search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:35
MENU CLOSE

Προβάδισμα έως 7,5 μονάδες η ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις (Video)

22.09.2022 19:56
kalpi-new-001
© Eurokinissi

Στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες (στην αναγωγή επί των εγκύρων) βρίσκεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Αναφορικά τώρα με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,3% Ελληνική Λύση 4,4% και ΜέΡΑ25 3,7%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Μαύρος οι πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την παρουσία στη ΔΕΘ

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ μόλις το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα “σταθερότητα ή χάος” που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το “οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία” που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29%

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ  – ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 7,3 μονάδων για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Στο 7,3% διαμορφώνεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 86η ΔΕΘ. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Star, που διεξήχθη το διάστημα 19-21 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.200 οικογενειών, και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%. 

Ακολουθούν:
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,9%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8%
ΜέΡΑ25 2,2%
ΕΛΛΗΝΕΣ 1,7%
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,5%
ΑΛΛΟ 3,9%
ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ 1,1%
ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 1,7%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 9,8%

gallup_star1

Ποιος έπεισε τους πολίτες στη ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ΔΕΘ, καθώς οι εξαγγελίες του έπεισαν περισσότερο τους πολίτες, από αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκρινε θετικά το 50,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 45,6%, ενώ το θετικό ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν 36,4% και το αρνητικό 58,5%.

gallup_star_2

Στο ερώτημα, δε, ποιος από τους δύο έπεισε περισσότερο τους πολίτες, ο πρωθυπουργός λαμβάνει ποσοστό 41,7%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 30,7%.

gallup_star_3

Ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία

Σχετικά με τον ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία, οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση της GPO απαντούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους (62,1%) ότι βλάπτουν περισσότερο την Ευρώπη και τους λαούς της. «Εξίσου και τις δύο πλευρές» απαντά το 24,3%, ενώ μόνο το 10,7% πιστεύει ότι βλάπτουν τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική: Αποχώρησε η αντιπολίτευση – Άρνηση της πλειοψηφίας για διεύρυνση της λίστας μαρτύρων

Μητσοτάκης στο Ground Zero: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής (Photos)

Ερντογάν για ελληνική μειονότητα: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28