search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:03
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στα 170.000 μέλη μετά από τυχόν ήττα στις εκλογές

26.10.2022 06:00
tsipras-skai-new

Την προσφυγή στα μέλη του κόμματος, μετά από ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επικείμενες εκλογές άφησε ανοιχτή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη στο δελτίο του ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Αν και έχει ερωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απάντηση για το τι θα πράξει αν το κόμμα του χάσει στις εκλογές οπότε πιθανόν να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Ειδικότερα στην ερώτηση αν μετά από μια νέα ήττα που θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη μετά τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «στην πολιτική όλοι κρινόμαστε» και πρόσθεσε πως έχει μια πρόσφατη «εντολή τριετούς θητείας» αλλά σε κάθε περίπτωση «θα είναι τα μέλη του κόμματος και οι συλλογικές μας διαδικασίες που θα αποφασίσουνε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αυτόν τον τρόπο έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, και στο εσωτερικό του κόμματός του και προς τα έξω πως αν ανοίξει θέμα αμφισβήτησής του μετά τις εκλογές, έχει μεν «φρέσκια» νομιμοποίηση αλλά αν χρειαστεί θα προσφύγει σε νέα εσωκομματική κάλπη, καλώντας τα 170.000 μέλη να αποφασίσουν αν… θα μείνει ή θα φύγει. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να απαντήσει στην «αγωνία» που εκφράστηκε από μέλη του οργάνου για την δυναμική του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες λέγοντας πως το «δύσκολο δεν είναι να κερδίσουμε αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν πίσω τους οι ‘’άριστοι’’».

Οι Πάτσηδες βγάζουν στο σφυρί τα δάνεια της μεσαίας τάξης

Όσον αφορά το σκάνδαλο Πάτση που οδήγησε σε εξελίξεις χθες (διαγραφή του βουλευτή από την ΚΟ της ΝΔ και παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ Γ. Κωνσταντόπουλου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων πως αποδεικνύεται η εξαπάτηση της μεσαίας τάξης όταν αντί για στήριξη για την οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά, εμφανίζεται βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «να πλουτίζει από τις περιουσίες των πολιτών που βγαίνουν στο σφυρί».

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως το θέμα του βουλευτή που «είχε συστήσει εισπρακτική με έδρα το εξωτερικό και ανήκε στα λεγόμενα κοράκια», αυτούς που παίρνουνε τα κόκκινα δάνεια «μισοτιμής και τα ζητάνε μετά στην πολλαπλάσια αξία», και ο οποίος «αγόρασε 62 εκατομμυρίων δάνεια με 4 εκ. ευρώ για να πλουτίσει ο ίδιος», ήταν γνωστό εδώ και 1,5 χρόνο, με δημοσιεύματα εφημερίδων (Δημοκρατία και Documento).

Επιπλέον το θέμα των απευθείας αναθέσεων στα ΕΛΤΑ ήταν γνωστό με ερώτηση που είχε κάνει στον κ. Πιερρακάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Κάτσης και η κ. Ν. Γκαρά.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα έκανε «τα στραβά μάτια», αλλά σταμάτησε διότι πλέον «το θέμα των κόκκινων δανείων έχει πάρει σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις».

Οι γαλάζιες ακρίδες και ο Πιερρακάκης

Συνέχισε λέγοντας πως «εδώ μαζεύονται πολλά, είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας είναι ο Κοντολέων της ΕΥΠ, είναι η κ. Νικολάου που έπαιρνε απευθείας αναθέσεις είναι τα 7,5 δις των απευθείας αναθέσεων, είναι ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ ο οποίος διορίστηκε να παίρνει 360 χιλιάρικα το χρόνο και να δίνει και μπόνους 16 εκ ευρώ στον εαυτό του και τους άλλους συμβούλους που έχουν πολλαπλάσιασει τα χρήματα που παίρνουν ως διεύθυνση της ΔΕΗ για να την οδηγούν σε ένα ράλι κερδοσκοπίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες», ενώ ερωτηθείς γιατί επιμένει στην αποπομπή Πιερρακάκη εφόσον ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν ήταν υπεύθυνος, σημείωσε πως η στάση του του θυμίζει τον πρωθυπουργό «δεν φταίω εγώ για τις υποκλοπές, φταίει ο ανιψιός μου».

Και διερωτήθηκε «δεν ήξερε ο κ. Πιερρακάκης τι γίνεται στα ΕΛΤΑ; Όλα αυτά τα έκανε ο Πάτσης από μόνος του;». Πρόσθεσε δε ότι αν δεν ήταν υπεύθυνος θα έπρεπε να έχει εμφανιστεί στη Βουλή όταν του έγινε η ερώτηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να το έχει δηλώσει από τότε.

Δεκάδες οι ΙΚΕ που πωλούν κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο», πρέπει είπε, «να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρείες ΙΚΕ οι οποίες με μετοχικό κεφάλαιο 1.000, 2.000, ή 60.000 ευρώ παίρνουνε κόκκινα δάνεια πολιτών άλλος 50, άλλος 60 άλλος 100 εκ. έναντι πινακίου φακής». 

Κλείνοντας την παρέμβασή του αυτή, σημείωσε ότι η υπόθεση είναι απόδειξη της μεγάλης εξαπάτησης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν να μιλάμε για στήριξη της μεσαίας τάξης και να βγαίνει η περιουσία των ανθρώπων στο σφυρί;

Είναι δυνατόν ακόμη και στην Κύπρο να δόθηκε στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να κουρευτεί το δάνειο τους και να μπορέσουν να ρυθμίσουνε κι εδώ να μην έχουμε καμία ρύθμιση και να μοιράζουμε τα σπίτια των ανθρώπων στους Πάτσηδες και στα τρωκτικά και στα funds και στους servicers  για να τα βγάζουν σε πλειστηριασμούς»;

Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

Σημειώνεται ότι το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Διαφάνειας Παύλος Πολάκης ο οποίος αποκάλυψε ότι ο γαλάζιος βουλευτής Γρεβενών είναι ιδιοκτήτης τριών εταιρειών που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια και οι οποίες εταιρείες έχουν έδρα το εξωτερικό κάτι το οποίο απαγορεύεται απ’ το νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τη Δευτέρα και ξανά από το πρωί της Τρίτης θέτει:

-αφενός το ηθικό ζήτημα του ότι ένας κυβερνητικός βουλευτής κάνει μπίζνες με τα «κόκκινα δάνεια» δανειοληπτών και πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/5 της αξίας τους.

-Αφετέρου το θέμα της προέλευσης των 4 εκ. ευρώ, με τα οποία αγόρασε δάνεια ύψους 63 εκ. ευρώ από τη στιγμή που δεν δικαιολογούνται από το Πόθεν Έσχες του. Γι’ αυτό το λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε και χθες την σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, κάνοντας λόγο για «παράνομες και ανήθικες πρακτικές του βουλευτή Γρεβενών». 

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την παρανομία της σύστασης εταιρείας με έδρα το εξωτερικό επικαλούμενος το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) το οποίο προβλέπει ότι «….στους βουλευτές… απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».  

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» της εισαγγελέως της ΕΥΠ στη Βουλή: Θα παρακολουθούσα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν στρεφόταν κατά της πατρίδας

ΝΔ: Αποχαιρετά τον πρώην βουλευτή και υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη

Οικονόμου για συνέντευξη Τσίπρα: Προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά αναποτελεσματικά, να καλύψει την πολιτική του ένδεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50