search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 16:12
MENU CLOSE

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Αναζητείται ο νικητής – Αναβολή για το «κόκκινο κύμα» Τραμπ (Video)

10.11.2022 10:58
usa_ekloges_new

Οι Ρεπουμπλικανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι κερδίζουν την πλειοψηφία στη βουλή των αντιπροσώπων, αλλά με μικρότερο ποσοστό από αυτό που περίμεναν και σίγουρα δεν κατάφεραν να δώσουν την εικόνα του «κόκκινου κύματος» που παρασύρει τον δημοκρατικό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν από την άλλη πλευρά διακήρυξε με ανακούφιση ότι «παρά τις προβλέψεις του Τύπου δεν προέκυψε το γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» και προσπάθησε να μεταδώσει μια νότα αισιοδοξίας στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών λέγοντας ότι προσωπικά ήταν σίγουρος ότι «θα τα πηγαίναμε θαυμάσια».

Δεν θα είναι τόσο «θαυμάσια», όμως, αν οι Ρεπουμπλικανοί – έστω και με τη μικρή πλειοψηφία που θα έχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων – αρχίσουν ένα τσουνάμι ερευνών και ειδικών επιτροπών με στόχο τα πεπραγμένα του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, που θα δημιουργήσει εντυπώσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών σε δύο χρόνια.

Ωστόσο παρά το εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό περιβάλλον λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού που πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν υπέστη τις κατακλυσμιαίες απώλειες που περίμεναν οι αναλυτές στις ενδιάμεσες εκλογές.

Επιπλέον οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να έχουν ελπίδες για τον οριακό έλεγχο της γερουσίας, όπου η τελική εικόνα θα σχηματιστεί μετά από επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια, τον Δεκέμβριο.

Η εικόνα της πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ δείχνει ένα διχασμένο έθνος, με μία πλευρά να εκφράζει αγωνίες για την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και την άλλη να αμφισβητεί θεμελιώδη δικαιώματα και θεσμούς, στο όνομα μιας καλύτερης Αμερικής – όπως διακηρύσσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος που οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν κρίσιμες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, ίσως και η Τζόρτζια (στις επαναληπτικές εκλογές). Το εκλογικό σώμα δεν έδειξε να παρασύρεται από τη ρητορική μίσους και αλαζονείας των Ρεπουμπλικανών και στέρησε από τον Τραμπ τη δυνατότητα να διακηρύξει ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής. Για την ακρίβεια η κάλπη έδειξε ότι υπάρχει μία ισχυρή τάση αμφισβήτησης του Τραμπ και μέσα στους κόλπους του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις δείχνει ήδη ότι είναι μία ισχυρή εναλλακτική για τον υποψήφιο με τον οποίον θα κατέβουν οι ρεπουμπλικανοί στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν θα είναι δύσκολα, αλλά θα μπορούσαν να ήταν και εφιαλτικά αν επικρατούσε το λεγόμενο «κόκκινο κύμα» των ρεπουμπλικανών. Άρα ο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Γι αυτό στην ερώτηση ποιος τελικά κέρδισε τις ενδιάμεσες εκλογές, η απάντηση είναι πως μάλλον κανένας δεν έχει κερδίσει.

Οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες έδειξαν «κίτρινη κάρτα» στον Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν του έδειξαν «κόκκινη κάρτα»… Άρα εξακολουθεί να είναι μέσα στο παιχνίδι. Επιπλέον με την ψήφο τους οι Αμερικανοί έδειξαν να μην ενθουσιάζονται τόσο από τη ρητορική των ρεπουμπλικανών και τη δίψα του Ντόναλντ Τραμπ για εκδίκηση.

Η εκλογική μάχη κατέδειξε την εικόνα μιας χώρας διχασμένης, που ταλανίζεται από κρίσεις και δεν έχει μία σαφή συλλογική αίσθηση της κατεύθυνσης προς την οποία θέλει να πορευτεί.

Αλλά ακριβώς αυτό είναι και η βάση της δημοκρατικής διαδικασίας, μέσα από τις κάλπες: αντανακλώνται οι αγωνίες και τα προβλήματα της εκλογικής βάσης, έστω κι αν το μήνυμα επιδέχεται διάφορες ερμηνείες και η υπόδειξη της πορείας είναι ασαφής. Οι ηγεσίες καλούνται τώρα να δείξουν κατά πόσο πήραν το μήνυμα για να αποφύγει η χώρα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα έχει αντίκτυπο στο διεθνές αποτύπωμά της.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Υποχώρηση του ρώσικου στρατού από την Χερσώνα – Πάνω από 100.000 οι απώλειες της Μόσχας (Videos)

ΗΠΑ: Η μητρική των Facebook και Instagram, απολύει 11.000 εργαζομένους

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Κάλπες με φήμες και φόβους για το αδιάβλητο της διαδικασίας (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 16:08