search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:31
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Μικρό καλάθι για την Κ.Ε. – «Γκρίνια» για τη νέα καθυστέρηση στις ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2259
08/12/2022
09.12.2022 06:00
pasok_new

Σε καμία περίπτωση δεν θα έχει το πολιτικό ενδιαφέρον που της είχαν προσδώσει το προηγούμενο διάστημα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Η συνεδρίαση θα γίνει τελικά μόνο Κυριακή και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το πρόγραμμα του κόμματος και την έγκρισή του από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Τέλος στη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια και την ανακοίνωσή τους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έβαλε από το Ρέθυμνο ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάτι που από τη μία έχει την εξήγησή του, αλλά από την άλλη δημιουργεί «γκρίνιες» εντός του κόμματος. Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, που μιλούν στο «Ποντίκι», μία ανακοίνωση ονομάτων αυτήν την περίοδο θα ήταν παρακινδυνευμένη καθώς ακόμα δεν έχει οριστεί η τελική κατανομή των εδρών στις εκλογές του 2023.

Η πραγματικότητα είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι λίγοι οι νομοί στους οποίους θα αλλάξει ο αριθμός των εδρών.

Ο προγραμματισμός για την τελική ανακοίνωση των εδρών δείχνει Φεβρουάριο, εκεί αναμένεται να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα. Ουσιαστικά, όλα τα κόμματα είναι εν αναμονή της ΕΛΣΤΑΤ για να δουν πώς θα πορευτούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΠΑΣΟΚ δείχνει – λόγω απογραφής – να χάνει την έδρα στην Αρκαδία (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) αλλά και στην Άρτα (Χρήστος Γκόγκας). Από την άλλη φαίνεται πως μπορεί να διεκδικήσει έδρα στις Κυκλάδες, την Καρδίτσα και αλλού.

Σε ό,τι έχει να κάνει όμως με την πραγματική εικόνα εντός του ΠΑΣΟΚ η αλήθεια είναι ότι τα ψηφοδέλτια είναι ολοκληρωμένα σε ποσοστό 80%, κάτι μάλιστα που δημιουργεί γκρίνια. Όπως είναι σε θέση το «Π» να γνωρίζει, υπάρχουν υποψήφιοι, κυρίως από την περιφέρεια, που έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια – διότι, όπως τονίζουν, οι προφορικές συμφωνίες δεν αρκούν.

Άλλοι πάλι προτάσσουν και λειτουργικά προβλήματα από τη μη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. «Αν κάποιος δεν έχει το τελικό ΟΚ από το κόμμα, πώς θα βρει χώρο, γραφείο, θα αναζητήσει συνεργάτες για τον προεκλογικό αγώνα;» αναρωτιέται κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν πρόσωπα που πρότειναν ο Ανδρουλάκης να ακολουθήσει «τακτική Μητσοτάκη» στις υποψηφιότητες.

Να ανακοινώνει δηλαδή τμηματικά και ανά διαστήματα υποψηφίους ανά εκλογική περιφέρεια. Κάτι το οποίο πρώτος έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση η στάση αναμονής που τηρεί η Χαριλάου Τρικούπη για τα ψηφοδέλτια δικαιολογείται και αιτιολογείται παρότι υπάρχει ενόχληση. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν υποψήφιους αλλά και ΜΜΕ ότι μέσα στον προγραμματισμό της Κ.Ε ήταν και η έγκριση των ψηφοδελτίων.

Βήμα – βήμα συγκροτείται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα συμπεριλαμβάνει τους υποψηφίους για τις βουλευτικές εκλογές αλλά και βιογραφικά τους. Εκεί θα υπάρχει αναλυτική καταγραφή για κάθε υποψήφιο. Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Κ.Ε., αυτή θα αρχίσει με την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και θα κλείσει με την έγκριση του οικονομικού προγράμματος, του οποίου ηγήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Κέρδος η επιστροφή Ανδρουλάκη

Στα θετικά στο ΠΑΣΟΚ προσμετράται το γεγονός ότι ο πρόεδρός του έχει επιστρέψει πλήρως στην επαφή του με τον κόσμο. Συνεργάτης του τόνιζε πως, μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, η επικοινωνία του Ανδρουλάκη με τους πολίτες και οι συγκεντρώσεις όπως αυτήν στο Ρέθυμνο «δίνουν τεράστια δυναμική στο κόμμα». Πριν από τα Χριστούγεννα μάλιστα αναμένεται να κάνει και νέα περιοδεία, η οποία θα γίνει στην βόρεια Ελλάδα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί το πού ακριβώς.

Αυτοδιοικητικό φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψαν μιλώντας με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο ότι έχουν ήδη δεχθεί κρούση στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον Χρήστο Σπίρτζη. Η επικοινωνία του πρώην υπουργού του Αλέξη Τσίπρα με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ είχε να κάνει αποκλειστικά με τη διάθεση στήριξης που έχει η Κουμουνδούρου προς αυτούς.

Μπορεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να συγκρούονται, αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, αφού οι ζυμώσεις έχουν ήδη γίνει για συνεργασίες και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

Μάλιστα, αυτό που είπαν οι «πράσινοι» δήμαρχοι στον Σπυρόπουλο είναι ότι δεν μπορούν να αρνηθούν τη στήριξη που τους προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εκλογή τους.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν «κοινή γραμμή στήριξης υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανέναν αυτοδιοικητικό να μην δεχθεί τη στήριξη. «Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι φανερό το πρόβλημα της απουσίας προσώπων και στελεχών» λέει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος της Χ. Τρικούπη.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν θα υπάρξουν κοινές υποψηφιότητες και στις περιφέρειες, κάτι που είδαμε και το 2019 με τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη.

Στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν περισσότερο πολιτικό χρώμα και χαρακτήρα σε σύγκριση με τις δημοτικές και ίσως αυτό να δείχνει τη διάθεση του κόμματος ως προς τις συνεργασίες.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Μετωπική με Μητσοτάκη για υποκλοπές και συγκάλυψη

Αφιέρωμα «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου: Το κυνήγι των εξοπλισμών και οι ευτυχείς συγκυρίες

Τι θα γίνει αν πάει το ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:31