search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:11
MENU CLOSE

Επικίνδυνη κλιμάκωση χωρίς ίχνος διεξόδου: Φιέστα Πούτιν μετά την προσάρτηση, «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του ΝΑΤΟ» λέει ο Μπάιντεν

30.09.2022 19:49
POUTIN-KOKKINI-PLATEIA-NEW

Η Ρωσία με την ένταξη της περιοχής Χερσώνα, Ζαπορίζια και του Ντονμπάς έγινε ισχυρότερη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας, για τον εορτασμό της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα πετύχει «νίκη» στον πόλεμο που διεξάγει ενάντια στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν τόνισε τη σημασία αυτού του βήματος και για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα με την ένταξη των τεσσάρων περιοχών σε αυτήν, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

«Έχουμε γίνει πιο δυνατοί. Επειδή είμαστε μαζί, η αλήθεια είναι με το μέρος μας και υπάρχει δύναμη στην αλήθεια, που σημαίνει νίκη. Η νίκη θα είναι δική μας!», είπε ο Πούτιν, υπό το χειροκρότημα ενός πλήθους πολλών χιλιάδων υποστηρικτών, ορισμένοι από τους οποίους κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες.

«Καλώς ορίσατε σπίτι!», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους των ουκρανικών περιοχών που προσαρτήθηκαν, λέγοντας ότι «επέστρεψαν στην ιστορική τους πατρίδα».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα υπογραφής των συμφωνιών. Σημείωσε ότι η Ρωσία έδωσε στους κατοίκους αυτών των περιοχών το δικαίωμα επιλογής και το έκαναν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για πολλά χρόνια προσπαθούσαν να εξαλείψουν την ιστορική συνείδηση ​ των κατοίκων του Ντονμπάς, αλλά διατήρησαν την αγάπη τους για την Πατρίδα.

«Επί δεκαετίες προσπάθησαν να εξαφανίσουν την ιστορική συνείδηση ​​από αυτούς τους ανθρώπους, να καταστρέψουν τις παραδόσεις τους, να τους απαγορεύσουν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, να τους απαγορεύσουν τον πολιτισμό, αλλά τίποτα δεν κατάφεραν. Αυτοί οι άνθρωποι κουβαλούσαν στις καρδιές τους την αγάπη για την ιστορική πατρίδα τους», είπε ο Πούτιν.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της εισόδου νέων εδαφών, η Ρωσία ανοίγει όχι μόνο τις πόρτες, αλλά και την καρδιά.

Την Παρασκευή, με ειδική τελετή και κάθε επισημότητα, ανακοινώθηκε στο Κρεμλίνο η προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τα έγγραφα για την ενσωμάτωση και κήρυξε τις προσαρτήσεις των περιοχών -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης. Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επιταχυνόμενο τρόπο, με τον πόλεμο να κλιμακώνεται και να μεταφέρεται σε μια απρόβλεπτη νέα φάση. Πάντως από ό,τι φαίνεται το αίτημα μπαίνει στον πάγο αφού ο διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, απάντησε αόριστα στο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας αφενός πως η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει «τώρα» στο ΝΑΤΟ και αφετέρου ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας, δήλωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στην τελετή ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά πυρά εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς την «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Στη συνέχεια, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν «Ρωσία! Ρωσία!» μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους, που σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων στα οποία οι ρωσόφωνες αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ανακοίνωσαν αποτελέσματα με πλειοψηφία έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα, η διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες, και όπου ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου, είναι ψευδή και παράνομα. Κίεβο, Ουάσινγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν σχέδια να επισκεφτεί «τις νέες περιοχές της Ρωσίας».

«Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας, πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, κάτοικοι των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα, βουλευτές της Κρατικής Δούμας, γερουσιαστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεξήχθησαν δημοψηφίσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Μια αδιαμφισβήτητη επιλογή», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του.

«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο.

«Αυτό, φυσικά, είναι δικαίωμά τους, αναφαίρετο δικαίωμά τους, το οποίο κατοχυρώνεται στο πρώτο άρθρο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο μιλά ευθέως για την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών. Επαναλαμβάνω, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, βασίζεται στην ιστορική ενότητα, την οποία κατέκτησαν οι γενιές των προγόνων μας, αυτοί που από την αρχή της αρχαίας Ρωσίας για αιώνες την δημιούργησαν, υπερασπίστηκαν τη Ρωσία”.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα υποστηρίξει τους συνταγματικούς νόμους για την υιοθέτηση και το σχηματισμό στη Ρωσία τεσσάρων νέων περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γιατί αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων».

Να σταματήσει τις εχθροπραξίες το Κίεβο και να διαπραγματευτεί

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σεβαστεί την επιλογή αυτών των περιοχών, μόνο αυτός μπορεί να είναι ο δρόμος προς την ειρήνη. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο.

Το Κίεβο την ίδια ώρα λέει πως θα ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών.

Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει.

Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.

Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την απειλή μπλόφα – κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε ρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κράτησε εκατοντάδες συγκεντρωμένους αξιωματούχους να περιμένουν για 18 λεπτά προτού εισέλθει στην επιβλητική αίθουσα με τους κίονες με φρουρούς να ανοίγουν τη δίφυλλη χρυσή πόρτα, καθώς ακούγονταν σάλπισμα.

«Θέλω να με ακούσουν οι αρχές του Κιέβου και οι πραγματικοί αφέντες τους στη Δύση: οι άνθρωποι στο Ντόνετσκ, στο Λουχάνσκ, στο Χερσώνα και στη Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας. Για πάντα! Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του.

«Η Ρωσία δεν θα προδώσει ποτέ τους κατοίκους των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας. Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ζωή του λαού μας. Αυτή είναι η μεγάλη απελευθερωτική αποστολή του λαού μας».

Για τη Σοβιετική Ένωση

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν επιδιώκει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση. «Η ΕΣΣΔ χάθηκε, το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει. Και η Ρωσία δεν την έχει ανάγκη σήμερα, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο».

«Το 1991, χωρίς να ζητήσουν την άποψη των απλών πολιτών, εκπρόσωποι των τότε κομματικών ελίτ αποφάσισαν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Και οι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά αποκομμένοι από την πατρίδα τους. Αυτό διέλυσε τη λαϊκή μας κοινότητα. μετατράπηκε σε εθνική καταστροφή»

«Δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω. Ναι, και η Ρωσία σήμερα δεν το χρειάζεται πια. Δεν προσπαθούμε γι’ αυτό. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που, με τον πολιτισμό, την πίστη, τις παραδόσεις, τη γλώσσα τους, θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Ρωσίας».

«Οι συμπατριώτες μας, οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία, είδαν με τα μάτια τους αυτό που ετοιμάζουν για όλη την ανθρωπότητα οι κυρίαρχοι κύκλοι της λεγόμενης Δύσης. Εδώ, στην πραγματικότητα, απλώς πέταξαν τις μάσκες, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο», τόνισε.

Συνιστούν «προηγούμενο» τα πυρηνικά κατά της Ιαπωνίας

Στην ομιλία του, ανέτρεξε σε Ρώσους ήρωες από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξαπέλυσε πυρά κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ιαπωνίας, η οποία είπε συνιστά ένα «προηγούμενο», κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές πυρηνικά όπλα, καταστρέφοντας τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Παρεμπιπτόντως, δημιούργησαν ένα προηγούμενο», δήλωσε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους Βρετανούς, «μετέτρεψαν σε ερείπια τη Δρέσδη, το Αμβούργο, την Κολωνία και πολλές άλλες γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η Δύση υπολογίζει στην ατιμωρησία. Στο γεγονός ότι θα ξεφεύγει πάντα. Στην πραγματικότητα, πάντα ξέφευγαν μέχρι στιγμής”.

«Η Δύση είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για να διατηρήσει το νεοαποικιακό σύστημα που της επιτρέπει να “παρασιτώνει”, στην πραγματικότητα, να ληστεύει τον κόσμο, να εισπράττει πραγματικό φόρο τιμής από την ανθρωπότητα».

«Ήταν η λεγόμενη Δύση που παραβίασε την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων. Και τώρα, κατά την κρίση της, αποφασίζει ποιος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και ποιος όχι, ποιος δεν αξίζει. Γιατί αποφασίζουν έτσι, ποιος τους έδωσε τέτοιο δικαίωμα δεν είναι κατανοητό.»

«Οι υποσχέσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν ένα ψέμα. Κάνουν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό μας. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που κυριαρχούν σε Γερμανία, Κορέα και Ιαπωνία, ωστόσο μετά μιλούν για ίσα δικαιώματα. Θέλουν να κάνουν το ίδιο με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας. Οι ΗΠΑ πίστεψαν πως με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα μπορέσουν να φτιάξουν τον κόσμο. Οι ΗΠΑ οδηγούν την Ευρώπη μακριά από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και, κατά συνέπεια, στην αποβιομηχανοποίησή της. Είναι μαζοχιστές όσοι θέλουν να ζήσουν με τους κανόνες των ΗΠΑ», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος/.

Για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις δυνάμεις των«Αγγλοσαξώνων» για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες και προχώρησαν σε σαμποτάζ. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream».

«Άρχισαν να καταστρέφουν την πανευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή», είπε ο Πούτιν. «Είναι σαφές σε όλους ποιος ωφελείται από αυτό. Βέβαια, εκείνος που ωφελείται το έκανε.»

Μια απότομη μείωση της πίεσης και στους δύο αγωγούς καταγράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις που οδήγησαν σε εκτιμήσεις για το ποιος μπορεί να έχει προκαλέσει δολιοφθορά σε έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς διαδρόμους της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι υποψιάζεται πως οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας οφείλονται σε δολιοφθορά. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως η Μόσχα έχει στοιχεία που δείχνουν πως η Δύση βρίσκεται πίσω από μια «τρομοκρατική ενέργεια» όπως τη χαρακτήρισε εναντίον των αγωγών.

«Όλο αυτό το διάστημα η Δύση έψαχνε και συνεχίζει να ψάχνει μια νέα ευκαιρία να μας χτυπήσει, να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία, την οποία πάντα ονειρευόταν. Να χωρίσει το κράτος μας, να βάλει τους λαούς εναντίον του άλλου, να τους καταδικάσει στη φτώχεια και εξαφάνιση. Απλώς τους στοιχειώνει που υπάρχει μια τόσο μεγάλη χώρα, με την επικράτειά της, τον φυσικό της πλούτο, τους πόρους της, με έναν λαό που δεν έχει και δεν θα ζήσει ποτέ σύμφωνα με τις εντολές κάποιου άλλου», είπε ο Πούτιν.

«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι αξιώσεις για παγκόσμια κυριαρχία στο παρελθόν έχουν καταρριφθεί πολλές φορές από το θάρρος και την ανθεκτικότητα του λαού μας, η Ρωσία θα είναι πάντα Ρωσία και τώρα θα υπερασπιστούμε τόσο τις αξίες μας όσο και την πατρίδα μας».

“Δεν μας θέλουν ελεύθερους, θέλουν να μας κάνουν αποικία. Δεν θέλουν ισότιμη συνεργασία, αλλά ληστεία. Θέλουν να μας βλέπουν όχι ως ελεύθερη κοινωνία, αλλά ως πλήθος άψυχων σκλάβων. Δεν χρειάζονται καθόλου τη Ρωσία, εμείς τη χρειαζόμαστε».

Η αλήθεια είναι με το μέρος μας

Θέλω να επαναλάβω: δεν θα είναι όπως πριν. Το πεδίο μάχης στο οποίο μας κάλεσε η μοίρα είναι το πεδίο μάχης για τον λαό μας, για τη μεγάλη ιστορική Ρωσία. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Η Ρωσία είναι με το μέρος μας».

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα αγωνιζόμαστε για έναν δίκαιο και ελεύθερο δρόμο, πρώτα απ’ όλα για τους εαυτούς μας, για τη Ρωσία. Για να μείνει για πάντα στο παρελθόν ο δεσποτισμός. Η κατάρρευση της δυτικής ηγεμονίας που έχει αρχίσει είναι μη αναστρέψιμη. Και πάλι, επαναλαμβάνω, τίποτε δεν θα είναι όπως πριν”.

Μετά την ομιλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες με τους Denis Pushilin, Leonid Pasechnik, Vladimir Rogov και Vladimir Saldo για την ένταξη της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», της Περιφέρειας Ζαπορίζια και της Περιφέρειας Χερσώνα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», του Ντανιέτσκ, καθώς και στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, σχετικά με την ένταξη αυτών των περιοχών στη Ρωσία. Σε όλες τις περιφέρειες, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν υπέρ, σύμφωνα με τη Μόσχα. Πάντως, δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

O ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ της Πέμπτης (29/9), απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα σχέδια υπαγωγής τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, ένα τεχνικό βήμα προς την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών αυτών.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

«Πυρά» ΗΠΑ κατά Ρωσίας, «θα λογοδοτήσει» λέει ο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία είναι μια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον πόλεμο και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» του εδάφους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα επιτρέψουν να τους «εκφοβίζει» ο Πούτιν. «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι (…) να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα στείλει υποβρύχια μέσα στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, για να διαπιστωθεί «τι ακριβώς συνέβη». Νωρίτερα, χαρακτήρισε το συμβάν «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς».

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να ρίξουμε φως στο θέμα. Ήδη άρχισα να βοηθώ τους συμμάχους μας να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών τους», πρόσθεσε.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού“, δήλωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας”.

“Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει”.

«Σήμερα, λάβαμε γρήγορα και αυστηρά μέτρα ως απάντηση στην προσπάθεια του Προέδρου Πούτιν να προσαρτήσει περιοχές της Ουκρανίας – μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε οποιονδήποτε παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτήν την απάτη», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter o Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Εντωμεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν σήμερα τις ανησυχίες τους για την επιχειρούμενη προσάρτηση, αλλά και το πιθανολογούμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Το Κίεβο μπορεί να τις ανακαταλάβει» λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Συνέντευξη Τύπου έδωσεο Γενς Στόλντεμπεργκ για τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream και την αίτηση ένταξης που υπέβαλε η Ουκρανία.

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

Νέο ναδίρ στον πόλεμο η προσάρτηση για την G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

Δεν θα τις αναγνωρίσουμε ποτέ λέει και η ΕΕ

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα” στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο“, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, η Πολωνία καταδίκασε την υπογραφή των συνθηκών. “Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της “αναγνώρισης της ανεξαρτησίας” και “ενσωμάτωσης” στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

Η Σουηδία καταδικάζει “με τον εντονότερο τρόπο” την “παράνομη προσάρτηση” τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Δεν είναι παρά μια απόλυτη φάρσα” σχολίασε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές “παραμένουν τμήμα της Ουκρανίας“.

Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, που είναι ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση”, πρόσθεσε.

Η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές “απόπειρες παράνομης προσάρτησης” τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που η Μόσχα έχει εν μέρει καταλάβει και καταδίκασε τον άδικο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

“Η διεξαγωγή ενός εικονικού δημοψηφίσματος για την υποστήριξη μιας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και μιας βίαιης προσάρτησης δεν έχει καμία νομιμότητα ή μέλλον. Απορρίπτουμε αυτού του είδους τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” έγραψε η Ζουραμπισβίλι, σε ανάρτηση της στο Twitter, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Στην Ιταλία, η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Τζόρτζια Μελόνι, με γραπτή δήλωσή της τόνισε: “Η δήλωση προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα φάρσα τα οποία πραγματοποιήθηκαν υπό βίαιη στρατιωτική κατοχή, δεν έχει καμία νομική ή πολιτική αξία. Ο Πούτιν αποδεικνύει και πάλι ότι διαθέτει ένα νέο ιμπεριαλιστικό όραμα, σοβιετικού τύπου, το οποίο απειλεί την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η νέα αυτή παραβίαση των κανόνων συνύπαρξης των Εθνών, από μέρους της Ρωσίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη να παραμείνουν συμπαγείς και αρραγείς οι δυτικές δημοκρατίες”.

Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους“, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας – Ποια μέτρα αναμένεται να πάρουν

Το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας… ξαναχτυπά (Videos)

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε πρόσθετο στρατό στην Κύπρο – «Απάντηση» στην αμερικανική άρση του εμπάργκο όπλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:07