search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:38
MENU CLOSE

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 στη Γαλλίδα Ανί Ερνό

06.10.2022 14:16
annie-ernaux610_new

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε σήμερα (6/10) με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 για το «θάρρος και την κλινική οξύνοια» στα κυρίως αυτοβιογραφικά βιβλία της που διερευνούν την προσωπική μνήμη και την κοινωνική ανισότητα.

Η γεννημένη το 1940, Ανί Ερνό είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας.

Η Γαλλίδα συγγραφέας τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το «θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

«Η Ερνό, με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες, εξετάζει μια ζωή σημαδεμένη από μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη», συμπληρώνει η επιτροπή.

Πρώτη Γαλλίδα που τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο, η Ερνό είπε πως το νόμπελ είναι «μια ευθύνη».

«Αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη… δεν είχα σκεφθεί ποτέ ότι θα βρισκόταν στο τοπίο μου ως συγγραφέα», δήλωσε η Ερνό στη σουηδική τηλεόραση SVT. «Είναι μια μεγάλη ευθύνη… να δίνω μια μαρτυρία με ακρίβεια και δικαιοσύνη σε σχέση με τον κόσμο».

Η Ερνό, το έργο της οποίας είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, είναι 82 ετών.

Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Πλήθος διακρίσεων

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008).

Το 2001 δημοσίευσε το προσωπικό της ημερολόγιο με τίτλο «Se perdre» («Χάνομαι»). Τα έργα της διδάσκονται στο γαλλικό σχολείο ως σύγχρονη κλασική λογοτεχνία.

Το 1984, το αυτοβιογραφικού περιεχομένου έργο της «Η θέση» («La place») τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε και με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Βραβείο Booker το 2019.

Η Ερνό είναι η 17η γυναίκα που τιμάται με Νόμπελ Λογοτεχνίας και η 16η Γαλλίδα που τιμάται με Νόμπελ, αφότου ιδρύθηκαν τα διάσημα βραβεία το 1901.

Αύριο, Παρασκευή, θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης ενώ την επόμενη Δευτέρα τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν τον φετινό γύρο απονομής των βραβείων.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό σε παιδικό σταθμό στην Ταϊλάνδη: Ο δράστης σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε – Οι λεπτομέρειες της τραγωδίας

Πότε θα γίνει η ενθρόνιση του Καρόλου – Τα παράξενα πράγματα που κληρονόμησε από την Ελισάβετ

Σοκ στις ΗΠΑ: Απήγαγαν και εκτέλεσαν οικογένεια στην Καλιφόρνια – Μωρό ανάμεσα στα θύματα (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04