search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:12
MENU CLOSE

Ευθύμιος Λέκκας στο topontiki.gr: «Μεγάλος σεισμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή» (Video/Photo)

09.05.2022 12:23
lekkas new

Η σμηνοσειρά στη Θήβα, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι οποίοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί και παρακολουθούν την εξέλιξή της, που προκαλεί φόβο και εκνευρισμό στους κατοίκους.

Τρεις χιλιάδες σεισμοί στην περιοχή της Θήβας, από τα τέλη του 2020 άλλωστε είναι αρκετοί για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους. Η κοντινή απόσταση της Θήβας από το Λεκανοπέδιο της Αττικής προβληματίζει και τους κατοίκους του τελευταίου

Topontiki.gr απευθύνθηκε στον πλέον αρμόδιο, τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Διαχείρισης Κρίσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών  και προέδρου του ΟΑΣΠ και του ζήτησε να αποκρυπτογραφήσει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο το τελευταίο διάστημα. Ας δούμε τι μας είπε:

Κύριε καθηγητά σας ανησυχεί το φαινόμενο της σμηνοσειράς στη Θήβα. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει

Πράγματι από τον Δεκέμβριο του 2020, εδώ δηλαδή και 17 μήνες, έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι να με ανησυχεί. Άλλωστε τα τελευταία αρκετά 24ωρα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Αυτό ενδεχομένως δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζουμε σε μια σεισμική χώρα. Οι σεισμοί είναι στην καθημερινότητα μας. Μόλις χθες Κυριακή καταγράφηκε στο Αρκαλοχώρι Κρήτης νέα σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ.

Βλέπετε κάποια σύνδεση μεταξύ της δραστηριότητας στη Θήβα και αυτής στο Αρκαλοχώρι;

Είναι μία παρόμοια σεισμική ακολουθία. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το γεοτεκτονικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο των Θηβών είναι τελείως διαφορετικό από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει η μια κατάσταση να ακολουθήσει την άλλη.

Ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ που καταγράφηκε στο Αρκαλοχώρι το μεσημέρι της Κυριακής έχει το ίδιο επίκεντρο με τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 των 6 Ρίχτερ. Θεωρείται μετασεισμός της μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης του περσινού Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε κτίρια και έναν θάνατο. Στη Θήβα δεν υπήρξε μεγάλος σεισμός.

Αυτό είναι που έχει προβληματίσει τους περισσότερους. Να περιμένουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό;

Κοιτάξτε, συνήθως στην Ελλάδα οι μεγάλοι σεισμοί γίνονται χωρίς να προειδοποιούν. Γίνεται ένας μεγάλος σεισμός και ακολουθεί μια πλούσια μετασεισμική περίοδος 4 ως 6 μηνών. Μειώνεται η ένταση των μετασεισμών έως ότου εκφυλίσσεται το φαινόμενο. Θέλω να πω ότι δεν προειδοποιεί ο μεγάλος σεισμός. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή

Λογικά στη Θήβα είχαμε μικροεξάρσεις που σηματοδοτούν την αποδρομή του φαινομένου στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ίδια περιοχή, λογικά, δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών ενώ έχει εξαντλήσει και τη δυναμικότητά της με εκατοντάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί από το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.  

Το 1914, για παράδειγμα, μετά από δυο χρόνια σεισμικής δραστηριότητας μικρής έντασης ήρθε ο μεγάλος σεισμός. Σημειώθηκε στην περιοχή της Θήβας στις 17 Οκτωβρίου 1914 και ωρα 06:22. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίκεντρο την πόλη Θήβας και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές.

Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τους σεισμούς;

Σε δύο επίπεδα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας,. Μέσω του ΟΑΣΠ προχωράμε στον ταχύτερο έλεγχο όλο και περισσότερων κτιρίων, όχι μόνο σπιτιών, κατοικιών αλλά και δημόσιων χώρων, γεφυρών κλπ

Όταν τα κτίρια τα κατασκευάζουμε ή τα επισκευάζουμε με τις συγκεκριμένες αντισεισμικές προδιαγραφές που έχουμε θεσπίσει δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.

Η άλλη αφορά την ενημέρωση και την εκπαίδευση του πληθυσμού. Πως πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε σε μία έκτακτη περίπτωση, ποιες είναι οι πρώτες μας κινήσεις, πώς θα αποφύγουμε τον πανικό. Αυτό είναι το μυστικό.  

Διαβάστε επίσης

Κακοποίηση ζώων: «Πρωταθλητές» οι Έλληνες στα κρούσματα φρίκης – Τα 10 περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα

Ρεζίν Ζύλμπερμπεργκ: Ποια ήταν η γυναίκα που… επινόησε τη ντισκοτέκ και έγινε «βασίλισσα» της νύχτας (Videos)

Greek Mafia: Ο αέναος κύκλος του αίματος – Τα συμβόλαια θανάτου και ο «πόλεμος» της νύχτας (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:08