search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στο κέντρο η εκλογική στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2252
20/10/2022
20.10.2022 06:00
siriza_new

Περίπου 3,5 μήνες από την συγκρότησή της σε σώμα -ύστερα από το συνέδριο και τις εσωκομματικές εκλογές- συνέρχεται για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κάτι που όμως άλλαξε λόγω της τραγικής απώλειας του ολυμπιονίκη και Αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

Βασικό αντικείμενο της διήμερης συνεδρίασης είναι η έγκριση της στρατηγικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την συγκρότηση αυτοδιοικητικών σχημάτων και αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων καθώς και του αντίστοιχου «οδικού χάρτη», καθώς και η συζήτηση επί των πολιτικών εξελίξεων και της στρατηγικής για τις εθνικές εκλογές.

Ως προς το τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι ο κορμός των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές είναι έτοιμος και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ξεκινήσουν να ανακοινώνονται ονόματα.

Επίσης, στο πλαίσιο της διήμερης ΚΕ θα ανακοινωθούν τα ονόματα των επικεφαλής των τμημάτων του κόμματος, οι γνωστές χρεώσεις, που εκκρεμούσαν μετά το συνέδριο.

Τρίμηνη προετοιμασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει βήματα για το επόμενο τρίμηνο στο τέλος του οποίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι σε θέση για ανακοινώσεις όσον αφορά αυτοδιοικητικά σχήματα και τις υποψηφιότητες, αν όχι συνολικά, για μεγάλο μέρος αυτών.

Με άλλα λόγια οι ανακοινώσεις τοποθετούνται στις αρχές του 2023, πιθανότατα Ιανουάριο, τουλάχιστον με βάση τους υπολογισμούς που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Κατά πληροφορίες, η λογική της εισήγησης που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία της 11ης Οκτωβρίου ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς δεσμεύεται να προχωρήσει στο ξήλωμα της «αντιμεταρρύθμισης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ (Θεοδωρικάκος) αναπαράγοντας την λογική του «επιτελικού κράτους» στην αυτοδιοίκηση, και στον αντίποδα να προτείνει τη δική του μεταρρύθμιση την οποία θα υλοποιήσει εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση μετεκλογικά και πάνω στην οποία θα δεσμευτούν οι μη κομματικοί υποψήφιοι.

Γενικά ο προσανατολισμός με βάση το πνεύμα της εισήγησης είναι πλατιά, συμμαχικά αυτοδιοικητικά σχήματα που θα αναδείξουν πρόσωπα με «κοινωνική γείωση» και γνώση των αυτοδιοικητικών ζητημάτων και άρα το κριτήριο δεν είναι να μπουν πρόσωπα που προέρχονται από το κόμμα ή εν πάση περιπτώσει με βάση κομματικά κριτήρια. Αυτά τα σχήματα εκτιμάται ότι θα φέρουν την νίκη, όπως και η έγκαιρη προετοιμασία.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας γίνεται λόγος για υποψηφιότητες που θα αναζητηθούν από όλο το προοδευτικό φάσμα έως ακόμη και την κεντροδεξιά, με την προϋπόθεση της δέσμευσης στο προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο θα συζητηθεί στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το προσεχές τρίμηνο του «οδικού χάρτη» και το οποίο κατά πληροφορίες στόχος είναι να αποφύγει οριζόντιες λογικές, αλλά να δίνει έμφαση στα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Ειδικότερα, μετά την Κεντρική Επιτροπή, η απόφαση για την Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ειδικές πτυχές του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου θα συζητηθούν στις οργανώσεις, περαιτέρω θα συζητηθεί το πλαίσιο και θα κατατεθούν προτάσεις για σχήματα και υποψηφιότητες, θα γίνουν μετρήσεις και στη συνέχεια θα γίνει μια τελική αξιολόγηση κεντρικά για να καταλήξει το κόμμα και η ηγεσία σε αποφάσεις ως την αρχή της ερχόμενης χρονιάς.

Το κείμενο της εισήγησης υπενθυμίζεται εγκρίθηκε στην Πολιτική Γραμματεία και θα τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής όπου αναμένεται και πάλι να εγκριθεί. Υπήρξαν κάποιες συμπληρώσεις, κατά την πλειοψηφία ενισχύθηκαν κάποια προγραμματικά στοιχεία που δεν είχαν φωτιστεί καλά, ενώ από τη μειοψηφία στέλεχος αναφέρει ότι – ύστερα και από τις ενστάσεις Σκουρλέτη στην ΠΓ – προστέθηκε μια παράγραφος που κάνει μια αποτίμηση με θετικό τρόπο για τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση κατά την περίοδο της διακυβέρνησης.

Από την άλλη, υποστηρίζεται απ’ το ίδιο στέλεχος της μειοψηφίας, ότι δεν είναι καθαρό το αν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση και κατ΄επέκταση για τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συγκροτηθούν προτείνει μια πολιτική για την αυτοδιοίκηση σε ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόζει στους ΟΤΑ η ΝΔ.

Προσανατολισμός

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, φαίνεται να επαναβεβαιώνεται και μέσα από την στρατηγική για αυτοδιοικητικά σχήματα και ψηφοδέλτια ο στρατηγικός προσανατολισμός της ηγεσίας προς το κέντρο, παραλαμβάνοντας το νήμα από το συνέδριο και τις εσωκομματικές εκλογές.

Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο περιοδειών για την προώθηση του προγράμματος και στο πλαίσιο της γενικότερης προεκλογικής προετοιμασίας, να «παίξει» με τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», ενώ ο ουσιαστικός προσανατολισμός όσο αφορά τις μετεκλογικές συμμαχίες είναι το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής.

Πάντως, στους κόλπους της ηγεσίας φαίνεται να χτύπησε ένα καμπανάκι από την Πολιτική Γραμματεία και μετά με αφορμή την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη ο οποίος άσκησε την κριτική ότι η πολιτική του κόμματος γέρνει υπερβολικά προς τον μεσαίο χώρο τον οποίο χαρακτήρισε «φαντασιακό» και προέτρεψε για στροφή στη νεολαία. Κάτι που αξιολογήθηκε ως αμφισβήτηση της στρατηγικής του κόμματος όπως αντέτεινε εν θερμώ ο Νίκος Παππάς, ενώ κι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε την αιχμή πως από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας συνεχίζεται μια αντιπολιτευτική τακτική.

Αν και θεωρητικά στο συνέδριο κρίθηκε η πολιτική επικράτηση της πλειοψηφίας με 75% πιθανόν στην ηγεσία δεν περιμένουν ότι τα στελέχη της μειοψηφίας άλλαξαν ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις. Από την άλλη εν όψει εκλογών δε θέλουν να υπάρχει η παραμικρή αφορμή για εσωστρέφεια και για εντυπώσεις που θα αξιοποιεί το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ωστόσο για την ηγεσία πρόβλημα δεν είναι μόνο οι διαφωνίες σε ζητήματα στρατηγικής που εκφράζονται από την πλευρά της μειοψηφίας αλλά και τα «φάλτσα» στελεχών και βουλευτών της πλειοψηφίας.

Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα το ερχόμενο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, και σε αυτά τα θέματα, και ιδιαίτερα το αν θα αναφερθεί με αυστηρότητα, πέρα από τα αναμενόμενα μηνύματα της ανάγκης για συστράτευση και ενότητα.

Διαβάστε επίσης:

Με τη φωτιά παίζει ο Ερντογάν – Στο τουρκικό προεκλογικό τραπέζι ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο

«Σκιώδης» κυβέρνηση από τον Ανδρουλάκη – Δεξαμενή διδακτορικών και μεταπτυχιακών χτίζει το ΠΑΣΟΚ

ΚΚΕ: Ανανεώνει το κάλεσμα συμπόρευσης προς τον λαό εν όψει εκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:36