search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:03
MENU CLOSE

Κι όμως: Η επαφή με τον σκύλο σου «ξυπνά» τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη λειτουργία του

13.10.2022 09:16
gynaika-skylos-new

Τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE διαπίστωσαν ότι η επαφή με τα σκυλιά όταν τα χαϊδεύουμε διεγείρει σημαντικά τον μετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που «επιβλέπει» τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Rahel Marti.

Η πρόσφατη μελέτη βάζει το λιθαράκι της στην επιστημονική προσπάθεια για την ανάδειξη των οφελών από τις θεραπείες με τη βοήθεια ζώων στην αποκατάσταση ατόμων με παθήσεις του νευρικού συστήματος όπως εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικά τραύματα και λοιμώξεις. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, εάν τα άτομα με έλλειμμα στην κινητοποίηση, την εστίαση της προσοχής και την κοινωνικοσυναισθηματική λειτουργία παρουσιάζουν μεγαλύτερη συναισθηματική εμπλοκή κατά την επαφή τους με σκύλους, τότε οι δραστηριότητες με αυτά τα ζώα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέους θεραπευτικούς στόχους.

Για τις ανάγκες της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 19 άτομα και τρία σκυλιά (Jack Russell terrier, Goldendoodle και Golden Retriever), οι επιστήμονες αξιοποίησαν τη μέθοδο της Λειτουργικής Φασματοσκοπίας Εγγύς Υπέρυθρου (fNIRS), μια μέθοδο απεικόνισης που επιτρέπει τον μη επεμβατικό ποσοτικό προσδιορισμό και υπολογισμό της οξυγόνωσης του ανθρώπινου ιστού.

Στο πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες παρατηρούσαν τον σκύλο από την άλλη άκρη του δωματίου. Στη συνέχεια, ο σκύλος κάθισε δίπλα τους και, τέλος, όποιος επιθυμούσε μπορούσε να τον χαϊδέψει. Η ακριβής διαδικασία επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, ενώ ακολούθησαν κάποια ακόμα ίδια πειράματα, με τη διαφορά ότι ο σκύλος είχε αντικατασταθεί από ένα λούτρινο λιοντάρι που περιείχε μια θερμοφόρα για να προσομοιώνει τη θερμοκρασία του σώματος ενός ζωντανού σκύλου.

Αν και η διέγερση του εγκεφάλου αυξανόταν όσο οι συμμετέχοντες έρχονταν πιο κοντά με τον σκύλο ή το λούτρινο, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα ευρήματα για σύνδεση της στενότερης επαφής με τα ζώα και μεγαλύτερης ενεργοποίησης του εγκεφάλου, το άγγιγμα της γούνας του αληθινού ζώου έστελνε περισσότερα ερεθίσματα.

«Θεωρούμε ότι η συναισθηματική εμπλοκή μπορεί να αποτελεί κεντρικό υποκείμενο μηχανισμό ενεργοποίησης του εγκεφάλου στις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ζώου» σχολίασε η Marti, προσθέτοντας ότι το λούτρινο ζώο ενδεχομένως αφύπνισε λιγότερα αισθήματα στοργής.

Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι η επαφή με ζωντανά κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, γάτες, σκύλοι και άλογα προκαλεί μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη μνήμη

Κατάθλιψη: Πέντε αλλαγές στη συμπεριφορά που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα

Ψωρίαση: Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τη νόσο και την αντιμετώπισή της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:00