search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:44
MENU CLOSE

ΕΕ: Eπιδιώκει τη διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών στα δυτικά Βαλκάνια – «Κλειστή η πόρτα» για τη Ρωσία (Videos)

07.12.2022 06:00
VALKANIA-TIRANA-SINODOS-NEW

Ευρωπαίοι και Βαλκάνιοι ηγέτες συναντώνται στα Τίρανα σε μία σύνοδο που έχει στόχο να δώσει διαβεβαιώσεις στις χώρες της περιοχής ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω φόβων για την αυξημένη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια.

Οι ηγέτες πέντε βαλκανικών χωρών- της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας, καθώς και του Κοσόβου έχουν εκφράσει σε διάφορους τόνους την απογοήτευσή τους επειδή δεν έχουν αρχίσει ή έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ είχαν πάρει διαφορετικές υποσχέσεις.

Με τις επιφυλάξεις αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ στα σχέδια για διεύρυνση του κλαμπ να εκφράζονται ανοιχτά, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υποχρεώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να στρέψουν με μεγαλύτερη προσοχή το βλέμμα στην περιοχή. Πολύ περισσότερο επειδή επιχειρείται παράλληλα και η οικονομική διείσδυση της Κίνας.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το μέλλον των παιδιών μας θα είναι πιο ασφαλές με τα δυτικά Βαλκάνια εντός της ΕΕ και εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε πρόοδο», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, καθώς άρχιζε η σύνοδος κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε μία προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι, οι Ευρωπαίοι υπέγραψαν με τους Βαλκάνιους ηγέτες συμφωνία που προβλέπει ότι οι τηλεπικοινωνίες των βαλκανικών κρατών με τις χώρες της ΕΕ θα γίνονται χωρίς τέλη περιαγωγής από τον Οκτώβριο του 2023. Κάποιοι καλωσόρισαν την συμφωνία αυτή, άλλοι είπαν ότι δεν αρκεί.

«Το Κόσοβο θα υποβάλλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε η πρόεδρος των Κοσοβάρων, Βιόσα Οσμάνι-Σάντριου εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα εγκρίνει την αλλαγή του καθεστώτος με τις βίζες για τους πολίτες της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσερχόμενος στη σύνοδο σχολίασε: «Είναι η Σερβία πολύ κοντά στην Ρωσία; Η Σερβία είναι ανεξάρτητη χώρα». Η Σερβία «βρίσκεται στην οδό προς την ΕΕ και θα παραμείνει», πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι η χώρα του οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τη διατήρηση τω εύθραυστων ισορροπιών στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά κυρίως θέλουν να κλείσουν την πόρτα στην Μόσχα, που προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή και να μην επιτρέψουν στους Κινέζους να την αλώσουν οικονομικά.

Η Σερβία, που πριν από 20 χρόνια βομβαρδιζόταν ανηλεώς από το ΝΑΤΟ, αγωνίζεται να κρατήσει τις ιστορικά στενές σχέσεις με την Ρωσία, αλλά και να στραφεί προς την Δύση, προσβλέποντας σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Οι Ευρωπαίοι ασκούν πιέσεις στους Βαλκάνιους για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως στους τομείς της ισχύος του νόμου, της ισότητας των φύλων, της προστασίας των μειονοτήτων και για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ τους ζητούν να εφαρμόσουν και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Αλλά οι πιέσεις χωρίς ανταλλάγματα δεν έχουν τύχη και οι Βαλκάνιοι ζητούν να ανοίξει η πόρτα της ΕΕ χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Συμμορία εμπόρων ναρκωτικών εξάρθρωσε η αστυνομία λόγω μιας φωτογραφίας ενός… σκύλου

Νέα επίθεση με αυγά στον βασιλιά Κάρολο (Videos)

Χάος στο τουρκικό κοινοβούλιο – Στα χέρια ήρθαν βουλευτές, «άνοιξαν» κεφάλια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31