search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:20
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Υπόσχεται συνέχεια για τις υποκλοπές – Αρχίζει ο καβγάς για τον προϋπολογισμό

04.10.2022 11:34
syriza_tsipras_new

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις ολοκληρώθηκαν άρον άρον -αναμένονται τα πορίσματα των κομμάτων- ωστόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση «υπόσχονται» συνέχεια μέσα από την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «για τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει».

Ποντάρουν δε στην χείρα βοηθείας εξ Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ζήτησε αφενός τη συνδρομή της Europol στη διερεύνηση του σκανδάλου ως προς την πτυχή της χρήσης κακόβουλου λογισμικού, έρχεται αφετέρου στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου με το αίτημα να έρθουν σε ακρόαση οι Δημητριάδης, Λαβρανός, Μπίτζιος και Σπίρτζης, ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινώς, ατύπως η «Εξεταστική» συνεχίζεται με άλλα μέσα κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν τελείωσε, αντιθέτως οι αποκαλύψεις βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

Σημειώνεται πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ανάμιξη της PEGA αλλά και συστάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα η οποία ζητά διερεύνηση του σκανδάλου και τιμωρία των υπαιτίων, έχουν και πολιτική αξία και αποτυπώνουν κι ένα ευρύτερο πολιτικό κλίμα μη εμπιστοσύνης των ευρωπαίων στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας χθες στο ρ/φ Στο Κόκκινο 105,5 σημείωσε πως «είναι άνευ αμφισβήτησης ότι με εντολή Μητσοτάκη-Δημητριάδη έχουμε μια παράλληλη λειτουργία της ΕΥΠ με ένα παρακρατικό σύστημα παρακολουθήσεων μέσω Predator» και πως «όλα αυτά η κυβέρνηση όχι απλώς γνώριζε, αλλά τα κατηύθυνε, τα ενορχήστρωνε».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά της όπλα, αντιθέτως έχει τη δυνατότητα με βάση την ερμηνεία της Διάσκεψης των Προέδρων, για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κάθε μήνα, όπου μάλιστα μπορεί, έχοντας τα 2/5 της Επιτροπής, να καλεί μάρτυρες ανεξαρτήτως πλειοψηφίας, δείχνοντας σαφώς στην κατεύθυνση των ονομάτων μαρτύρων που η πλειοψηφία απέρριψε στο πλαίσιο της Εξεταστικής.

Επίσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι για πρόσωπα που έχουν ποινικές ευθύνες, όπως οι ΔημητριάδηςΚοντολέων και Δεμίρης «είναι δυνατόν να κινηθεί από τώρα η δικαστική διαδικασία», δεν υπάρχει «κανένα εμπόδιο η ποινική δικαιοσύνη να ανοίξει φάκελο προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Σε ανακοίνωσή της, η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου σημειώνει μεταξύ άλλων πως «την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της» η κυβέρνηση «καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».

Σύμφωνα με την ίδια είναι ενδεικτική η εικόνα που προκύπτει για το 2022 και συγκεκριμένα το ότι:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ.  ή 23,3%  σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

«Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά» επισημαίνει. Και προσθέτει πως «το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Διαβάστε επίσης:

Λάδι (Λιβυκό) στη φωτιά

Κομισιόν: Παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 – Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών

ΥΠΕΞ για τουρκολιβυκή συμφωνία: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα νόμιμα μέσα – Στο Κάιρο ο Δένδιας την Κυριακή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:19