search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:19
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πολιτική στρουθοκάμηλος ο Μητσοτάκης και ιθύνων νους στο διπλό σκάνδαλο των υποκλοπών

21.10.2022 14:26
tsiprasvouli_new

«Πολιτική στρουθοκάμηλο» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας επί του πορίσματος της ΝΔ για την Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις.

Με αυτό τον τρόπο τον κατηγόρησε αφενός πως «κρύφτηκε» από την σημερινή συνεδρίαση ορίζοντας την διεξαγωγή της την ημέρα που θα απουσίαζε δικαιολογημένα για την Σύνοδο Κορυφής, αφετέρου όσον αφορά την Εξεταστική συνολικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε και μάλιστα ήταν ο ιθύνων νους της υπόθεσης – πρόκειται για σκάνδαλο Μητσοτάκη, είπε, και όχι απλώς για σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Χαρακτήρισε δεν την προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης στο πλαίσιο της Εξεταστικής «ρητή απόδειξη της ενοχής του» και τόνισε ότι πρόκειται για «αυτοτελές αδίκημα» (η συσκότιση).

Διεμήνυσε ότι η υπόθεση δεν τελείωσε ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό – αν θέλει όπως είπε να αποδείξει ακόμη και τώρα πως δεν γνώριζε τι συνέβαινε – να προβεί σε δύο κομβικές κινήσεις:

  • Να φέρει αύριο κιόλας την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την άρση της απαγόρευσης ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση.
  • και κυρίως, αύριο κιόλας «ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, να ζητήσει άρση απορρήτου» ώστε να λάμψει η αλήθεια ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Πιο αναλυτικά:

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη, Κουκάκη, αλλά και Σπίρτζη, μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης, όσο και στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης από την αποκάλυψη και μετά μέχρι την ολοκλήρωση της Εξεταστικής.

Ακολούθως έκανε λόγο για τρία βασικά συμπεράσματα τα οποία κατά την αξιωματική αντιπολίτευση προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή:

1. «Predator ίσον ΕΥΠ, ΕΥΠ ίσον predator», δηλαδή «το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσιζε ποιος είναι ο στόχος και είχε δύο βασικά εργαλεία. Την επίσημη επισύνδεση με εντολή της κατά τη κρίση της ανέλεγκτης εισαγγελέως κ. Βλάχου. Και το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό predator. Όταν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ένα μέσο παρακολούθησης επιλεγόταν το άλλο».

2. Υπήρξε προσπάθεια συσκότισης, μέσω μιας «κολοβής» Εξεταστικής στην οποία δεν εκλήθησαν βασικοί εμπλεκόμενοι όπως οι επιχειρηματίες  Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι αυτοί που προμήθευαν την κυβέρνηση με το κακόβουλο λογισμικό. «Παρά την προσπάθεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «να κρύψουν τα ίχνη τους μέσα από διαρκείς εξαγορές και μεταβιβάσεις εταιριών που συγκροτούν όλο αυτό το δαιδαλώδες οικοδόμημα, η έρευνα αποδεικνύει ότι πίσω απ΄ όλα βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα» για τα οποία ούτε λόγος έγινε στη δημόσια συζήτηση ούτε εκτεταμένα δημοσιεύματα υπήρξαν στον Τύπο, ούτε εκλήθησαν στην Εξεταστική. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κίνηση γη και ουρανό για να μην έρθουν στην Εξεταστική να καταθέσουν. Ο κ. Τσίπρας έθεσε ερωτήματα για το ποιες είναι οι σχέσεις αυτών των προσώπων με το Μαξίμου, όπως και του ισραηλινού Ταλ Ντίλιαμ και ακόμη διερωτήθηκε «για πόσο θα μπορεί αυτή η πολιτική στρουθοκάμηλος να τους κρύβει και να κρύβεται;»

3. «Δεν υπάρχει σκάνδαλο γενικά υποκλοπών. Ούτε αυτό το σκάνδαλο είναι σκάνδαλο Δημητριάδη, Κοντολεόντα, Λαβράνου ή δε ξέρω κι εγώ ποιού άλλου. Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη. Ο ιθύνων νους ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και οι συνεργοί του ο κ. Κοντολέων, σήμερα ο κ. Δεμίρης που έχει ίδιες ευθύνες με αυτές του κ. Κοντολέοντα και μια σειρά άλλοι».

«Ποιος πιστεύει ότι ο εγκέφαλος του επιτελικού κράτους, που έβαλε κάτω από τις φτερούγες του ακόμα και την ΕΥΠ για να αναβαθμίσει δήθεν την εθνική ασφάλεια, δε γνώριζε τι συνέβαινε;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως την κατηγορία πως ο πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά μετρατρέψει την ΕΥΠ σε «οικογενειακό γραφείο υποκλοπών».

Και ακολούθως πρόσθεσε το ερώτημα: «Αν δε γνώριζε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, αν όλοι εξαπατήθηκαν από τον κ. Δημητριάδη και τους φίλους του, τότε γιατί έσπευσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια διερεύνησης δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας, με την επίκληση του απορρήτου»;

Η επιλογή του απορρήτου κατέληξε είναι «ρητό στοιχείο ενοχής» και επιδίωξης συγκάλυψης, καθώς στόχο είχε την «αδρανοποίηση» της Εξεταστικής Επιτροπής και την δικαιολόγηση του αποκλεισμού μαρτύρων. Προφανής στόχος είπε ήταν προφανή στόχο η συσκότιση της υπόθεσης και η εξαφάνιση στοιχείων, κάτι που σημείωσε  «αποτελεί αυτοτελές αδίκημα».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  παρέπεμψε στην αναφορά του Κώστα Καραμανλή από την Κρήτη ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είχε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει κάθαρση του δημόσιου βίου, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το σκοτάδι από την κάθαρση.

Κλείνοντας διεμήνυσε ότι η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ και μάλιστα σημείωσε ότι η υπόθεση Σπίρτζη είναι υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, ενώ έθεσε και θέμα προσωπικής στοχοποίησης του δικού του προσώπου [του Αλέξη Τσίπρα], επομένως είπε δεν θα μείνει έτσι.

Αντιθέτως τόνισε πως θα δοθεί συνέχεια:

  • στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όποτε και αν αποφασίσετε να συνεδριάσει.
  • στην Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που θα έρθει στην Αθήνα.
  • Η συνέχεια θα δοθεί ούτως ή άλλως στη δικαιοσύνη.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε σε δύο πρωτοβουλίες που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός αν θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος, διαφορετικά επιλέγει «το δρόμο της στρουθοκαμήλου και της συγκάλυψης», οπότε «ας γνωρίζει τουλάχιστον ότι ο δρόμος είναι ολισθηρός», και ότι «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα πράξουμε το καθήκον μας. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν».

Διαβάστε επίσης:

Πόρισμα ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές: Πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων

Επιμένει ο Βορίδης στον χημικό ευνουχισμό αλλά «με τη συναίνεση του κατηγορούμενου» (video)

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Ο Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος σοσιαλιστής που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20