search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:44
MENU CLOSE

«Στον πάγο» το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία προσχώρηση στο ΝΑΤΟ

30.09.2022 20:16
Gens Stoltemberg_new

«Φρενάρει» ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το αίτημα της Ουκρανίας για άμεση προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, το οποίο υπέγραψε νωρίτερα σήμερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Με δήλωσή του ο διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, απάντησε αόριστα στο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας αφενός πως η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει «τώρα» στο ΝΑΤΟ και αφετέρου ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, για την υποβολή αιτήματος προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες, «υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική ‘Ενωση. De factoΣήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος με διάγγελμά του ανακοίνωσε τον σχεδιασμό να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας.

Κλιμάκωση «βλέπει» ο Στόλτενμπεργκ

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε συνδυαστικά την επιστράτευση στη Ρωσία, μαζί με την ανεύθυνη, επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών και, σήμερα, την παράνομη προσάρτηση ή απόπειρα προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αυτά μαζί είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξή της και ο στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να μας αποθαρρύνει να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν αφού ο Πούτιν υπέγραψε, σε μια τελετή στο Κρεμλίνο, την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) που αποτελούν όλες μαζί το 15% της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, δια της βίας προσάρτηση ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία «οικειοποιήθηκε παράνομα, υπό την απειλή των όπλων», μια έκταση ίση περίπου με την Πορτογαλία, σχολίασε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης αλλά επανέλαβε ότι στηρίζει αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα καθώς αμύνεται απέναντι στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει δια της βίας αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και θα την στηρίξουμε ώστε να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτά τα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτές οι περιοχές είναι Ουκρανία, όπως και η Κριμαία (σ.σ. προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014) είναι Ουκρανία», συνέχισε.

«Παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία (…) και της διαμηνύσαμε με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας», προειδοποίησε.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι θα υπερασπιστούν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας, μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας.

«Σκάφη και αεροπλάνα της Συμμαχίας βρίσκονται στη ζώνη αυτή και συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη ώστε να διαπιστώσουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί αύριο Σάββατο με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

Φιέστα Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία μετά την προσάρτηση: «Η νίκη θα είναι δική μας» (Photos/Videos)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας – Ποια μέτρα αναμένεται να πάρουν

Το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας… ξαναχτυπά (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03