search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:25
MENU CLOSE

Ρωσία: Το μεσημέρι η «φιέστα» Πούτιν για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών (Video)

30.09.2022 08:18
putin_new

Σήμερα (30/9) το μεσημέρι, με ειδική τελετή και κάθε επισημότητα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανακοινώσει την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στην Ρωσία.

Η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο.

Ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ της Πέμπτης (29/9), απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρότρυνε χθες βράδυ τους Ρώσους πολίτες να εξεγερθούν εναντίον του ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε χθες, Πέμπτη (29/9) η αμερικανική Γερουσία εγκρίνοντας νέο πακέτο δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία το βράδυ της Πέμπτης.

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Η Ουάσινγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας – Ποια μέτρα αναμένεται να πάρουν

Το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας… ξαναχτυπά (Videos)

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε πρόσθετο στρατό στην Κύπρο – «Απάντηση» στην αμερικανική άρση του εμπάργκο όπλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:24