search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:20
MENU CLOSE

Συνωστισμός υποψηφίων για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι (Photos/Video)

17.10.2022 16:53
liz truss
Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η Λιζ Τρας είναι ήδη νεκρό και η κυβέρνησή της δίνει μάχη για την επιβίωση ώρα με την ώρα.

Το στοίχημα είναι κατά πόσο και για πόσο θα πείσει τις αγορές ο μίνι προϋπολογισμός που παρουσίασε ο Τζέρεμι Χαντ, ανακοινώνοντας ότι «αναθεωρούνται σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα».

Το κυβερνητικό σκάφος δείχνει να πλέει χωρίς πυξίδα μέχρι να προσαράξει, ενώ το πρόγραμμα που έμοιαζε σαν  χάρτης πορείας πετάχτηκε στη θάλασσα με την εκπαραθύρωση του πρώην υπουργού οικονομίας, Κουάσι Κουαρτένγκ.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως αν στήνονταν σήμερα κάλπες οι Τόρις θα έχαναν 219 έδρες. «Αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι ένας άλλος ηγέτης θα χάσει λιγότερες έδρες απ΄ ό, τι εκείνη, τότε θα κερδίσει» την κούρσα και θα κληθεί να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, δήλωσε ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Ο νέος ισχυρός άνδρας των Τόρις

Το περασμένο 24ωρο η Λιζ Τρας προσκάλεσε τον Τζέρεμι Χαντ και την οικογένειά του για γεύμα στο Τσέκερς και ο Χαντ από τα ορεινά έδρανα της Βουλής, όπου βρισκόταν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, βρέθηκε στο εξοχικό της πρωθυπουργού, στο Μπάκιγχαμσαϊρ για μια τρίωρη συνάντηση.

Κάποιοι στο Συντηρητικό Κόμμα τον θεωρούν ήδη επί της ουσίας πρωθυπουργό και μία πηγή του BBC ανέφερε πως  η Λιζ Τρας και ο Τζέρεμι Χαντ δουλεύουν «με ένα βηματισμό».

Ωστόσο η Daily Mail γράφει πως ήδη 100 βουλευτές ζητούν την έναρξη της διαδικασίας για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας και το SkyNews παρουσιάζει τους πιθανούς αντικαταστάτες της στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία.

Τι δίνουν τα στοιχήματα για την μάχη στους Τόρις

Το SkyNews υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν έχει προβλέψει πως η Τρας θα έχει φύγει «πριν από τα Χριστούγεννα».  Ποιος θα την διαδεχτεί; Τα στοιχηματικά γραφεία έχουν ήδη δώσει τη δική τους εκδοχή για την πολιτική μάχη.

Τζέρεμι Χαντ

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, που επιστρατεύτηκε για να αντικαταστήσει τον Κουάσι Κουαρτένγκ θεωρείται ήδη ως η πιο ισχυρή φιγούρα στο κυβερνών κόμμα. Αν και διαβεβαιώνει πως η Λιζ Τρας εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, πολλοί θεωρούν πως ήρθε η ώρα του να ηγηθεί των Τόρις. Ο Τζέρεμι Χαντ έχει ήδη προσπαθήσει δύο φορές ανεπιτυχώς να γίνει ηγέτης των Τόρις και έχει περάσει από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού.

 Ο Χαντ στις εκλογές που έγιναν πριν από λίγο καιρό για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε τον Ρίσι Σούνακ, αφού ο ίδιος βρέθηκε εκτός κούρσας στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Το 2019 είχε φτάσει μέχρι τον … τελικό, αλλά ηττήθηκε από το Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πήρε το 66% των ψήφων.

Τα στοιχήματα για την  υποψηφιότητα του Τζέρεμι Χαντ είναι 13/5

Ρίσι Σούνακ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που διεκδίκησε την ηγεσία στην τελική ψηφοφορία όπου έχασε από την Λιζ Τρας, είναι ο άνθρωπος που – σύμφωνα με τα στοιχηματικά γραφεία – έχει τις περισσότερες πιθανότητες να την αντικαταστήσει, παίρνοντας έτσι το αίμα του πίσω.

Ο Ρίσι Σούνακ είχε προειδοποιήσει την κυρία Τρας ότι τα σχέδιά της για περικοπές της φορολογίας θα προκαλούσαν την ελεύθερη πτώση της οικονομίας και την κατηγόρησε για «οικονομικά των παραμυθιών». Η παταγώδης αποτυχία του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε η Λιζ Τρας κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ο Σούνακ έχει δικαιωθεί απόλυτα. «Ό ,τι έχει πει έχει αποδειχτεί σωστό», λέει στην Telegraph ένας βουλευτής που υποστήριξε την υποψηφιότητα Σούνακ.

Τα στοιχηματικά γραφεία του δίνουν 13/8

Πένι Μόρντοντ

Υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν συζητήσει την πιθανότητα αντικατάστασης της κυρίας Τρας από το δίδυμο Σούνακ-Μόρντοντ. Η Πένι Μόρντοντ ήρθε τρίτη στις εσωκομματικές εκλογές του καλοκαιριού και στην τελική ευθεία τάχθηκε υπέρ της Λιζ Τρας. Ωστόσο στη συνέχεια άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα της κυρίας Τρας.

Τα στοιχήματα της δίνουν 15/2

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον φεύγοντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, παρά την αμέριστη συμπαράσταση που εξέφρασε στην κυρία Τρας.

Ο Μπόρις Τζόνσον σύγκρινε τον εαυτό του με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Λεύκιο Κουίνκτιο Κιγκινάτο, ο οποίος σε μεγάλη ηλικία κι ενώ είχε αποσυρθεί στα κτήματά του εκλήθη να ηγηθεί της προσπάθειας της Ρώμης να αντιμετωπίσει μία εισβολή, ανέλαβε τα ηνία της αυτοκρατορίας, έφερε σε πέρας την αποστολή του σε 16 μέρες και στη συνέχει αποσύρθηκε και πάλι στα κτήματά του.

Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία λένε ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει να κληθεί να σώσει το κόμμα από την κατάρρευση.

Τα στοιχηματικά γραφεία του δίνουν 16/1

Μπεν Ουάλας

Ο υπουργός Άμυνας είναι μια προσωπικότητα γενικής αποδοχής λόγω της στάσης του υπέρ της Ουκρανίας και στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία των Τόρις τήρησε ουδέτερη στάση στην αρχή, αλλά σταδιακά υποστήριξε την υποψηφιότητα της κυρίας Τρας.

Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ήθελε να προσπαθήσει να ηγηθεί του  κόμματος, με δεδομένο ότι αποσύρθηκε από την κούρσα της διαδοχής με δική του πρωτοβουλία.

Τα στοιχηματικά γραφεία δίνουν στην υποψηφιότητα Ουάλας 5/1.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Αναίσχυντες οι κατηγορίες της Ελλάδας για τους γυμνούς μετανάστες –  Μας συκοφαντείτε» (Video)

Παρίσι: Ανατριχίλα από τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 12χρονης – «Τη βίασαν και τη βασάνισαν»

BioNTech: Ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα είναι έτοιμα μέχρι το 2030 (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:15