search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:30
MENU CLOSE

Τσίπρας: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2248
22/9/2022
22.09.2022 06:00
tsipras_new

Ένα και μοναδικό μετεκλογικό σενάριο ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εμφάνισή του στην φετινή 86η ΔΕΘ: πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες κάλπες. 

Δεύτερες κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν υπάρχουν. Και όσο μεγαλύτερη η νίκη τόσο καλύτερα. Αυτό είναι κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο σενάριο που θα επιτρέψει να προχωρήσει το σχέδιο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που ανακοίνωσε.

Ταυτόχρονα απέρριψε κάθε άλλο σενάριο, και κυρίως το σενάριο που «φιγουράρισε» ως πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δική του συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «τερατογένεση» προκειμένου να το «δαιμονοποιήσει»: το σενάριο μιας κυβέρνησης «μειοψηφίας», (ή το παρεμφερές σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας όντας πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία), δηλαδή μιας κυβέρνησης που θα προκύψει από τη συνεργασία του δεύτερου κόμματος με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.

Ακόμη κι αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εφικτό αριθμητικά, ο Τσίπρας το απέρριψε κατηγορηματικά (και δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια) με την εξής χαρακτηριστική αναφορά: «δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων». Και ήταν και πιο αναλυτικός ως προς τους λόγους

Πρώτον γιατί αξίωσε η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί – ούτε θεσμικά ούτε πολιτικά – και να υπονομευθεί. Επιπλέον είπε, «δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση».

Δεύτερον για να μη εκτεθούν οι πιθανοί μετεκλογικοί εταίροι – ουσιαστικά έδειξε τον Νίκο Ανδρουλάκη –  σε αφόρητες πιέσεις, «πιστεύετε, είπε, ότι μιλάμε για απλές πιέσεις;» παραπέμποντας σε σκηνικό εκβιασμών.

Απέρριψε επίσης και το σενάριο για συμμετοχή σε κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού. Κάτι τέτοιο είπε θα σήμαινε την σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτό πράγματι θα ήταν τερατογένεση» υπογράμμισε παραπέμποντας στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά και τα αποτελέσματα αυτής: η σύμπλευση αυτή είπε ήταν τερατογένεση «που οδήγησε και στη συρρίκνωση ενός κραταιού κόμματος, του πιο κραταιού στη μεταπολίτευση».

Και αναπτύσσοντας περισσότερο το σκεπτικό του αναφέρθηκε στην σύγκλιση των δύο πολιτικών πόλων του πολιτικού συστήματος: αυτή είπε «θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μονάχα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο, δεν έχουμε και ελπίζω να μην έχουμε το επόμενο διάστημα». Κοινώς υπό ομαλές συνθήκες, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Πακετάροντας το θέμα κατέληξε: «Δε μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δε μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα  έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων». Έκλεισε έτσι κάθε ενδεχόμενο για συνεργασία με Μητσοτάκημε ΝΔ χωρίς Μητσοτάκη, με κυβέρνηση υπό πρωθυπουργό τεχνοκράτη, και κάθε σχετική υποπερίπτωση. 

Απλή αναλογική και σταθερότητα

Όσον αφορά το θέμα της απλής αναλογικής και τις ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν εξασφαλίζει τη σταθερότητα είπε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την απλή αναλογική δεν έγινε για συγκυριακούς ή μικροκομματικούς λόγους, αλλά με αξιακά κριτήρια και πατώντας και στο παράδειγμα της Κεντρική Ευρώπης, και μάλιστα υποστήριξε ότι εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις:

«Ποια είναι πιο ισχυρή κυβέρνηση» διερωτήθηκε «μια κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής και λαϊκής νομιμοποίησης, ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το 1/3 της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού;» προσθέτοντας πως οι δεύτερες είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ήπιος, χαλαρός και … έτοιμος

Θετική αίσθηση (κατά κανόνα) πάντως προκάλεσε κατά το διήμερο της παρουσίας του στην ΔΕΘ, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑδεν αναλώθηκε σε οξείες επιθέσεις προς τον πρωθυπουργό (ειδικά το Σάββατο δεν τον ανέφερε καν, η μόνη αναφορά ήταν με τον όρο «Αγία Οικογένεια») αλλά και στην συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Η επιλογή αυτή είχε προαναγγελθεί από το επιτελείο του ήδη από το μέσον της εβδομάδας, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα

·       Να εμφανιστεί θεσμικός και υπεύθυνος εν αναμονή πρωθυπουργός, που τις κρίσιμες ώρες δεν καλλιεργεί την πόλωση και την τοξικότητα – σε αντίθεση με ό,τι έπραξε ο αντίπαλός του μία εβδομάδα πριν.

·       Να εμφανιστεί ψύχραιμος και με αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό για τον οποίο με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε πανικό

·       Να απαξιώσει περαιτέρω τον πρωθυπουργό στέλνοντας το μήνυμα ότι τον θεωρεί «τελειωμένο» και μη έχοντα πλέον τη δημοκρατική νομιμοποίηση.  

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει ζητήσει την παραίτησή του, απάντησε ότι έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης καθώς και εκλογές, παραπέμποντας για ουσιαστική διερεύνηση ευθυνών στην Προανακριτική που θα συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκλογές και σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. «Ανεξάρτητα από το αν ο κύριος Μητσοτάκης θα βρεθεί ή όχι απέναντι στην ετυμηγορία δικαστών» σημείωσε, μέχρι τότε θα βρεθεί σίγουρα ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και «αυτή είναι μια βαρύτατη πληρωμή για κάθε πρωθυπουργό».

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι τον συμφέρει κιόλας να πάει σε εκλογές με πολιτικό αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακριβώς λόγω της φθοράς του, άρα όχι με κάποιο άλλο πρόσωπο που θα επιλέξει η ΝΔ μετά από διαδικασία εσωτερικής κάθαρσης με «ξήλωμα» του σημερινού της αρχηγού: «Εγώ να σας το πω με ειλικρίνεια, έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη με όλα όσα τον βαραίνουν».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε εκ νέου ότι πρόκειται για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και πως πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ωστόσο σχολιάζοντας και την τρέχουσα Εξεταστική Επιτροπή, είπε ότι δεν περιμένει να βγει τίποτα, περιμένει μόνο να δει πόσο χαμηλά θα πέσει ο Μητσοτάκης αλλά και η ΝΔ.

Μάλιστα έδειξε στην ρητορική του να έχει μετατοπιστεί κατά ένα κλικ από την προηγούμενη φορά: αν ένα μήνα πριν όταν στην προ ημερησίας καλούσε τους γαλάζιους βουλευτές να αντιδράσουν στην εκτροπή αν δεν θέλουν να την χρεωθούν συνολικά ως παράταξη, πλέον ένα μήνα μετά εφόσον δεν έχουν αντιδράσει φέρουν πλέον συνευθύνη και έχουν μετατρέψει την υπόθεση από σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο ΝΔ. Όσο για τον ίδιο τον Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι δεν υποστηρίζει καν ότι είναι αθώος αλλά ότι και οι άλλοι είναι ίδιοι.

Η απάντηση στην ερώτηση του «Π»

Όσο για τα «φίλια πυρά» που δέχεται ο πρωθυπουργός, την κριτική δηλαδή που αρθρώνουν προσωπικότητες από τον κεντρώο χώρο οι οποίες αρχικά είχαν προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά έκλεισε σενάρια σύμπλευσης παρά την συγκυριακή «ταύτιση» απόψεων. Απαντώντας ειδικότερα στην ερώτηση του «Π» για το ενδεχόμενο αξιοποίησης από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλους και θέσεις προσωπικοτήτων όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Νίκος Αλιβιζάτος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός. Επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου- είπε ότι για τον Αλιβιζάτο ισχύουν περίπου τα ίδια – απέρριψε κομψά το οποίο σενάριο σύμπλευσης και προσέγγισης λέγοντας ουσιαστικά πως:

·       Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός έχει βήμα από όποια θέση και να βρίσκεται και «δεν περνά απαρατήρητος στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

·       Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει (χρησιμοποίησε ενεστώτα «έχουμε») γνωστές ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες μαζί του. Παρέπεμψε δε στο παρελθόν δείχνοντας μάλλον ένα σημείο τομής χωρίς επιστροφή: «ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στην συγκυβέρνηση του κόμματός του με τη ΝΔ την περίοδο 2012- 2015 έχει κριθεί από τον δημοκρατικό κόσμο».

·       Είναι αδιαμφισβήτητη η πολιτική και επιστημονική του κατάρτιση: «εντούτοις, και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις που καταθέτει».

·       του πιστώνεται θετικά το γεγονός πως «στις τελευταίες εξελίξεις, (…) οι θέσεις που έχει διατυπώσει είναι αυτές που θα περίμενε κανείς να ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα, συνταγματολόγο ή μη». Από εκεί και πέρα είπε, «δε νομίζω ότι ο κύριος Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις απόψεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα. Τουλάχιστον δε θα είμαι εγώ αυτός που θα τον αδικήσει με τέτοιο κατάφωρο τρόπο».

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς αναφέρθηκε σε «φιλικό τόνο» στον κ. Βενιζέλο (εφόσον η στάση του σε αυτή την συγκυρία εξυπηρετεί την Κουμουνδούρου) και για να απορρίψει ευγενικά ένα σενάριο προσέγγισης και για να ακυρώσει κατηγορίες προερχόμενες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται ιδιοτελώς, με βάση πολιτικές βλέψεις και όχι με βάση την πολιτική και επιστημονική του θεώρηση για το τι είναι συνταγματικά και πολιτικά ορθό και τι όχι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σαφώς, το μήνυμα πήγαινε και προς τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο. 

Διαβάστε επίσης:

Kαλωσορίσατε στον Ψυχρό Πόλεμο, έστω και χωρίς κομμούνια

Ιστορίες ανάγνωσης

Σε κάθοδο η αγορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:29