search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:34
MENU CLOSE

Χερσώνα: Ουκρανική πυραυλική επίθεση με HIMARS σε πολυκατοικία, καταγγέλλουν οι ρωσικές αρχές της πόλης

06.10.2022 19:23
himars-23-new-1

Με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS επιτέθηκαν οι Ουκρανοί σε πολυκατοικία στη Χερσώνα, δήλωσε ο ρωσόφωνος εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της πόλης.

«Επιβεβαιώνουμε τον βομβαρδισμό με HIMARS σε πολυκατοικία στο Tekstilshchiki. Επίσημες πληροφορίες για τα θύματα θα δοθούν από το υπουργείο Υγείας της περιοχής», είπε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα αναφέρθηκε βομβαρδισμός στην περιοχή της γέφυρας Αντονόφσκι, ενώ καταρρίφθηκαν πέντε πύραυλοι. Οι Ρώσοι λένε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χτυπούν τακτικά την πόλη καθώς και τη διάβαση που συνδέει τις όχθες του ποταμού Δνείπερου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του τμήματος Αζόφ της περιοχής Ζαπορίζια και ολόκληρης της περιοχής Χερσώνα, καταλαμβάνοντας μεγάλες πόλεις όπως η Χερσώνα, η Μελιτόπολη και το Berdyansk, αποκόπτοντας ουσιαστικά την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα. Νέες ρωσόφωνες διοικήσεις έχουν σχηματιστεί και στις δύο περιοχές, τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν κανονικά, ενώ οι εμπορικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κριμαία αποκαθίστανται.

Αυτή την εβδομάδα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 20 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί σύμμαχοι θα προμηθεύσουν 12 ακόμη.

Σημειώνεται πως η Ρωσία είχε προηγουμένως στείλει προειδοποίηση στις χώρες του ΝΑΤΟ λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τυχόν αποστολές όπλων θα γίνουν νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει κηρύξει μερική επιστράτευση καλώντας στα όπλα 300 χιλιάδες εφέδρους, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι στο νότο έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει προσωρινά να υποχωρήσουν. 

Όλοι οι οικισμοί της περιοχής Χερσώνας που καταλαμβάνονται από τα ουκρανικά στρατεύματα θα απελευθερωθούν στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Στρεμούσοφ είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν οκτώ οικισμούς στη «γκρίζα» ζώνη της περιοχής Χερσώνα, ενώ η γραμμή άμυνας «δεν κινήθηκε ούτε εκατοστό».

Ο ρωσικός στρατός στην πραγματικότητα μόλις σήμερα υποχώρησε σε ένα ασφαλές μέρος, σε εκείνες τις γραμμές που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων, περιορίζοντας έτσι την πρώτη γραμμή και προετοιμάζοντας τα αντίποινα… Πιστέψτε με, όλα αυτά τα εδάφη θα απελευθερωθούν, μέχρι τις περιοχές του Νικολάεφ και της Οδησσού. Και πιστέψτε με, όλα αυτά θα συμβούν στο εγγύς μέλλον“, δήλωσε ο Στρεμούσοφ στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Russia 24.

Ο ρωσικός στρατός, στη Χερσώνα, έκανε αυτό που δεν έκανε στο Χάρκοβο και το Ντονέτσκ: Μια τακτική υποχώρηση, δίνοντας στα στρατεύματα του Κρεμλίνου την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να χτυπήσουν ξανά. Ρώσοι στρατιώτες άφησαν εγκαταλελειμμένα σχεδόν 400 τεθωρακισμένα οχήματα στο Χάρκοβο ή τα κατέστρεψαν. Στη Χερσώνα έχουν απομείνει περίπου 10 με 20.

Ο ρωσικός στρατός έχει υποχωρήσει περίπου 30 χιλιόμετρα μεταξύ των ποταμών Δνείπερου και Ινχουλέτς για να στήσει νέες, ισχυρότερες αμυντικές γραμμές κοντά στις πόλεις Χερσώνα και Νόβα Καχόβκα. Δεκάδες ρωσικά συστήματα πυροβολικού και πυραύλων είναι έτοιμα να υπερασπιστούν αυτές τις θέσεις από την άλλη πλευρά του Δνείπερου.

Πάνω από 400 τ.χλμ. ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί στη Χερσώνα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα πως μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανακατέλαβε με αντεπίθεση περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλόμετρα κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν από την αρχή Οκτωβρίου περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας της Χερσώνας», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης Νατάλια Γκουμενιούκ, αναφερόμενη για πρώτη φορά σε αριθμούς σχετικά με τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποκρούστηκαν, λένε οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα, τα χτυπήματα των Ρώσων στις περιοχές Davydov Brod, Trifonovka και Novaya Kamenka στην περιοχή Χερσώνα, καθώς και σε Murakhivka στην περιοχή Mykolaiv, κατέστρεψαν περισσότερους από 280 Ουκρανούς μαχητές και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Πυραυλικά χτυπήματα υψηλής ακρίβειας από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις στις περιοχές των οικισμών Velikoye Artakovo, Nikolaev, Novogrigorovka και Belaya Krinitsa, στην περιοχή Χερσώνα, κατέστρεψαν τρεις πλωτές διαβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πέρα ​​από τον ποταμό Ingulets», σύμφωνα με τους Ρώσους.

Στην κατεύθυνση προς Andriyevo-Krivoy Rog, οι αρχές του Κιέβου προσπάθησαν να σπάσουν την άμυνα των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά κατάφεραν να απωθήσουν τον εχθρό.

«Στην κατεύθυνση Andriyevo-Kryvyi Rih, ο εχθρός, με τη βοήθεια τεσσάρων τακτικών ομάδων τάγματος, έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να σπάσει την άμυνα των στρατευμάτων μας προς τους οικισμούς Dudchany, Sukhanovo, Sadok, Bruskinskoye κατά τη διάρκεια της ημέρας“, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι Ουκρανοί έχασαν:
-περισσότερους από 100 στρατιωτικούς
-έξι δεξαμενές
-οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα
-εννέα αυτοκίνητα

Διαβάστε επίσης:

Nord Stream: Σαμποτάζ δείχνει η σουηδική έρευνα

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 στη Γαλλίδα Ανί Ερνό

Πότε θα γίνει η ενθρόνιση του Καρόλου – Τα παράξενα πράγματα που κληρονόμησε από την Ελισάβετ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48