search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:16
MENU CLOSE

Παραδοχή ΥΠΕΘΑ για τον Έβρο: Η νησίδα με τους 38 μετανάστες είναι και ελληνική

11.10.2022 12:18
EVROS_METANASTES

Με επίσημη απάντηση σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχεται ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου δημιουργήθηκε το μεγάλο ζήτημα για τη διάσωση των 38 μεταναστών τον περασμένο Αύγουστο, είναι τελικά και τουρκική αλλά και ελληνική.

«Από τα προδιαληφθέντα ευχερώς διαπιστώνεται ότι, η υπόψη νησίδα τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή, δημιουργώντας το ελληνικό και το τουρκικό τμήμα αυτής, καθώς και ότι τα σημεία «1», «2» και «3» βρίσκονται στο τουρκικό τμήμα της», παραδέχεται επισήμως το υπουργείο Άμυνας στην απάντησή του.

Η απάντηση, που φέρει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2022 και δημοσιοποιήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της Βουλής φαίνεται ότι διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς του περασμένου Αυγούστου, ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος….

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο, καθώς όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του «η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου».

Τι απάντησε το ΥΠΕΘΑ

Ωστόσο το ίδιο το ΥΠΕΘΑ στην απάντησή του στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την «κυριαρχία στη νησίδα στον Έβρο» αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Ελληνοτουρκική (Ε/Τ) μεθόριος στην περιοχή του ποταμού Έβρου καθορίζεται με το Πρωτόκολλο της Επιτροπής Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων του 1926, στο οποίο προσαρτώνται δέκα (10) χάρτες κλίμακας 1:25.000.

Με το εν λόγω Πρωτόκολλο, η Ε/Τ μεθόριος καθορίστηκε κατά τρόπο οριστικό, με την πρόβλεψη ότι δεν θα ακολουθεί τον ρου του ποταμού στις ενδεχόμενες μετακινήσεις του, αλλά θα παραμένει σταθερή, ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη οι αμμώδεις εκτάσεις που υπήρχαν στην περιοχή της κοίτης του.

Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), χρησιμοποιώντας το σύνολο των γεωδαιτικών και τοπογραφικών δεδομένων που διαθέτει διαχρονικά στο αρχείο της, ψηφιοποίησε τη γραμμή των Ε/Τ συνόρων στα συστήματα ΕΓΣΑ’87 (Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987) και WGS84 (World Geodetic System 1984), μετά από κατάλληλη γεωγραφική προσαρμογή των χαρτών του Πρωτοκόλλου της Επιτροπής Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων του 1926. Η ανωτέρω προσδιορισθείσα Ε/Τ συνοριακή γραμμή χρησιμοποιείται από την Ελληνική πλευρά (ΓΥΣ, Κτηματολόγιο, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.λπ.).

Τα σημεία με συντεταγμένες 41°16’23.99″Ν, 26°25’45.72’’Ε (σημείο «1»), 41°16’23.2″Ν, 26o25’45.4″Ε (σημείο «2») και 41°16’21.2″Ν, 26°25’41.5″Ε (σημείο «3»), όπως αποτυπώνονται στα σχεδιαγράμματα που κατατίθενται συνημμένα στο παρόν, προσδιοριζόμενα στο σύστημα συντεταγμένων WGS’84, το οποίο είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται στους περισσότερους χάρτες του διαδικτύου (π.χ. Google Maps, Google Earth, κ.λπ.), αναφέρονται στη νησίδα του ποταμού Έβρου στην περιοχή Κισσαρίου.

Συναφώς, η εν λόγω νησίδα δεν αναφέρεται στο Πρωτόκολλο της Επιτροπής Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων του 1926, καθώς σχηματίστηκε από τη μεταβολή της κοίτης του Έβρου, τις αποθέσεις και τις προσχώσεις που δημιουργήθηκαν από φερτά υλικά, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που συμβαίνουν διαχρονικά, κυρίως, κατά τη χειμερινή περίοδο στην περιοχή του Έβρου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τους σχετικούς Χάρτες Ειδικού Σκοπού, που τηρούνται στη ΓΥΣ, τα προαναφερθέντα σημεία «1», «2» και «3», βρίσκονται ανατολικά της Ε/Τ συνοριακής γραμμής, και ως εκ τούτου, κείτονται στην τουρκική επικράτεια.

Επίσης, σε Ορθοφωτοχάρτη Ειδικού Σκοπού, κλίμακας 1:3.000, που τηρείται από τη ΓΥΣ, φαίνεται η νησίδα στην περιοχή Κισσαρίου, όπως απεικονίζεται σε δορυφορική εικόνα έτους 2019, στο οποίο έχει επιτυπωθεί η Ε/Τ συνοριακή γραμμή και τα παραπάνω αναφερόμενα σημεία «1», «2» και «3». Από τα προδιαληφθέντα ευχερώς διαπιστώνεται ότι, η υπόψη νησίδα τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή, δημιουργώντας το ελληνικό και το τουρκικό τμήμα αυτής, καθώς και ότι τα σημεία «1», «2» και «3» βρίσκονται στο τουρκικό τμήμα της.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα «maps.gov.gr» απεικονίζονται τα πολύγωνα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου, όπου στην περιοχή του Κισσαρίου εντοπίζεται το γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 που περιλαμβάνει την έκταση του ελληνικού τμήματος της εν λόγω νησίδας. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή εντοπισμού σημείου στην ως άνω ιστοσελίδα, διαπιστώνεται ότι τα σημεία «1», «2» και «3» βρίσκονται ανατολικά του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075, δηλαδή, στο τουρκικό τμήμα της υπόψη νησίδας, όπως φαίνεται και στα συνημμένα σχεδιαγράμματα.

Τέλος, οι προεκτεθέντες σχετικοί Χάρτες Ειδικού Σκοπού, οι οποίοι τηρούνται στη ΓΥΣ, εμπίπτουν σε διαβαθμισμένη κατηγορία και δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευτούν μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

Τι έλεγε ο Θεοδωρικάκος

Πρόκειται για την υπόθεση με τους 38 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, που στα μέσα του περασμένου Αυγούστου έμειναν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι, με τις ελληνικές αρχές να ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ στις 20 Αυγούστου είχε υποστηρίξει:

«Η συγκεκριμένη νησίδα στον Έβρο για την οποία έγινε τόση συζήτηση, με επίσημο έγγραφο του γενικού επιτελείου ελληνικού στρατού, λέει με σαφή και κατηγορηματικό ότι οι συντεταγμένες της νησίδας είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Εμείς μιλάμε με αλήθειες […] Ο κύριος Τσίπρας πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν σέβεται αυτό που λένε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας» είχε πει τότε ο Υπουργός καλώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη….

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο Νότης Μηταράκης ενώ και η ΕΛΑΣ είχε ανακοινώσει τότε μεταξύ άλλων για τη νησίδα:

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών».

Το έγγραφο του ΥΠΕΘΑ για τη νησίδα στον Έβρο:

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή γλώσσα από Κύρτσο: Σαπίλα στη ΝΔ

Νίκος Παπανδρέου: «Η μητέρα μου μένει με τον Γιώργο σε νοικιασμένο διαμέρισμα»

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Πέλλα και Έδεσσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:16