search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:56
MENU CLOSE

Κίεβο: Από το καταφύγιο οι κοινές δηλώσεις Δένδια – Κουλέμπα (Photos/Video)

19.10.2022 16:14
Ffbp1afXoAEM5PL

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, από την πρώτη ημέρα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και πως δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών, έστειλε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή τους, που έλαβε χώρα σε καταφύγιο, καθώς ήχησαν οι σειρήνες όταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η ελληνική αποστολή βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το «Ιερό Ευαγγέλιο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες. «Γιατί οι Έλληνες έχουν επίσης έναν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που παράνομα ισχυρίζεται ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, διαμήνυσε πως μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, ενάντια στη βάναυση βία, και ότι αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία. Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα του αναθεωρητικού αφηγήματος θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός λαός, στην προσπάθειά τους, αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και προσπαθεί με τη βία να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. «Και είμαστε απολύτως αντίθετοι σε κάθε τέτοια αφήγηση».

«Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ξεκαθάρισε ακόμη ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τη στάση της ελληνικής πλευράς ενώ αναφέρθηκε στο μήνυμα από την επίσκεψη Δένδια.

Η κοινή συνέντευξη δόθηκε από το καταφύγιο, ενώ οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Στις κοινές δηλώσεις, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα εστίασε στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας. 

Στην αρχή της δήλωσής του, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του για τη φιλοξενία «κάτω από πραγματικά μοναδικές συνθήκες» και σημείωσε πως το Κίεβο, «η σπουδαία αυτή πόλη, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δέχεται καθημερινά άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων αθώων ανθρώπων». Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, αναφέροντας πως συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Ο Κουλέμπα τόνισε, από τη μεριά του, πως «η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας». 

«Εμείς είμαστε αυτοί που θα νικήσουμε» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ανθοδέσμη στο μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.

Κατά την έναρξη επίσκεψής του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Τετιάνα Πλάσκοβα (Tetiana Plachkova), τον πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης Μίκολα Τροφιμένκο (Mykola Trofymenko), και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.

Στην ατζέντα βρέθηκαν η κοινοβουλευτική διπλωματία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακαδημαϊκά θέματα και η ελληνική ομογένεια. Ο κ. Δένδιας καταδίκασε πλήρως τον αναθεωρητισμό και ευχαρίστησε την κ. Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών.

Διαβάστε επίσης:

Νάσος Ηλιόπουλος: Η ευρωπαϊκή ολιγωρία δεν δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να λεηλατεί την κοινωνία

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος των ΜΜΕ για τον «εθνικό πύραυλο» Tayfun – «Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στην εμβέλειά μας» (videos)

Ενέργεια: Μικρό καλάθι για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κρατά η Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:55