search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:51
MENU CLOSE

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική αυλαία και μέτρηση του εσωκομματικου κλίματος (Live)

22.10.2022 08:35
SYRIZA-new

Με ατζέντα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την πολιτική τακτική του αμέσως επόμενου διαστήματος, τον «οδικό χάρτη» για τα ψηφοδέλτια και την στρατηγική των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι επικεφαλής των τμημάτων του κόμματος, όπου πέρα από την χρέωση της δουλειάς ανά τομέα, αναμένεται να αποτυπωθεί και η εικόνα της διεύρυνσης σε αντιστοιχία με τα άλλα όργανα μετά το συνέδριο, καθώς πλέον περισσότερα πρόσωπα ανεξάρτητα, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, κ.λπ. αναλαμβάνουν τους κομματικούς τομείς και μπαίνουν στην «καρδιά» του κόμματος.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγουν με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Η Κεντρική Επιτροπή, συνεδριάζει ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή της σε σώμα στα τέλη του περασμένου Μάϊου και ύστερα από το συνέδριο του Απριλίου και τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μάϊου στις οποίες περί τις 152.000 νέα και παλιά μέλη προσήλθαν στην κάλπη προκειμένου να ψηφίσουν για πρόεδρο.

Τεσσερισήμισι μήνες μετά, η συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου «ανοίγει» ουσιαστικά αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο που αναμένεται ότι θα εκβάλει σε κάλπες την ερχόμενη άνοιξη, ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.

Σε αυτή τη συγκυρία που αντιμετωπίζεται από την Κουμουνδούρου περίπου ως τελική ευθεία, όπου το κόμμα πρέπει να «τρέξει» κάθε προετοιμασία για τις εκλογές, οργανωτική και πολιτική, η ηγεσία θα μετρήσει και πώς διαμορφώνεται το εσωτερικό κλίμα μετά το Συνέδριο, στο οποίο καταγράφηκε η κυριαρχία Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, αρχικώς λόγω της εκτίμησης περί φθινοπωρινής κάλπης και εν όψει μιας ούτως ή άλλως προεκλογικής χρονιάς και στη συνέχεια λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων υπήρξε γενικώς η «πολυπόθητη» εξωστρέφεια, με κατά κανόνα «όλα τα σφυριά να χτυπούν στην ίδια κατεύθυνση».

Ωστόσο, η ηγεσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο, σε αυτή τη συνεδρίαση στην αρχή αυτής της κρίσιμης για τις εκλογές συγκυρίας, να καταγραφούν κριτική και διαφωνίες, «στρατηγικές» ή έστω και μικρές, επί χειρισμών και καθημερινής τακτικής, από την πλευρά των στελεχών της Ομπρέλας. Κι ακόμα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να σημειωθούν τριβές μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, οτιδήποτε μπορεί να επιτρέψει εικόνα «αλληλοσπαραγμού» σε πρωτοσέλιδα και τίτλους ή εν πάση περιπτώσει να καταγραφούν «παραφωνίες», αντί για ομοιογένεια.

Η ηγεσία, θεωρεί ότι τα εσωτερικά πολιτικά επίδικα κρίθηκαν στο συνέδριο και έχει την προσδοκία ότι το κόμμα προχωρά στην επόμενη μέρα, χωρίς τις συμπεριφορές του παρελθόντος.

Ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κάτι σαν «ντεζαβού» για την ηγεσία και χτύπησε καμπανάκι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στο τέλος της συνεδρίασης άφησε την αιχμή ότι η μειοψηφία έχει επιλέξει ως στρατηγική της την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης άσκησε κριτική για την εστίαση της κεντρικής γραμμής στη μεσαία τάξη, τον «φαντασιακό» μεσαίο χώρο και ζήτησε στροφή προς τη νεολαία και τα προβλήματά της. Στην τοποθέτηση αυτή αντέδρασε ο Νίκος Παππάς, οπότε προκλήθηκε ένα μικρό επεισόδιο στην κατά τα άλλα χαμηλών τόνων συνεδρίαση.

Στοιχεία κριτικής υπήρξαν και από την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος όμως επικέντρωσε στο θέμα της Αυτοδιοίκησης, και ειδικότερα, επισήμανε ότι το εισηγητικό κείμενο που παρουσίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, δεν περιλάμβανε στήριξη στις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών τους στην αυτοδιοίκηση ενώ έκανε λόγο και για απουσία «πολιτικών προϋποθέσεων» στη λογική των συμμαχιών για τα αυτοδιοικητικά σχήματα και τα ψηφοδέλτια.

Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον η σημερινή ομιλία Τσίπρα και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί για τα εσωκομματικά, αν δηλαδή θα στείλει μηνύματα με ηχηρό τρόπο, ή θα τα περάσει πιο χαμηλά για να μην δώσει λαβές προς τα έξω και για να αναδειχθούν σε πρώτο πλάνο τα αντιπολιτευτικά μηνύματα.

Κίνημα για τον τερματισμό του πολέμου

Χθες στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, ενδεχομένως και με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση και όχι μόνο λόγω του ακροατηρίου, έκανε μια «αριστερή» ομιλία με αναφορές στην εργασία, το δημόσιο σύστημα υγείας, την κλιματική κρίση και την πράσινη ενέργεια, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, την εναντίωση στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις, κλπ.

Έδειξε να ενσωματώνει στο λόγο του το αίτημα που κατέθεσε η στην ΠΓ η Ομπρέλα ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει για ένα κίνημα ειρήνης και τερματισμό του πολέμου καθώς χθες σημείωσε την ανάγκη για «ένα κίνημα που θα στηρίξει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την επιστροφή στο δρόμο της διπλωματίας στην Ουκρανία», για μια Ευρώπη «με ισχυρό διεθνή ρόλο που θα στέκεται απέναντι στα πολεμικά σχέδια του Προέδρου Πούτιν, αλλά και δεν θα καθορίζει το μέλλον της με βάση τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Επίσης, σημείωσε πως «δεν είναι η Αριστερά αυτή η οποία είναι κολλημένη στο δόγμα, είναι οι νεοφιλελεύθεροι αυτοί που είναι κολλημένη στο δόγμα» επιχειρώντας να αντικρούσει κατεστημένες πεποιθήσεις για την αριστερά του σήμερα που όπως είπε οι αξίες της και οι αρχές της είναι γειωμένες στην καθημερινότητα και την κοινή λογική και δεν διέπονται από δογματισμούς.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο κέντρο η εκλογική στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση

Κρίση εμπιστοσύνης σε κόμματα, κυβέρνηση, ΜΜΕ

Χαμηλώνουν τόνους και τον πήχη των προσδοκιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07