search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:15
MENU CLOSE

«Καίνε» οι τιμές των ενοικίων στη χώρα μας – Αυξήσεις έως και 50%

24.10.2022 20:05
akinita-attiki

Το να βρεις σπίτι στην πρωτεύουσα σε λογική τιμή να νοικιάσεις είναι να σαν ψάχνεις βελόνα στα άχυρα αφού οι τιμές έχουν ανέβει ακόμα και 50% σε σχέση με πέρυσι σε κάποιες περιοχές, ενώ όσα συμβόλαια έχουν φθάσει στη λήξη τους οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τα μισθώματα σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 30% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019.

Την ίδια στιγμή όσοι ψάχνουν να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα ξέρουν οτι δεν έχουν ούτε την πολυτέλεια του χρόνου καθώς τα καλά προς ενοικίαση σπίτια κάνουν φτερά μέσα σε μια-δυο μέρες ή και σε μερικές ώρες σε αρκετές περιπτώσεις.

Τις τάσεις αυτές των τιμών όμως ακολουθούν και άλλες περιοχές με αποτέλεσμα πλέον να είναι πανάκριβες οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Real Estate, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην πρωτεύουσα κυμαίνεται στα 9,8 €/τ.μ. για διαμέρισμα 80 τ.μ.-110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000.

Δηλαδή , μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλλει μόνο για το ενοίκιο από 815€/μήνα έως και 1.140 €/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση από οικογένειες απαιτείται από ένα με ενάμιση μισθό για το κόστος του ενοικίου. Την ίδια ωρα το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο κλπ) για τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθε στο ποσό των 200€/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια των ενοικίων είναι τα νότια προάστια της Αθήνας το τελευταίο τρίμηνο.

Οι τιμές κατοικιών και τα ενοίκια από τη Γλυφάδα ως τη Βάρκιζα κυμαίνονται από 9 έως και 16 ευρώ το τμ ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο και το έτος κατασκευής .

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι και στα βόρεια προάστια της Αθήνας στη Φιλοθέη καταγράφηκε ζητούμενη τιμή (14,7 €/τ.μ.) ενω στην Αγία Παρασκευή (9,8 €/τ.μ.).

Εν συνεχεία, μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των κέντρων των μεγάλων πόλεων (λ.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), όπως στον νομό Κιλκίς (11,6%), στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (12,9%), στο υπόλοιπο του νομού Αττικής (17,2%) και στον νομό Χανίων (10,3%).

Στο θέμα της αύξησης τιμής ενοικίασης της χώρας έχει αναφερθεί και το Δ.Ν.Τ Συγκεκριμένα το Ταμείο επισημαίνει οτι, σε 14 από τις 17 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πληρώνουν για ενοίκιο ποσό που είναι πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα οι πλέον αδύναμοι πολίτες ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε ενοίκια.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς που δραστηριοποιούνται οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές σκινητων οφείλονται κυρίως στην άμεση ανάγκη για στέγαση, τη συσσωρευμένη ζήτηση, τη μη ύπαρξη νέων οικοδομών και ταυτόχρονα τη μη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα (που πλέον ζητούν το 25% -30% ιδία συμμετοχή από τον δανειολήπτη στην αγορά του ακινήτου), σε συνάρτηση με τους σημερινούς μισθούς και αύξηση των εξόδων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό με έμμεσους ή/και άμεσους φόρους μέσα στην δεκαετία.

Διαβάστε επίσης:

Οι αναπλάσεις που αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων – Ποιες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δρομολογούνται

Ισχυρή άνοδος για τους χώρους logistics

Οι παίκτες πίσω από τα μεγάλα έργα – Ποιες αναπτύξεις υλοποιούν και σχεδιάζουν Prodea, Reds και Mytilineos

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:14