search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:44
MENU CLOSE

«Σκιώδης» κυβέρνηση από τον Ανδρουλάκη – Δεξαμενή διδακτορικών και μεταπτυχιακών χτίζει το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2251
13/10/2022
14.10.2022 06:00
φουσκα ανδρουλακισ

Με την υπόθεση των παρακολουθήσεων προσωρινά να ολοκληρώνεται – τουλάχιστον σε ελληνικό έδαφος – ο Νίκος Ανδρουλάκης χαράζει τη στρατηγική του κόμματος για την επόμενη μέρα με φόντο τις κάλπες της άνοιξης του 2023.

Πρώτη από τις κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να παρουσιάσει την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και για το οποίο το «Ποντίκι» έχει γράψει πολύ αναλυτικά ήδη από τον Ιούλιο (https://www.topontiki.gr/2022/07/24/pasok-eksigchronismos-sosialdimokratia-exostrefia-sto-kivernitiko-programma/).

Τομεάρχες

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν και οι τομεάρχες του κόμματος. Σε κάθε τομέα θα είναι επικεφαλής ο γραμματέας και από κάτω θα υπάρχει μία δεξαμενή επιστημόνων που θα λειτουργεί και ως think tank εντός του κόμματος. Το εντυπωσιακό στους τομείς είναι ότι υπάρχουν 180 βιογραφικά με διδακτορικό και 500 με μεταπτυχιακό. Πράγμα που δείχνει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να δείξουν ότι έχουν δυνατότητα προβολής ενός ανθρώπινου δικτύου πολύ υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η χρέωση των τομέων θα γίνει με «κυβερνητικούς όρους». Όπως μας εξηγούσαν συνομιλητές του Ανδρουλάκη, αυτό που θα επιχειρήσει είναι να βρίσκεται ένας γραμματέας του τομέα πίσω από κάθε υπουργό. Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πολλά χρόνια, θα χτίσει τη δική του «σκιώδη κυβέρνηση».

Ο χρόνος μπορεί να μην είναι ο πιο κατάλληλος και γι’ αυτό ο Ανδρουλάκης δέχεται κριτική, ωστόσο όλος ο μηχανισμός μετά το συνέδριο ήταν συγκεντρωμένος πάνω στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Το σκάνδαλο της παρακολούθησης άφησε πολλά ζητήματα πίσω – όπως αναμενόταν – καθώς το σοκ ήταν έντονο και η επιλογή του προέδρου να ακολουθήσει θεσμικό δρόμο καθυστέρησε τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Νέα γενιά

Πέρα από τη σκιώδη κυβέρνηση ο Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν μία νέα καμπάνια, η οποία θα απευθύνεται κυρίως στους εργαζόμενους νέους. Η ανάγκη για ένα «κοινωνικό δίχτυ προστασίας» είναι έντονη.

Μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ, με τις κρυφές δημοσκοπήσεις (για τις οποίες γράψαμε εκτενώς στο προηγούμενο φύλλο) να τονώνουν την ψυχολογία τους και τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους να είναι ενθαρρυντικά, θεωρούν ότι υπάρχει τεράστιο εκλογικό κοινό στους νέους: φοιτητές, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Στελέχη του κόμματος διαπιστώνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους νέους και το κόμμα. Θεωρούν ότι σε αυτό κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας θα πρέπει να είναι ο Ανδρουλάκης.

Περιοδείες μετά τα Χριστούγεννα

Η κατάσταση της υγείας του δεν πηγαίνει όπως φανταζόταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορέσει να κάνει περιοδεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μπορεί ο ίδιος να δείχνει ευδιάθετος και να μην έχει σταματήσει λεπτό τις παρεμβάσεις του και τις επαφές του, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πονάει πολύ και οι γιατροί του είπαν πως θα πάρει καιρό το να επανέλθει πλήρως.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα, καθώς ο αρχηγός τους θα «αποκοπεί» για κάποιο σημαντικό διάστημα από την επαφή του με την κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρουλάκης περιόδευε αρκετά συχνά θέλοντας ο ίδιος να χτίσει μία «σχέση εμπιστοσύνης» με τους πολίτες. Για τον λόγο αυτόν έχουν επιστρατευθεί βουλευτές και στελέχη ώστε το κόμμα να έχει παρουσία στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας.

Η μεγαλύτερη εκλογική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην Αττική και εκεί έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος. Στις περιοδείες αυτές συμμετέχουν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Στέφανος Ξεκαλάκης, βουλευτές κ.ά.

Πάντα στο πλάνο οι παρακολουθήσεις

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ δεν εγκαταλείπουν το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι η Ν.Δ., με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι της προκειμένου «να συσκοτίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση». Όπως φάνηκε και στις πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα για το πόρισμα της Εξεταστικής, γίνεται κριτική προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που δεν κάλεσαν ουσιώδεις μάρτυρες.

«Η Ν.Δ. δεν θέλησε να διερευνήσει αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση εις βάθος και δεν θέλησε να συνδράμει την Επιτροπή δίνοντας περαιτέρω βασικά στοιχεία» σημειώνουν πηγές του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του προβλήματος ο Ανδρουλάκης θα απευθυνθεί εκ νέου στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να εμπιστεύεται τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες καθώς «κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα καταλήξουν σε σωστά συμπεράσματα σε σχέση με την υπόθεση».

Φόβος για τα ελληνοτουρκικά, άγχος για την ακρίβεια

Τόσο ο Ανδρουλάκης όσο και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν το άγχος τους για τα ελληνοτουρκικά. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο Ερντογάν συνεχώς κλιμακώνει και «μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν». Πάγια θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

● Για τα ελληνοτουρκικά πιστεύουν ότι έχουν πάγιες θέσεις τις οποίες μπορούν να τις εκφράσουν καλύτερα και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του Ανδρουλάκη όλο αυτό το διάστημα θεωρούν ότι εκτιμάται από τους ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ μπορεί να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους.

● Όσον αφορά την ακρίβεια, στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τον φόβο τους για μείωση της κατανάλωσης, ενώ κάνουν λόγο και για δημοσιονομικούς κινδύνους το 2023. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ελέγχους στην αγορά (εκτιμά ότι δεν γίνονται) επειδή «η ακρίβεια είναι συνεχιζόμενη και εντεινόμενη και μετατρέπεται πλέον σε αισχροκέρδεια». Επαναφέρει συνεχώς και τη θέση του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, φορολόγηση των υπερκερδών και πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Ελπίζοντας για το καλύτερο, αναμένοντας το χειρότερο

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Εξόρμηση στην κοινωνία με έμφαση στο πρόγραμμα

Ηλεκτρονικά πλέον οι κληρονομιές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:44