search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:24
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μετωπική με Μητσοτάκη για υποκλοπές και συγκάλυψη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2259
08/12/2022
08.12.2022 06:00
tsipras-vouli98-new

Η ώρα της μεγάλης «μονομαχίας» που αναμένει εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε, καθώς σήμερα ο Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί της «άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών» που αναδιαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ αναφορικά με τις παρακολουθήσεις.

Χωρίς από την Κουμουνδούρου να προαναγγέλλονται νέες αποκαλύψεις, η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης της συγκεκριμένης υπόθεσης από την αρχή της εκδήλωσής της, το καλοκαίρι, έως το νέο γύρο αποκαλύψεων του τελευταίου μήνα, και από το καθαυτό ζήτημα των παρακολουθήσεων έως τις προφανείς προσπάθειες συγκάλυψης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κρατά το κλίμα ζεστό από την αρχή της εβδομάδας, αξιοποιώντας και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento  με νέα λίστα παρακολουθούμενων στην οποία συγκαταλέγονται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο ΑΓΕΣ Θοδωρής Λάγιος και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Χαράλαμπος Λαλούσης. Έτσι:

  • την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στον οποίο εξέφρασε την έντονη του ανησυχία του για τις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας.
  • χθες επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ για να παραδώσει στον Πρόεδρο της Αρχής επιστολή με την οποία ζητάει βάσει του νόμου (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994), ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα βασικό δια ταύτα και των δύο επισκέψεων πέρα από την επικοινωνιακή συντήρηση του θέματος έως τη σημερινή συζήτηση ήταν ότι «όλοι γνωρίζουν πού να ψάξουν για στοιχεία», στις εισαγγελικές εντολές άρσης του απορρήτου, στην ΑΔΑΕ και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Στη Βουλή σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται καταρχάς να θέσει ξανά όλα τα ερωτήματα που έχει θέσει με τις επίκαιρες ερωτήσεις του τις τελευταίες 5 εβδομάδες, με την Κουμουνδούρου να εκλαμβάνει ως ένδειξη ενοχής την απουσία απαντήσεων από τον πρωθυπουργό. Αναλυτικά:

1. Στις 31 Οκτωβρίου 2022 ο κ. Τσίπρας καταθέτει επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;».

2. Στις 7 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator;».

3. Στις 14 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Δεσμεύεστε ότι κανένας υπουργός και μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το Predator δεν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;».

4. Στις 21 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Θα δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάξατε στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator;».

5. Στις 28 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Θα βρείτε το θάρρος να έρθετε στη Βουλή για να διαψεύδετε ότι παρακολουθούσατε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ; Θα απευθυνθείτε στην ΑΔΑΕ και στους παρόχους για να μάθουμε την αλήθεια».

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι «επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης – ο οποίος πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής του – αρνείται να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από τις αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας πολλών και διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, για την ενιαία λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ – Predator, που δεν έχει διαψευσθεί ότι λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ από αποσπασμένους αστυνομικούς και που είχε βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους, μέλη της κυβέρνησης, δημοσιογράφους, δικαστές, επιχειρηματίες, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου».

Θα καταγγείλει επίσης το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ύστερα από όλον αυτό τον καιρό στη Βουλή «δήθεν ότι ενδιαφέρεται για το θεσμικό πλαίσιο» φέρνοντας όμως ένα νομοσχέδιο που κατά το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι «νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλους του κρίσιμους μάρτυρες και αφού επικαλείται πέρα από κάθε έννοια νόμου και συντάγματος το “απόρρητο” για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο τα βασικά σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

  • Στο ότι παραπέμπει για ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη.
  • Στο ότι «αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχουν υποστεί άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτέρα της από 31 Μαρτίου 2021 κατάσταση, όταν ο κ. Πικραμένος μαζί με τον κ. Τσιάρα έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους».

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν τέλος πως «δεν είναι τυχαίο ότι απέναντι στο νομοσχέδιο βρέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή η ΑΔΑΕ, η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι αντίθετο και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας». Συνεπώς, καταλήγουν «ο κ. Μητσοτάκης μένει μόνος και απομονωμένος ως ένοχος και σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δηλώνει πως θα καταψηφίσει στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει στο σύνολό του μετά τις εκλογές, «με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και των κανόνων διαφάνειας».

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου: Το κυνήγι των εξοπλισμών και οι ευτυχείς συγκυρίες

Τι θα γίνει αν πάει το ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό;

Οι ορεινοί πληθυσμοί πρέπει να ζήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:23