search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:29
MENU CLOSE

Βono: Ο τραγουδιστής των U2 καλεί τη Βρετανία να ηγηθεί του κόσμου ξανά

17.10.2022 21:46
bono

Ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει να ηγείται του κόσμου ξανά, αφού ισχυρίστηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει κατακλυστεί από «φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς».

Η Ιρλανδός τραγουδιστής επαίνεσε ωστόσο τις διαδοχικές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που βοήθησαν στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου χρέους, στην καταπολέμηση του HIVκαι στον τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας – ιδιαίτερα κατά τα χρόνια των Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο τραγουδιστής μίλησε στο Cheltenham Literature Festival για να προωθήσει το νέο του βιβλίο, Surrender: 40 Songs, One Story, το οποίο κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα.

Ο Μπόνο μίλησε με καλά λόγια για το έργο του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (DfID), το οποίο καταργήθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το 2020, και είπε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει στην «ηγετική της θέση».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει κατακλυστεί από φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς που δεν κατανοούν τα θεμελιώδη στοιχεία της ελεύθερης αγοράς», είπε ο Μπόνο.

«Μπορώ να πω ότι είχαμε τέσσερα μέλη της U2 σε 40 χρόνια και εσείς είχατε τέσσερις υπουργούς Οικονομικών σε τέσσερις μήνες.

Μπορώ να πω ξανά ότι σας χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εσείς ηγηθήκατε του κόσμου, και όχι μόνο τα χρόνια των Μπλερ-Μπράουν, αλλά ήρθε ο Κάμερον, και στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, αγωνίζονται για την εκπαίδευση, για την υγεία».

«Η Μεγάλη Βρετανία ήταν εκεί, όλοι το ήξεραν», είπε.

Ο Μπόνο είπε ακόμη ότι «ο συντηρητισμός περνάει τη δική του κρίση αυτή τη στιγμή».

«Ο Λένιν είπε “υπάρχουν δεκαετίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα, και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν δεκαετίες”, αλλά φαίνεται κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Μπόνο έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια στην καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας, έχοντας συμμετάσχει στην εκστρατεία Drop The Debt του Jubilee 2000 και των «αδελφών» οργανώσεων ONE και (RED).

Έχει ασκήσει πιέσεις σε προέδρους των ΗΠΑ, πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να προωθήσει τις εκστρατείες του.

«Δεν ήταν όλοι πρόεδροι – υπήρχαν πολλοί αρχηγοί επιτελείων, τακτικοί νομοθέτες», είπε.

«Είμαι απλώς στρατηγικός, ήξερα ότι αυτοί ήταν αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις, οπότε ήθελα να μάθω πού έπιναν το βράδυ της Παρασκευής και ήμουν εκεί».

«Γνώρισα ανθρώπους που δεν θα συναντούσα ποτέ, ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Έμαθα πράγματα από αυτούς. Μερικές φορές με τρόμαζαν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές ανακάλυψα ότι έχασαν τον ιδεαλισμό τους».

Απειλές από τον IRA

Στα απομνημονεύματά του, που θα κυκλοφορήσουν την 1η Νοεμβρίου με τίτλο «Surrender: 40 Songs, One Story», ο 62χρονος αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίθεση που είχε δεχθεί από τον Τζέρι Άνταμς του Sinn Fein, «επειδή η αντίδραση των U2 στις παραστρατιωτικές οργανώσεις είχε κοστίσει στον IRA πολύτιμη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ».

Μιλώντας στους Times, o Μπόνο αποκάλυψε ότι οι αρχές τον είχαν προειδοποιήσει πως η σύζυγός του, Ali, ήταν πιθανόν στόχος του IRA. 

Επίσης, ο τραγουδιστής έκανε λόγο και για «διάσημο αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος στο Δουβλίνο», ο οποίος σχεδίαζε να απαγάγει τις κόρες του, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι του εν λόγω γκάνγκστερ είχαν «περικυκλώσει τα σπίτια μας» για αρκετούς μήνες και είχαν «καταστρώσει ένα πολύπλοκο σχέδιο». 

Ο Μπόνο αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια συναυλίας των U2 στην Αριζόνα, τη δεκαετία του ‘80. Η μπάντα θα τραγουδούσε το «Pride» (In the name of love), που έχει γραφεί για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι U2 είχαν επικρίνει τον τότε κυβερνήτη της πολιτείας, επειδή αρνούνταν να διοργανώσει ημέρα στη μνήμη του υπερασπιστή των δικαιωμάτων. 

Ο Μπόνο είπε πως είχαν δεχθεί απειλές ότι θα τον δολοφονήσουν πριν από το τέλος του τραγουδιού, σε περίπτωση που έλεγε τη στροφή η οποία αναφέρεται στη δολοφονία του Κινγκ.  Περιέγραψε ότι μισογονάτισε για να πει τους επίμαχους στίχους. 

«Τότε συνειδητοποίησα τη σοβαρότητα της κατάστασης και έκλεισα τα μάτια μου. Ήταν μικρή η πιθανότητα (να δολοφονηθεί) αλλά για παν ενδεχόμενο», περιέγραψε. Όταν άνοιξε τα μάτια του διαπίστωσε ότι ο μπασίστας Adam Clayton είχε σταθεί μπροστά του, για να τον προστατεύσει. 

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΣ: «Στην Ελλάδα χτυπούν τους μετανάστες με ρόπαλα, τους πυροβολούν και τους πετούν στη θάλασσα»

«Τα βρήκαν» Μελόνι – Μπερλουσκόνι

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Διέφυγε στην Ευρώπη η δημοσιογράφος που είχε ασκήσει κριτική για την εισβολή στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07