ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 06:50
MENU CLOSE

Βαρβάρα, το παλαιότερο χειμωνιάτικο γλυκό, συνώνυμο της αφθονίας και της πανσπερμίας

03.12.2022 06:00

Η παραδοσιακή Βαρβάρα (ή αλλιώς ασουρές – γλυκό του Νώε για τους Μουσουλμάνους) είναι ένα πολύ διαδεδομένο γλύκισμα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η Βαρβάρα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στα δείπνα που έκαναν οι άνθρωποι σαν προσφορά στους θεούς για καλή σοδειά, αργότερα βέβαια το έθιμο προσαρμόστηκε στα θρησκευτικά δρώμενα του κάθε λαού.

Υλικά για τη Συνταγή

250 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο

3 λίτρα νερό

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα

½ φλιτζάνι σταφίδες

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη διακόσμηση

½ φλιτζάνι καρύδια

½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού

Εκτέλεση

1. Αρχικά, βάλτε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι μέσα σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει.

2. Την επόμενη ξεπλύντε το καλά σε τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγαίνει καθαρό. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα με το αλάτι και βράστε το μέχρι να μαλακώσει (περίπου 15 λεπτά) αλλά να μην λιώσει.

3. Στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατέψτε.

4. Σε ένα ποτήρι διαλύστε το αλεύρι σε λίγο νερό και ανακατεύοντας συνεχώς την κατσαρόλα με μια κουτάλα αρχίστε να δένετε το γλυκό προσθέτοντας σταδιακά το περιεχόμενο του ποτηριού. Αφήστε να πάρει 2-3 βράσεις για να δέσει και να γίνει μια κρέμα. Έχετε υπόψη ότι όσο κρυώνει και σταθεροποιείται, σφίγγει περισσότερο.

5. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τα καρύδια, την αμυγδαλόψιχα και τις σταφίδες. Ανακατέψτε πολύ καλά.

6. Σερβίρετε σε μπολάκια, διακοσμήστε με επιπλέον ξηρούς καρπούς και σπόρους ροδιού και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Πέννες αλά αραμπιάτα, η διάσημη και ακαταμάχητα απλή ρωμαϊκή συνταγή

Ημερολόγιο Χριστουγέννων (advent calendar) απο μπισκοτένια ζύμη

Κριθαράκι στο φούρνο με σπανάκι, μπεσαμέλ και τυριά

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 06:49
Exit mobile version