search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:14
MENU CLOSE

Χρυσή Αυγή: Τα γεγονότα που σήμαναν την αρχή του τέλους – Τι λέει στο topontiki.gr η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου

28.09.2022 06:00
xa_michaloliakos_new

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει (7 Οκτωβρίου 2020) από τη μέρα που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε -μπροστά σε περίπου 30.000 διαδηλωτές- τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση-συμμορία, στέλνοντας στη φυλακή τον Νίκο Μιχαλολιάκο και όλα τα ηγετικά της στελέχη.

Αυτή ήταν η κατάληξη μίας μακράς διαδικασίας, που κράτησε επτά χρόνια. Εντάσεις, διαπληκτισμοί, οργή, συγκίνηση και… δικαίωση. Μία δικαίωση που περιμένει… επιβεβαίωση.

«Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που οδήγησε στις συλλήψεις, όχι μόνο των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του, αλλά και του συνόλου του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, αναμένουμε την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό», λέει στο topontiki.gr η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

«Η πρωτόδικη απόφαση απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Η πλήρως αιτιολογημένη αυτή απόφαση θα κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο και ελπίζουμε ότι αυτό -εξετάζοντας τα στοιχεία που θα του θέσουμε- θα οδηγηθεί στην ίδια δικανική πεποίθηση περί της ενοχής κατηγορουμένων όπως και πρωτοδίκως», καταλήγει η κ. Τομπατζόγλου.

Η αρχή…

Όλα ξεκίνησαν εννέα χρόνια πριν (28/9/2013), όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλαμβάνει τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο και τα υπόλοιπα -ηγετικά και μη- στελέχοι της εγκληματικής οργάνωσης.

Δέκα μέρες πριν, στις 18/9/2013, το μέλος της ΧΑ, Γιώργος Ρουπακιάς, είχε δολοφονήσει με μαχαίρι τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα -γνωστό και ως «Killah P»- στο Κερατσίνι.

Από τους 20 συλληφθέντες, τρία μέλη της ΧΑ, οι Παναγιώταρος, Μίχος και Κασιδιάρης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ προφυλακιστέοι κρίθηκαν, λόγω αντιφάσεων στις οποίες κρίθηκε ότι έπεσαν, οι βουλευτές Παππάς, Λαγός και ο αρχηγός της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στους επόμενους μήνες, 150 μάρτυρες καταθέτουν στοιχεία στους ανακριτές για τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015, το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει την παραπομπή σύσσωμης της ΚΟ της Χρυσής Αυγής του 2012 στο εδώλιο του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε δίκη παραπέμφθηκαν 69 κατηγορούμενοι. Πέρα από το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα (ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και απόπειρα ανθρωποκτονίας των συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ).

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίoυ 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Σε αυτά τα 5,5 χρόνια που διήρκεσε η δίκη, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρουσιάστηκε μόνο για να απολογηθεί και μόνο οι αποχωρήσαντες, Μίχος και Μπούκουρας, έδωσαν το «παρών» περισσότερες από μία φορές.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι κατηγορούμενοι ήταν εκτός φυλακής. Μάλιστα, την πρώτη μέρα της διαδικασίας, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε δύο φίλους του Παύλου Φύσσα, που ήταν μάρτυρες κατηγορητηρίου, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού.

«Ήρθανε μέσα στο σπίτι μου και δολοφονήσανε το παιδί μου. Ετσι απλά! Και ξέρω ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο Κοινοβούλιο», καταθέτει στο δικαστήριο η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα«Ο αδερφός μου τραγούδια έγραφε, δεν σκότωνε», καταθέτει η αδερφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη.

«Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν», κατέθεσε, συγκλονίζοντας το δικαστήριο, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ.

«Οι χρυσαυγίτες ήθελαν αίμα, για να στείλουν μήνυμα ότι κάνουν κουμάντο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος», λένε οκτώ συνδικαλιστές.

Το μόνο πρώην στέλεχος της ΧΑ που κατέθεσε στη δίκη επώνυμα ήταν ο Ηλίας Σταύρου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «στη Χρυσή Αυγή δεν γινόταν τίποτα χωρίς εντολή Μιχαλολιάκου… Όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στον νου μας και όχι τον Αριστοτέλη».

Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα πλην του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, αναφορικά με τις επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, πρότεινε να μετατραπούν οι κατηγορίες σε ελαφρύτερες.

…του τέλους

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, και ενώ ένα τεράστιο πλήθος 30.000 διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ανακοινώθηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις του Τριμελούς που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης για τη δολοφονία Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν οι Γεώργιος Πατέλης, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ιωάννης Αγγος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. Aθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Σαντοριναίος και Τσακανίκας.

Κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιοπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης.

Κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Η κατηγορία για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Κρίθικαν ένοχοι οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του. Για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης οι εφέσεις τους δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αναστολή πήραν οι 12 από τους καταδικασθέντες, με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στην Αστυνομία δύο φορές το μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Λούνα Παρκ: 10 σοκαριστικά ατυχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Videos)

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: 4 στους 10 του «γύρισαν την πλάτη» – Γιατί δεν ψώνισαν μισοτιμής ψυγείο ή κλιματιστικό

Έλληνας και ΙΧ: Σχέση εξάρτησης ή ανάγκης; – Τι λέει στο topontiki.gr ο καθηγητής Στράτος Παπαδημητρίου (Photos)     

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08