search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:19
MENU CLOSE

Κριθαράκι στο φούρνο με σπανάκι, μπεσαμέλ και τυριά

30.11.2022 06:00
spanaki_new

Ένα μαμαδίστικο φαγητό, υπέροχο και χορταστικό με απλά υλικά που μπορείτε να το σερβίρετε και σε ένα γιορτινό τραπέζι ή σε ένα Κυριακάτικο οικογενειακό κάλεσμα.

Είναι ελαφρύ γεύμα και ιδανικά μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τις ανοιγμένες συσκευασίες με κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό που έχετε στα ντουλάπια σας, μετατρέποντάς τα σε κυρίως πιάτο.

Υλικά για τη Συνταγή

400 γραμμάρια κριθαράκι

20 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

400 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο ψιλοκομμένο ή κατεψυγμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για την μπεσαμέλ

70 γραμμάρια βούτυρο

70 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες, ζεστό

Λίγο μοσχοκάρυδο

250 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

250 γραμμάρια γραβιέρα ήπια, τριμμένη

Εκτέλεση

1. Αρχικά βράστε το κριθαράκι σε μια κατσαρόλα σε ελαφρά αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως (να είναι al dente). Στραγγίστε το κριθαράκι σε ένα σουρωτήρι και αφήστε το στην άκρη.

2. Λιώστε τα 20 γραμμάρια βουτύρου ή μαργαρίνης μαζί με το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος, σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσει και προσθέστε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατέψτε πολλές φορές με μια κουτάλα.

3. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι, τσιγαρίζοντάς το σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και να αποβάλλει όλα τα υγρά του.

4. Μόλις είναι έτοιμο και δεν έχει καθόλου υγρά, αδειάστε στο σκεύος το βρασμένο και στραγγισμένο κριθαράκι, σβήστε τη φωτιά και ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη.

5. Παράλληλα, βάλτε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο για την μπεσαμέλ και όταν λιώσει ρίξτε το αλεύρι. Ανακατέψτε με μια κουτάλα για 1 λεπτό ώστε να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι και να μυρίσει λίγο. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αρχίστε να προσθέτετε σιγά – σιγά μια κουτάλα τη φορά από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

6. Μόλις βάλετε όλο το γάλα αυξήστε λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ για περίπου 10 λεπτά. Θα πρέπει να μην κοχλάζει και να ανακατεύετε συνεχώς την σάλτσα. Τρίψτε λίγο μοσχοκάρυδο, αν επιθυμείτε.

7. Όταν πήξει, ρίξτε την θρυμματισμένη φέτα και τα 2/3 της ποσότητας από την γραβιέρα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν.

8. Αδειάστε την σάλτσα στο σκεύος με το κριθαράκι και το σπανάκι, ενσωματώστε καλά τα δύο μίγματα και μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρέξ ή ταψί.

9. Ισιώστε την επιφάνεια, πασπαλίστε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά από πάνω. Σερβίρετε ζεστό με τη συνοδεία σαλάτας.

Διαβάστε επίσης:

Ροδέλες μήλου σαν τηγανίτες, με λίγη ζάχαρη, ιδανικές για παιδιά

Κρεμμύδια γεμιστά, ορφανά, των ακριτικών νησιών μας

Εύκολη μους μόκα, με στιγμιαίο καφέ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15