search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:05
MENU CLOSE

Οι παίκτες πίσω από τα μεγάλα έργα – Ποιες αναπτύξεις υλοποιούν και σχεδιάζουν Prodea, Reds και Mytilineos

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2224
07/04/2022
14.04.2022 07:00
real-estate-sel-20

Σημαντικό παράγοντα ανόδου της αγοράς ακινήτων αποτελούν οι μεγάλες αναπλάσεις και τα κτηριακά έργα που δρομολογούνται στην Αθήνα, καθώς, εκτός από τα άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη, τροφοδοτούν, εμμέσως, την άνοδο των αξιών αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε real estate. Αυτό με δεδομένο ότι οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 42% από το 2008 έως το 2017.

Ποια είναι, όμως, τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης που υπόσχονται καλύτερες ημέρες για την ελληνική αγορά ακινήτων;

Η λίστα των μεγαλύτερων κτηριακών αναπτύξεων περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του νέου τετραώροφου κτηρίου γραφείων «Element» από την Prodea, στην οδό Φραγκοκλησιάς 6, στο Μαρούσι, που έχει επιφάνεια 6.800 τ.μ., το οποίο έχει εξασφαλίσει, ήδη, δύο νέους μισθωτές, την Google και την Elpedison, και αποτελεί συνολική επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

Η επενδυτική εταιρεία, που έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,3 δισ. ευρώ, έχει προσυμφωνήσει να αποκτήσει το νέο κτήριο γραφείων 7.500 τ.μ. δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι, που θα φιλοξενήσει την έδρα της εταιρείας Kaizen.

Επίσης, η Prodea έχει εντάξει στο portfolio της το κτήριο 4.172 τ.μ. σε οικόπεδο 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού.

Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, τις οποίες η εταιρεία σχεδιάζει να κατεδαφίσει με στόχο την ανάπτυξη στη θέση τους συγκροτήματος κτηρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ. Η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα κτήρια θα πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο LEED Gold.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους δεν προβληματίζει ιδιαίτερα την εταιρεία. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2021, η Prodea έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων – από τα οποία τα περισσότερα ολοκληρώνονται – σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της.

Την ίδια στιγμή, με τα ενοίκια για τα ποιοτικά ακίνητα να αυξάνονται, η εισηγμένη αντισταθμίζει το ενισχυμένο κατασκευαστικό κόστος με τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα.

Επίσης η Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, υλοποιεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα στο ελληνικό real estate. Ξεχωρίζουν η Μαρίνα Αλίμου, που θα διαθέτει χερσαία έκταση 210.000 τ.μ., θαλάσσια έκταση 428.000 τ.μ. και δόμηση 18.500 τ.μ., αποτελώντας επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη από τα μεγάλα έργα της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων περιλαμβάνει το Cambas project, που είναι έργο προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να αναπτυχθεί σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην έκταση του πρώην οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα.

Το πάρκο θα έχει δομήσιμη επιφάνεια 89.000 τ.μ. και στο σχέδιο προβλέπεται να αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και φιλοξενίας, χώροι άθλησης, γραφεία και χρήσεις εμπορίου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Η Reds έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της και το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, που έχει συνολική επιφάνεια 708.033 τ.μ., από τα οποία η αξιοποιήσιμη έκταση είναι 345 στρέμματα (με το υπολειπόμενο τμήμα να έχει παραχωρηθεί για στρατιωτική χρήση κ.τ.λ.). Η αξία της επένδυσης ενδέχεται να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, με τα σχέδια να προβλέπουν την υλοποίηση ξενοδοχείων και κατοικιών, ενώ είναι δυνατή και η δημιουργία καζίνο.

Σημαντικό αποτύπωμα στο ελληνικό real estate δημιουργεί και το πρώτο logistics park στην Ελλάδα, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Mytilineos στην περιοχή του Θριασίου της Ελευσίνας. Παράλληλα με τις κατασκευές των κτηριακών εγκαταστάσεων, θα κατασκευαστεί οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο εντός του πάρκου, με σκοπό τη δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών.

Ο συνδυασμός αυτός θα είναι ο πρώτος του είδους του στην ελληνική αγορά logistics. Σημειώνεται ότι το έργο είναι συμβατικής αξίας 109 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Οι αναπλάσεις που αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων – Ποιες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δρομολογούνται

ΑΑΔΕ: Παρελθόν οι επιστροφές φόρου – Αυτόματος συμψηφισμός με οφειλές σε Εφορία και Ταμεία

Wall Street: Πτώση για Nasdaq και S&P 500

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:00