search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00
MENU CLOSE

Γιαννόπουλος για Κολωνό: «Αν επαληθευτούν οι καταγγελίες που λάβαμε, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα»

13.10.2022 08:30
giannopoulos23

«Αν επαληθευτούν οι καταγγελίες που έχουμε λάβει για την οικογένεια, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που βλέπαμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στο ThessToday.gr, περιέγραψε πως θείοι της 12χρονης από τον Κολωνό επικοινώνησαν με το Χαμόγελο του Παιδιού: «Κάποιοι χρησιμοποιούν το Χαμόγελο του Παιδιού για άλλοθι σε κάποια πράγματα. Τον Σεπτέμβριο μας πήρε ο θείος τηλέφωνο -το συνδυάσαμε τώρα γιατί δεν είχαμε όνομα, αλλά τώρα από τους δημοσιογράφους μάθαμε ότι η θεία είπε ότι πήραν τηλέφωνο το Χαμόγελο ίσως για άλλοθι.

Η ενημέρωση ήταν ξεκάθαρη: “Εμείς (σ.σ. η οικογένεια) σας παίρνουμε διότι στο κινητό της ανιψιάς μου είδαμε κάποιες επικοινωνίες με κάποιους μεγάλους κλπ”. Από την πλευρά μας, τους κατατόπισαν οι άνθρωποι που είναι ειδικοί και τους είπαν ότι εφόσον θέλετε να κάνετε καταγγελία να απευθυνθείτε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων.

Παρόλα αυτά δεν μας έδωσαν το όνομα, ζητήσαμε να μιλήσουμε με τους γονείς για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε. Όταν σου λέει κάποιος ότι το παιδί μου έχει πάθει αυτή τη ζημιά, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να στηρίξεις την οικογένεια να κρατηθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν αυτή τη φρίκη που περνάει».

«Θα ξετυλιχτεί ένα άλλο κουβάρι»

Τόνισε πως κανείς από την οικογένεια δεν επικοινώνησε με το Χαμόγελο του Παιδιού: «Ενώ τώρα τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουμε πάρα πολλές κλήσεις και για την οικογένεια τις οποίες απευθύνουμε φυσικά στον εισαγγελέα όπως οφείλουμε και δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα να διερευνήσουμε. Aπό ό,τι φαίνεται τελικά θα ξετυλιχτεί ένα άλλο κουβάρι το οποίο δεν είναι το ίδιο με τους ανθρώπους εκεί όσον αφορά την οικογένεια και δυστυχώς αν επαληθευτεί, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που βλέπαμε. Οι καταγγελίες που είχαμε αυτές τις ημέρες ήταν αυτές που διοχετεύσαμε προς την εισαγγελία ανηλίκων και γι’ αυτό τον λόγο θα ξετυλιχτούν και άλλα κουβάρια, είναι και άλλα πράγματα που δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι πραγματικότητα, οι υπηρεσίες θα το ανακαλύψουν και το ελπίζω μετά από αυτήν την τροπή που πήραν τα πράγματα».

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε, επίσης, ότι: «Αυτά που μας είπαν και παραθέσαμε στον εισαγγελέα αφορούν για παραμέληση και για μια δυσλειτουργική οικογένεια που τα παιδιά δυστυχώς εκεί μέσα δεν περνούσαν καλά και ήταν σε μια κατάσταση φρίκης. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, και μια κοπελίτσα πριν δύο χρόνια αυτοκτόνησε επειδή δεν έλαβε την υποστήριξη που έπρεπε, με αποτέλεσμα να πέσει στις ράγες του τρένου. Ήταν παρόμοια περίπτωση με έναν άλλον ευυπόληπτο κύριο, 47 χρονών. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, είναι πολλές».

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ζητήσει υπηρεσιακά να στηρίξει τη 12χρονη και οποιοδήποτε άλλο ανήλικο της εν λόγω οικογένειας που ενδεχομένως υπέστη σεξουαλική ή άλλης μορφής κακοποίηση: «Το ζητήσαμε γιατί έχουμε το μοναδικό θεραπευτικό κέντρο ημέρας στην Ελλάδα. Άρα αυτό το παιδί δεν θα χρειαστεί μόνο στήριξη, θα χρειαστεί και θεραπεία. Από ό,τι φαίνεται με τις εξελίξεις και με τις καταγγελίες που έχουμε απευθύνει προς την εισαγγελία, τα παιδιά δεν βλέπω να κρατιούνται στην οικογένεια, οπότε θα χωρίσουν σε διάφορα ιδρύματα και θα χαθούν τα ίχνη τους και οι δυνατότητές τους να επιβιώσουν στο μέλλον».

«Τα παιδιά δεν μιλούν για τη σεξουαλική κακοποίηση»

Όπως είπε: «Δυστυχώς τα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ συμβαίνουν και το βλέπουμε στη δημοσιότητα, δεν έχουν τις ανάλογες αναφορές στη γραμμή 1056. Ενώ έχουμε πολλές αναφορές για θέματα κακοποίησης, παραμέλησης κλπ, για τη σεξουαλική κακοποίηση είναι πολύ περιορισμένα τα πράγματα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2022 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε 557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης που αφορούσαν στο σύνολο τους 964 παιδιά. Από αυτά τα 964 παιδιά, τα 14 – μόνο! – αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Αριθμός, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, σημαίνει πολλά.

Τέλος, επεσήμανε ότι «οι θύτες πολλές φορές είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνεύει το δικό σου παιδί, το δικό μου παιδί. Θα πρέπει να ενημερωθούν τα παιδιά για το τι πραγματικά συμβαίνει, καθώς και τα παιδιά των οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα της φροντίδας».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις 17χρονη μετά από τροχαίο

Στάση εργασίας στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς σήμερα- Αντιδρούν στην επέκταση του ωραρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00