search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:44
MENU CLOSE

Εκλογές: Πώς αλλάζει o χάρτης – Οι άγνωστοι παράγοντες που φοβούνται όλα τα κόμματα 

20.10.2022 06:00
mitsotakis_tsipras_androulakis_new

Οι εκλογές που θα γίνουν την Άνοιξη του 2023, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, έχουν πολλούς νέες παράγοντες, οι οποίοι απασχολούν όλα τα κόμματα. 

Αρχικά, το γεγονός ότι η πρώτη κάλπη θα γίνει με απλή αναλογική είναι κάτι που η χώρα μας έχει να το συναντήσει πολλά χρόνια και αυτό από μόνο του είναι κάτι που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις φοβάται την «χαλαρή ψήφο», ο Αλέξης Τσίπρας για να συγκροτήσει την «προοδευτική διακυβέρνηση» θέλει να είναι πρώτος έστω με μία ψήφο διαφορά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μόνος που θα έχει μεν υψηλά ποσοστά στην πρώτη κάλπη αλλά με τον φόβο για πτώση των ποσοστών του στις δεύτερες εκλογές. 

Σε δεύτερη φάση αναμένονται να καθοριστούν και οι τελικές έδρες από την απογραφή του 2021. Τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής αναμένεται να επικυρωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια η διεύθυνση των εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών θα ανακοινώσει τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις εκλογικές περιφέρειες.  Τα κομματικά επιτελεία περιμένουν να δουν τις εξελίξεις για να προσαρμόσουν ανάλογα τα ψηφοδέλτια τους. Το σίγουρο είναι ότι οι μονοεδρικές από 7 που είναι σήμερα θα γίνουν 10. 

Ο τρίτος παράγοντας που απασχολεί τα κόμματα είναι η εκλογή των Ελλήνων του Εξωτερικού, η οποία θα γίνει πάλι για πρώτη φορά. Οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται κατά δύο, προκειμένου να εκπροσωπούνται οι Έλληνες του Εξωτερικού στη Βουλή. Για να γίνει αυτό πράξει πρέπει στα ψηφοδέλτια επικρατείας να τοποθετήσουν σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις έναν Έλληνα που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Αυτό ανησυχεί κυρίως του αρχηγούς των κομμάτων γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι οι βουλευτές δε θα δώσουν ίδια προεκλογική μάχη όπως και στο κυνήγι του σταυρού.

Διαβάστε επίσης:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το «ιδιαίτερο δώρο» που έκανε στον Μητσοτάκη

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πρώτη δημόσια εμφάνιση με τη νέα σύντροφό του (photos)

Συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη – Ενές Καντέρ στη Βουλή: «Το πράσινο είναι το αγαπημένο μας χρώμα» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06