search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:35
MENU CLOSE

ΥΠΕΞ: Αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις για το μνημόνιο Ελλάδας – Αιγύπτου

23.11.2022 18:56
ypex_new

Απάντηση στην αντίδραση της Τουρκίας σχετικά με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, έδωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Εκνευρισμός στην Τουρκία

Έντονη ενόχληση στην τουρκική ηγεσία, έχει προκαλέσει η υπογραφή της συμφωνίας , Ελλάδας –Αιγύπτου, για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου. Με το μνημόνιο οι δύο χώρες αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από αυτές.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Ακάρ επανέφερε το ζήτημα των πυραυλικών συστημάτων S-400 που διαθέτει η Τουρκία, επισημαίνοντας πως είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί.

«Οι συστοιχίες των S-400 που έχουμε αγοράσει έχουν αναπτυχθεί και δεν θα διστάσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε εάν παραστεί ανάγκη», ήταν η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ζήτημα των F-16, υποστήριξε πως «τα νέα είναι καλά και τα αεροσκάφη θα έρθουν σύντομα [στην Τουρκία]».

Πρόσθεσε δε πως «έχουν γίνει τέσσερις συζητήσεις για το θέμα αυτό, τρεις στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «πραγματικές θηριωδίες και γενοκτονία», που διαπράχθηκαν όπως είπε «στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της εξέγερσής της κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία ανήκε».

«Η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία πριν από 100 χρόνια σαν πιόνι άλλων, επιδίωξε ξεδιάντροπα να εμφανιστεί ως θύμα, παρά την ήττα που υπέστη από τον τουρκικό στρατό, και έχει μπερδευτεί σχετικά με το τι να κάνει για να εμφανίσει την ήττα εκείνη ως γενοκτονία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα όπως είπε παραμένει ανοιχτή σε διάλογο.

Αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ

Ενδεικτικές του εκνευρισμού της Αγκυρας,  είναι οι αντιδράσεις των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι έσπευσαν στο Κάιρο αμέσως μετά τη διπλωματική πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σίσι.

«Μάταιος ο κόπος της Ελλάδας! Να δούμε, πώς θα σβήσουν τα επιτεύγματα της Τουρκίας; Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες. Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι χάρη στη σημερινή επίσκεψη Ελλήνων ανώτερων αξιωματούχων στην Αίγυπτο, θα διαγραφούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη» γράφει,σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, η Sabah.

Την ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του αναφέρει επίσης μην εφαρμοστεί καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί επίσης να τεθούν οι βάσεις για βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα και οι ευρωβουλευτές θέλουν όλοι οι μισθοφόροι, οι ξένοι μαχητές και οι ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από το έδαφος της Λιβύης.

Παροτρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των ΗΑΕ και της Τουρκίας, να μην παρεμβαίνουν στη Λιβύη, να μην πυροδοτούν εντάσεις και μάχες μέσω άμεσης ή επιδοτούμενης στρατιωτικής επέμβασης και να αποσύρουν αμέσως κάθε μισθοφόρο ο οποίος, όπως η ρωσική ομάδα Wagner, εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα και αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Λιβύης και ολόκληρης της περιοχής.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές, εγκρίνει σειρά συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη διαλυμένη από τον πόλεμο Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Ελλάδα και έξι χώρες ζητούν πλαφόν κάτω από τα €200

Φλαμπουράρης: «Αυτή είναι η αλήθεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Τσίπρας: «Σε περιμένουμε να γυρίσεις στη θέση σου» – Η υποδοχή που του επιφύλαξαν κάτοικοι της Έδεσσας (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:34