search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:07
MENU CLOSE

Ισχυρή άνοδος για τους χώρους logistics

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2224
14/04/2022
16.04.2022 06:00
logistics

Μία από τις κατηγορίες ακινήτων που ευνοήθηκε ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας και της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων. Οι χώροι logistics, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια αντιπροσώπευαν έναν σχετικά εξειδικευμένο όρο, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των επενδυτών.

Όπως αναφέρει έρευνα του παρατηρητηρίου αξιών της συμβουλευτικής εταιρείας Geoaxis, τους επόμενους δώδεκα μήνες οι προοπτικές για τον κλάδο των logistics διαγράφονται θετικές, παρά την αναταραχή που υπάρχει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τους επόμενους 12 μήνες η αύξηση της ζήτησης θα είναι διαρκής οδηγώντας σε άνοδο ενοικίων, μείωση κενών χώρων και περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο είναι μοναδικές εάν καταφέρει η Ελλάδα να αναδειχθεί συγκοινωνιακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημείο σύνδεσης μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας» αναφέρει η έρευνα.

Εξάλλου, καταλύτης για τις θετικές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για τη φετινή χρονιά είναι και το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, το οποίο εξασφάλισε, πρόσφατα, το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για επένδυση 150 εκατ. ευρώ που προβλέπει την κατασκευή 120.000 τ.μ. την πρώτη περίοδο (Τ1) παραχώρησης και ακόμη 120.000 τ.μ. τη δεύτερη περίοδο.

Το Θριάσιο Πεδίο καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις σε αντιδιαστολή με τις λοιπές περιοχές (Ελευσίνα, Μεσόγεια, Οινόφυτα, Θεσσαλονίκη), όπου το μεγαλύτερο μέρος του κτηριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιό.

Σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά.

Η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστών απόδοσης, μεταξύ 7% – 7,5% για καλά ποιοτικά ακίνητα, ανάλογα με τη θέση και τα χαρακτηριστικά κατασκευής. Όσες εταιρείες τοποθετήθηκαν στην αρχή του παρόντος ανοδικού κύκλου εξασφάλισαν ακόμα χαμηλότερες τιμές αγοράς, με σχεδόν διψήφιες ετήσιες αποδόσεις.

Οι αποδόσεις στην Ελλάδα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ένα τυπικό yield στη Μεγάλη Βρετανία ή στη Γερμανία για προνομιούχα ακίνητα κυμαίνεται λίγο υψηλότερα του 3%.

Η υψηλή απόδοση σε σχέση τόσο με άλλους κλάδους της αγοράς ακινήτων, όσο και με άλλα επενδυτικά προϊόντα (π.χ. μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) αναμένεται να οδηγήσει θεσμικούς και μη επενδυτές στην ολοένα και μεγαλύτερη τοποθέτηση σε κτήρια αποθηκών/ logistics στο άμεσο μέλλον.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων ανά τ.μ.

Η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 4,05 ευρώ και καταγράφεται στον Ασπρόπυργο. Έπονται τα Μεσόγεια Αττικής με 3,79 ευρώ και ακολουθεί η Ελευσίνα με 3,09 ευρώ. Χαμηλότερες διάμεσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης εμφανίζει η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου με 2,70 ευρώ, τα Οινόφυτα με 2,49 ευρώ και τέλος το Καλοχώρι με 2,34 ευρώ.

Επίσης οι μεγαλύτεροι χώροι logistics εντοπίζονται στα Οινόφυτα, με επιφάνεια 6.000 τ.μ. Ακολουθεί ο Ασπρόπυργος με 5.500 τ.μ. και τρίτη στην κατάταξη έρχεται η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου με 3.600 τ.μ. Οι μικρότεροι χώροι logistics βρίσκονται στα Μεσόγεια Αττικής με επιφάνεια 3.565 τ.μ., στην Ελευσίνα με 3.445 τ.μ. και στο Καλοχώρι με 3.030 τ.μ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ενδεικτικό μέσο κόστος, εξαιρουμένου του εξοπλισμού, για την κατασκευή ενός χώρου logistics και συγκεκριμένα αποθηκών τύπου Ζ3 μπορεί να κυμανθεί από 550 ευρώ / τ.μ. έως 700 ευρώ / τ.μ., που αφορά κατασκευή με το κλειδί στο χέρι για το σύνολο της μονάδας.

Ευρύτερα σημαντικό πρόβλημα της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλο προϊόν για ενοικίαση, επειδή οι νεόδμητες αποθήκες είτε κατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους χρήστες τους είτε τα συμβόλαια για τη μίσθωσή τους συνάφθηκαν πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι κατασκευές.

Διαβάστε επίσης:

Πασχαλινό τραπέζι: Θα «ματώσει» φέτος το πορτοφόλι και για το αρνάκι – Έως και 15 ευρώ/κιλό

Καραγιάννης: 20 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ

ΑΑΔΕ: Παρελθόν οι επιστροφές φόρου – Αυτόματος συμψηφισμός με οφειλές σε Εφορία και Ταμεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:07