search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:26
MENU CLOSE

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κάσου: Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι – Τι λέει ο Λέκκας (Video)

21.11.2022 07:19
seismos_seismografoi_new

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στη 01:25 το βράδυ στον θαλάσσιο χώρο 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσσου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγινε 63 χλμ βόρειοδυτικά της Κάσου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε περίπου στα 43 χλμ.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 6 βαθμών, προτού αναθεωρήσει την εκτίμησή του, κάνοντας λόγο για δόνηση με ισχύ 5,5 βαθμούς.

Ο σεισμός ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας και έντασης κάνοντας τους κατοίκους των περιοχών στα ανατολικά μέρη της Κρήτης να πεταχτούν έντρομοι από τα σπιτια τους.

Μάλιστα ακολούθησε μετασεισμός 3,1 Ρίχτερ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Υπάρχουν και αναφορές πως η δόνηση έγινε αισθητή στα νησιά των Κυκλάδων, την Τουρκία, αλλά ακόμα και στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, υπερφορτώθηκαν οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να πέσουν οι γραμμές για 30 λεπτά.

Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – Άκυρη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Μιλώντας στο Οpen ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας έκανε λόγο για σεισμό 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως είπε, ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο βάθος της τάξης των 80 χλμ. Παρόλα αυτά έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην επιφάνεια.

Εξήγησε ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί.

Όσον αφορά στην έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχή, γι αυτό και εκδόθηκε σήμα. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε ο Ε. Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας μητέρα έξι παιδιών – Φιλοξενείται στο Καρμαδάνειο με τα παιδιά της

Κακοκαιρία «Fobos»: Πτώσεις δέντρων στην Αθήνα, μικροπροβλήματα σε Μεσολόγγι και Πύργο

«Κιβωτός του Κόσμου» – Νέα σοκαριστική καταγγελία: «Έχω δει μικρά παιδιά να τα πετούν από τα σκαλιά» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:25