search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:11
MENU CLOSE

Προγραμματική σύγκρουση – Τα οφέλη που βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ από τις παρακολουθήσεις και η ενίσχυση στον κεντρώο χώρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2248
22/09/2022
24.09.2022 06:00
androulakis-deth-1-new

Τα πολιτικά συμπεράσματα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ βγάζουν στο ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του εκτιμούν ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ευνοεί το κόμμα όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και ουσιαστικά, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει μέρα με τη μέρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.


Μάλιστα αποτιμούν πολύ θετικά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Τόσο η ομιλία του, με την οποία παρουσίασε τον σκελετό του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, όσο και η πολύωρη συνέντευξη Τύπου οδήγησαν σε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων εξουσίας. Στελέχη του κόμματος είδαν την παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Ανδρουλάκη ως το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ των τριών αρχηγών.

«Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που είδαμε προγραμματικό έργο και από τους τρεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και τις θέσεις των τριών αρχηγών. Μπορούν να συγκρίνουν» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν κρύβουν μάλιστα την επιθυμία τους να οδηγηθούν μέχρι τις εκλογές με αυτό τον τρόπο, καθώς, όπως τονίζουν, πλέον το «παιχνίδι είναι για τρεις».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι προγραμματικά έχουν τις καλύτερες θέσεις και γι’ αυτό μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους πολιτικούς τους αντιπάλους. «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ο καθένας με το δικό του κρεσέντο παροχών, υποσχέσεων και εξαγγελιών που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν» τονίζουν.

Μάχη για το Κέντρο

Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν δύο μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να στραφούν όλα τα βλέμματα πάνω του. Η απόπειρα παρακολούθησης μέσω του Predator και οι υποκλοπές από την ΕΥΠ εκτόξευσαν τη δημοφιλία του Ανδρουλάκη, ενίσχυσαν τη δυναμική τού κόμματος και αντέστρεψαν τη μικρή κάμψη που είχε καταγραφεί. Συνεργάτες του που μιλούν στο «Ποντίκι» θεωρούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δημιουργεί μια νέα σχέση με τον κεντρώο χώρο.
● «Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά και τις αποκαλύψεις εντός της Βουλής, μας ενισχύει στο Κέντρο επειδή πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έχει πέσει το θεσμικό φιλελεύθερο προσωπείο του Κυριάκου Μητσοτάκη» λένε.
● «Βγαίνουμε ενισχυμένοι επειδή επιλογή μας ήταν να ακολουθήσουμε θεσμικό δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει στον δρόμο της πολιτικής και των προτάσεων» προσθέτουν.

Ο τρόπος προσέγγισης του κεντρώου χώρου δεν είναι άλλος από τις θέσεις του κόμματος σε σειρά ζητημάτων. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι οι προτάσεις του κόμματος σε οικονομία, ενεργειακή κρίση, κοινωνική στέγη και ελληνοτουρκικά ενισχύουν το προφίλ του Ανδρουλάκη σ’ αυτό το εκλογικό κοινό. Επισημαίνουν μάλιστα πως ο Τσίπρας δεν μπορεί να έχει εκλογικό ακροατήριο σε αυτό το κοινό καθώς, μετά τη φορολογική αφαίμαξη, δεν υπάρχει κεντρώος ψηφοφόρος που να τον πιστεύει. Όσο για τον Μητσοτάκη, σημειώνουν ότι «μέρα με τη μέρα εμφανίζεται ο πραγματικός δεξιός εαυτός του».

Περί… τερατογένεσης

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα περί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 – ΚΚΕ δεν δίνουν καμία απολύτως πιθανότητα, ωστόσο θεωρούν λάθος τα περί τερατογένεσης που ξεστόμισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και εξηγούν:

«Κανένα σχήμα που δημιουργεί κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τερατογένεση. Είδαμε και στο παρελθόν συμμαχίες που δεν ταίριαζαν ιδεολογικά ή είχαν τελείως διαφορετική αφετηρία, είναι αδιανόητο να μιλάμε για τερατογένεση το 2022». Στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί «κυβέρνησης των ηττημένων» στη Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν ότι «δεν προκύπτει και αριθμητικά».

Καμία γέφυρα με τη Ν.Δ.

Στα πολιτικά συμπεράσματα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι κόπηκε κάθε γέφυρα συνεννόησης ή επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία. Όπως περιγράφουν άνθρωποι κοντά στον Ανδρουλάκη, «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.». «Ακόμα και οι γέφυρες που κρατούσαν οι φιλοδεξιές δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν κοπεί. Το μεγάλο πολιτικό αποτέλεσμα είναι η πλήρης ρήξη ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.» τονίζει υψηλό κομματικό στέλεχος.
Στο ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους στη Ν.Δ. το επόμενο διάστημα. Μάλιστα θα κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν βέβαια ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ακόμα και για τρίτες εκλογές.

Οι εκλογικοί στόχοι

Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερο βάρος στους εκλογικούς στόχους του κόμματος με απλή αναλογική. Πρόσωπα που αναλύουν τις έρευνες και κάνουν εκτιμήσεις σημειώνουν ότι οι εκλογές με απλή αναλογική δείχνουν και την πραγματική δυναμική των κομμάτων. Συνεργάτες του Ανδρουλάκη με τα σημερινά δεδομένα έχουν κάνει τις εκτιμήσεις τους για τον εκλογικό πήχη.

Όπως σημειώνουν, ο πραγματικός πήχης για το ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση και με τα σημερινά δεδομένα είναι το 15%. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ δεν θα ταραχθεί αν έχει μία απώλεια που δεν ξεπερνάει το 3% του πήχη. Το κόμμα θα δώσει μεγάλο βάρος στις εκλογές με απλή αναλογική, διότι εκεί θα φανεί αν θα έχει προοπτική διακυβέρνησης.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Χαριλάου Τρικούπη, η ψήφος που δίνεται τώρα θα είναι η αρχή, καθώς το κόμμα οργανώνεται και δυναμώνει με προγραμματισμό επόμενης τετραετίας. «Αν το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική πάρει ισχυρό ποσοστό, θα προσπαθήσει να είναι αυτό η βάση του και να οργανωθεί για προοπτική μονοκομματικής διακυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στον ορίζοντα της επόμενης τετραετίας».

Κάνοντας μια μακροπρόθεσμη ανάλυση, αυτό που θέλουν να κάνουν σαφές στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι στόχος τους είναι να κυβερνήσουν ξανά τον τόπο. Γι’ αυτό τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι αυτό εξαρτάται και από τα ποσοστά που θα έχει συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποντάρουν σε φθορά που ενδέχεται να υποστεί ο Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο» για την ενέργεια

Η Άγκυρα «σκαρώνει» κρίση

Τσίπρας: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06