search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:12
MENU CLOSE

Σίγησε η φωνή των γυναικών της εργατικής τάξης – Πέθανε η Λορέτα Λιν, η τραγουδίστρια-θρύλος της κάντρι (Videos)

04.10.2022 19:07
loretta_new

Η Λορέτα Λιν, η θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής, πέθανε στο σπίτι της στο Τενεσί των ΗΠΑ.

Η τραγουδίστρια και στιχουργός Λορέτα Λιν, η οποία μεγαλούργησε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 90 ετών, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά της.

Γεννημένη στο Κεντάκι, από πατέρα ανθρακωρύχο, — μία από τις επιτυχίες της άλλωστε ήταν το «Coal Miner’s Daughter» — η Λορέτα Λιν έχτισε τη φήμη μιας φεμινίστριας που ήταν αρκετά τολμηρή και περνούσε μηνύματα μέσα από τα τραγούδια της, βάζοντας απο νωρίς τα θεμέλια για την ιδιότητά της ως η φωνή των γυναικών της εργατικής τάξης.

Στο «Rated X» τραγουδούσε για τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ το τραγούδι «The Pill» ήταν αφιερωμένο στο αντισυλληπτικό χάπι και τη σεξουαλική ελευθερία που έδινε στις γυναίκες.

Η ίδια παντρεύτηκε το 1948, σε ηλικία 15 ετών, και απέκτησε συνολικά 6 παιδιά.

Σε συνέντευξή της, είχε πει ότι 14 τραγούδια της είχαν απαγορευτεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η καριέρα της

Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεών της ξεχωρίζουν τα τέσσερα βραβεία Grammy (το ένα ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς της, το 2010) και η είσοδός της στο Country Music Hall of Fame το 1988. Το 2003 τιμήθηκε στο Κέντρο Κένεντι για τη συνεισφορά της στον αμερικανικό πολιτισμό και το 2013 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Μεταξύ των επιτυχιών της, συγκαταλέγονται τα «You Ain’t Woman Enough (To Take My Man)», «Don’t Come Home A-Drinkin (With Lovin’ on Your Mind)», «One’s on the Way»,«Fist City» και «”Coal Miner’s Daughter».

Η αυτοβιογραφία της Λορέτα Λιν έγινε ταινία, με τον τίτλο «Η κόρη του ανθρακωρύχου» (1980). Την υποδύθηκε η Σίσι Σπέισεκ, η οποία κέρδισε τότε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ ο… ειρηνοποιός: Πώς αντιδρά η Μόσχα – Ο εκνευρισμός Ζελένσκι

Κρεμλίνο: Δεν συμμετέχουμε σε ασκήσεις «πυρηνικής ρητορικής» – Διαψεύδει τη μεταφορά πυρηνικών στην Ουκρανία

Ανταρκτική: Τέσσερις γυναίκες θα… στείλουν γράμμα από το πιο απομακρυσμένο ταχυδρομείο του κόσμου (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:10