search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:16
MENU CLOSE

ΚΟΚ για παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι: Τι σημαίνει και τι ισχύει με την προτεραιότητα

12.10.2022 21:32
fanari new

Με αφορμή την τραγωδία με το δυστύχημα στο κέντρο της Αθήνας, είναι καλό να αποσαφηνίσουμε τι ισχύει με το παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι, προκειμένουν να οδηγούμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Συχνά το παλλόμενο κίτρινο ή πορτοκαλί φανάρι μπερδεύει τους οδηγούς, παρότι το συναντάμε αρκετά συχνά ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και σε «επικίνδυνες» στροφές.

Σε πολλές διασταυρώσεις των ελληνικών δρόμων – και όχι μόνο – η στροφή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά γίνεται με παλλόμενα πορτοκαλί βέλη, ενώ και σε διασταυρώσεις με εναλλαγή πράσινου και κόκκινου φαναριού την ημέρα, μπορούμε να έχουμε παλλόμενα πορτοκαλί στρογγυλά φανάρια τη νύχτα.

Τι ισχύει, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τον ΚΟΚ;

Α. Παλόμμενα πορτοκαλί βέλη

Στα παλλόμενα πορτοκαλί βέλη για αλλαγή πορείας, που είναι και τα συνηθέστερα, στρίβουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα με ό,τι συμβαίνει όταν στρίβουμε με πράσινο βέλος, εδώ δεν έχουμε προτεραιότητα!

Παραχωρούμε προτεραιότητα στους πεζούς που διασχίζουν την οδό, αλλά και στους οδηγούς που κινούνται σε οποιαδήποτε λωρίδα κυκλοφορίας του δρόμου στον οποίο θέλουμε να κινηθούμε.

Μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος για εμάς, δηλαδή, οφείλουμε να περιμένουμε.

Β. Παλόμεννο στρογγυλό φανάρι

Σε στρογγυλό παλλόμενο προτοκαλί φανάρι, κινούμαστε στη διασταυρώση με μειωμένη ταχύτητα και με προσοχή, και ακολουθούμε τη λογική που προστάζουν οι σταθερές πινακίδες του ΚΟΚ που βρίσκονται πάνω από το φανάρι ή δίπλα σε αυτό.

Αν έχουμε σήμα STOP ή παραχώρησης προτεραιότητας, περιμένουμε, ενώ συνεχίζουμε την πορεία μας αν έχουμε σήμα προτεραιότητας.

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τι αλλάζει στην πληρωμή – Οι τιμές αναλυτικά

Από αύριο υποχρεωτικές οι αλυσίδες για όλα τα αυτοκίνητα – Έρχονται πρόστιμα 80 ευρώ

Έλληνας και ΙΧ: Σχέση εξάρτησης ή ανάγκης; – Τι λέει στο topontiki.gr ο καθηγητής Στράτος Παπαδημητρίου (Photos)  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:16