search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:15
MENU CLOSE

Ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωποι με τρίωρα blackouts ακόμα «και τις πραγματικά κρύες μέρες» οι Βρετανοί

18.10.2022 14:38
diakopi_revmatos_new
credit: pixabay

Οι Βρετανοί πρέπει να είναι έτοιμοι για τρίωρες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αν εξακολουθήσει να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, όπως προειδοποίησε ο διευθυντής του Εθνικού Δικτύου, Τζον Πέτιγκρου.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση που οργανώθηκε από τους Financial Times, ο βρετανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η εταιρία ίσως χρειαστεί να κάνει προγραμματισμένες διακοπές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ακόμα «και τις πραγματικά κρύες μέρες», αν η Βρετανία δεν εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται.

Οι διακοπές θα επιβληθούν «τα πιο σκοτεινά βράδια» του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Τζον Πέτιγκρου και υπολογίζεται ότι θα γίνονται μετά τις 4 το απόγευμα.

Ο Τζον Πέτιγκρου πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Πρόβλημα που επιδεινώνεται από τις χαμηλή ένταση των ανέμων που θα μπορούσαν να προσθέσουν αιολική ενέργεια στο δίκτυο, αλλά και από την μείωση των εισαγωγών ενέργειας από την Ευρώπη.

Πάντως η όποια απόφαση για την επιβολή προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και τον βασιλιά.

Ο κίνδυνος για διακοπές ηλεκτροδότησης επαναφέρει στη μνήμη των Βρετανών εικόνες από τη δεκαετία του 1970, όταν οι απεργίες των ανθρακωρύχων και των εργαζόμενων στο δίκτυο των σιδηροδρόμων υποχρέωσαν την κυβέρνηση του Τεντ Χιθ να προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης της ζήτησης το Εθνικό Δίκτυο προωθεί μέτρα επιβράβευσης των καταναλωτών που θα μειώσουν την κατανάλωση.

Πολλοί Βρετανοί προετοιμάζονται ωστόσο για το χειρότερο σενάριο και αγοράζουν φορητές γεννήτριες και φακούς, κεριά και θερμικά εσώρουχα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες 11 μέρες του Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 203% οι πωλήσεις γεννητριών και κατά 43% οι πωλήσεις φακών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπως δείχνουν στοιχεία της αγοράς.

Η Βρετανία εξασφαλίζει το 40% της ηλεκτροδότησης από εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο, με το οποίο θερμαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Παρόλο που η Βρετανία δεν έχει εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάνει εισαγωγές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Εκτός από αυτά τα δυσάρεστα νέα, οι Βρετανοί ενημερώθηκαν από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ ότι μετά τον Απρίλιο δεν θα ισχύει η εγγύηση τιμών ενέργειας, που περιορίζει τους λογαριασμούς στις 2.500 λίρες για κάθε νοικοκυριό. Η εγγύηση αυτή επρόκειτο να έχει ισχύ για δύο χρόνια, αλλά η κρατική παρέμβαση θα σταματήσει τον Απρίλιο, μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, από τον νέο υπουργό Οικονομικών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά τον Απρίλιο τα βρετανικά νοικοκυριά μπορεί να κληθούν να πληρώσουν διπλάσιους λογαριασμούς για την ηλεκτροδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Το «παιδομάζωμα» δυτικών πιλότων από την Κίνα – Πληρώνουν χρυσάφι για να εκπαιδεύσουν την αεροπορία τους

Nord Stream: Οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τις ζημιές στον αγωγό (photos)

Ροντ Στιούαρτ: «Υιοθέτησε» οικογένεια Ουκρανών προσφύγων – Ανέλαβε στέγαση και λογαριασμούς για έναν χρόνο (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:14