search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:10
MENU CLOSE

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Προκόπη Παυλόπουλο

13.10.2022 13:30
palylopoulos new

Η Ακαδημία Αθηνών, στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειάς της, εξέλεξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Παυλόπουλο, ως τακτικό μέλος της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την όλη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, το πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό του έργο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναδείχθηκε χωρίς αμφιβολία σε εξέχοντα επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου.

Επιπροσθέτως όπως αναφέρει η Ακαδημία Αθηνών, είναι άξια μνείας η πολιτική του σταδιοδρομία, που είχε ως αποκορύφωμα την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, την οποία υπηρέτησε από το 2015 έως το 2020 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950. Το 1968 εισήχθη στην Νομική Σχολή τον Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1973.

Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, όπου το 1974 πήρε το DEA ι1 Droit Public και το 1977 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ (Doctorat d Έtat) του ως άνω Πανεπιστημίου. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής (1986) στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ.

Το 1982 διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκούρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής, το 1989.

Μετά το τέλος της θητείας του, το 2017, του απονεμήθηκε ο τίτλος τόσο τον Ομότιμου όσο και του Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, διακρίθηκε για την παρουσία του στον πολιτικό στίβο σε μία σειρά από αξιώματα.

Κατά το διάστημα 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουρνός Εσωτερικών. Τη 18η Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους επί 300 και ολοκλήρωσε την Θητεία του την 13η Μαρτίου 2020.

Ο κ. Παυλόπουλος έχει παρουσιάσει πλούσιο συγγραφικό έργο στο πεδίο της νομικής επιστήμης, το οποίο συντίθεται από βιβλία, άρθρα και γνωμοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 31 συγγράμματα και μελέτες και πλειάδα άρθρων στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες, ιδίως στην αγγλική και γαλλική. Πέραν τούτων, στον τόμο «Εντυπος Λόγος» (εκδ. Λιβάνη, ΑΘήνα, 2003, σελ. 469) έχει συγκεντρώσει άρθρα του, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο μεταξύ των ετών 1987 και 2003 και διαιρούνται σε τρεις ενότητες: «Πολιτική», «Κοινωνία» και « Οεσμοί». ‘Εχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα εννέα Κρατών καθώς και με το Χρυσό Παράσημο του Ολυμπιακού Τάγματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης του έχουν απονεμηθεί ανώτατες Εκκλησιαστικές διακρίσεις εκτός και εντός Ελλάδας. 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης με Ιάπωνες επιχειρηματίες: Ώρα για περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα 

Υποκλοπές – Γερμανική τηλεόραση: «Το σκάνδαλο “Watergate” της Ελλάδας»

Άδωνις σε Σπίρτζη: Είσαι αθλιος, βρωμερός συκοφάντης (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31