search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:39
MENU CLOSE

Qatargate: Και τώρα ποιος μπαίνει στο κάδρο; (Videos)

12.12.2022 11:56
eurokoinovoulio_new

Καθώς αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες του μεγαλύτερου σκανδάλου με δωροδοκίες μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές συγκεντρώνονται σήμερα στο Στρασβούργο για μία συνεδρίαση όπου αναμένεται ότι πολλοί θα δείχνουν με το δάχτυλο «ενόχους» και όλοι θα διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους «να καθαρίσουν τα του οίκου τους». 

Οι ομάδες των Πράσινων, της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζητούν να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση για το σκάνδαλο και να αρθεί η ασυλία της Εύας Καϊλή.

Τα γεγονότα

Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά: Η Εύα Καϊλή βρίσκεται υπό κράτηση από την βελγική αστυνομία, μαζί με άλλα τρία άτομα – τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και τον Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα (σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa), που είναι επικεφαλής της οργάνωσης No Peace Without Justice.

Κατηγορούνται για «διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» σύμφωνα με την βελγική εισαγγελία, μετά από έρευνα που εντόπισε 600.000 ευρώ σε σακούλες και διάφορα ηλεκτρονικά στοιχεία που θεωρούνται επιβαρυντικά.

Τι φέρονται ότι έκαναν οι τέσσερις: Έπαιρναν δώρα και μετρητά προερχόμενα από το Κατάρ για να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις προς όφελος του Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, εν μέσω καταγγελιών ότι χιλιάδες μετανάστες που εργάστηκαν για την οικοδόμηση των υποδομών για το κύπελλο έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση του Κατάρ αρνείται κάθε εμπλοκή.

Η έρευνα της βελγικής αστυνομίας γίνεται με την συνδρομή κορυφαίων αξιωματούχων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσαν το πράσινο φως για να μπουν οι αστυνομικοί σε διάφορα γραφεία για την συλλογή στοιχείων.

Το βράδυ του Σαββάτου οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στην κατοικία του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί. Ο Ταραμπέλα είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής του κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο. Η έρευνα διεξήχθη παρουσία της προέδρου του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία επέστρεψε εσπευσμένα από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες γι αυτόν τον σκοπό.

Δικαιολογία για υποκλοπές;

Το Politico επισημαίνει με αφορμή την σύλληψη της Εύας Καϊλή, ότι η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται υπό πίεση λόγω των καταγγελιών για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, χρησιμοποιεί την υπόθεση αυτή για να δικαιολογήσει τις υποκλοπές με στόχο πολιτικά πρόσωπα. «Όσοι έχουν εκφράσει απόλυτες θέσεις για το κατά πόσο οι αρχές ασφαλείας θα πρέπει να επιβλέπουν πολιτικές προσωπικότητες ή όχι, ίσως πρέπει  να επανεξετάσουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό αυτές τις θέσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Τι συμβαίνει από δω και πέρα: Η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συναντάται με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων με την άφιξή της στο Στρασβούργο και εκφωνεί ομιλία στο σώμα, με την οποία αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως λένε κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι.

Οι βουλευτές αναμένεται ότι θα ψηφίσουν για την διενέργεια συζήτησης για το σκάνδαλο, ενώ η προγραμματισμένη ψηφοφορία για την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες του Κατάρ εκτιμάται ότι θα παγώσει και το θέμα θα επιστρέψει στην επιτροπή.

Το «σφυρί θα χτυπήσει» πιθανότατα την Τρίτη για την Εύα Καϊλή. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα συμφωνήσουν να συζητηθεί η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Σώματος, η τελική ψηφοφορία θα γίνει στην ολομέλεια την Τρίτη, όπου για να εγκριθεί η πρόταση χρειάζεται πλειοψηφία δύο- τρίτων. Κάτι που φαίνεται εξασφαλισμένο.

Ο πωλών τοις μετρητοίς…

Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, όταν η συζήτηση στρέφεται στο εύρος της διαφθοράς στους κόλπους του κοινοβουλίου.

Οι πολιτικοί είναι διχασμένοι μεταξύ εκείνων που λένε ότι η έρευνα των βελγικών αρχών αποκάλυψε «μερικά χαλασμένα μήλα» και άλλων που εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ βαθύτερο πρόβλημα που ξεκινά από τον τρόπο που γίνεται το lobbying στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, Γάλλος βουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, είναι με το στρατόπεδο εκείνων που φοβούνται πως τα πράγματα είναι δύσκολα: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλοι (που έπαιρναν χρήματα για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων κρατών). Είμαι πεπεισμένος γι αυτό. Εδώ και πολύ καιρό οι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν επιτρέψει στους εαυτούς τους να είναι διεφθαρμένες», λέει ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Και προσθέτει με νόημα ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου συζητήθηκε απόφαση καταδικαστική για τις επιδόσεις του Κατάρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρατούσε ένταση.

«Ήταν τρελό. Πριν από την ψηφοφορία κάποια μέλη πουλούσαν τις θέσεις του Κατάρ. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά τεταμένη», λέει ο Γάλλος ευρωβουλευτής. Η απόφαση τελικά εγκρίθηκε οριακά, αλλά μόνον αφού οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές έκαναν αρκετές αλλαγές, με τις οποίες εκφραζόταν ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το Κατάρ για τα εργασιακά δικαιώματα. «Δεν θα σώσουμε την δημοκρατίας μας χωρίς πραγματική κάθαρση. Δεν με νοιάζει αν είναι σοσιαλδημοκράτες», λέει ο Γκλουκσμάν.

Κάθαρση στα λόγια

Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για την κάθαρση είναι η συγκρότηση μίας ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής, που θα έχει εξουσίες σε όλο το φάσμα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Αλλά η Επιτροπή αντιπροτείνει μία εκδοχή της επιτροπής ηθικής που δεν θα έχει δικαιώματα για έρευνα ή επιβολή του νόμου, καθιστώντας την άνευ αξίας.

Ένα άλλο θέμα είναι το lobbying. Οι διπλωμάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις επαφές που έχουν με αξιωματούχους της ΕΕ – σε αντίθεση με τα στελέχη εταιριών- κάτι που «πρέπει να βελτιωθεί άμεσα», όπως λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων, Ντάνιελ Φρόιντ.

Ποιος έχει σειρά

Και το ερώτημα που καίει στο Στρασβούργο και όχι μόνο, είναι  «ποιος έχει σειρά», σύμφωνα με το Politico.

Καθώς κατακαθίζει η σκόνη από τις συγκλονιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αρκετοί βουλευτές λένε ότι περιμένουν κι άλλες αποκαλύψεις.

Η έρευνα της βελγικής αστυνομίας συνεχίζεται και σύμφωνα με την βελγική l’Echo, η αστυνομία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες της υποεπιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια πιο διευρυμένη προσέγγιση, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπουν σε μικροσκόπιο αξιωματούχοι, που όπως γράφει το politico, έχουν διαφημίσει τις μεταρρυθμίσεις του Κατάρ στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε επίσης:

Κάρολος: H πρώτη του χριστουγεννιάτικη κάρτα ως βασιλιάς (Photo)

Βρετανία: Παιδιά έπεσαν σε παγωμένη λίμνη – Νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση (Video)

Qatargate: «Οι διακοπές των 100.000 ευρώ – Γυναίκα και κόρη γνώριζαν» – Τι γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ για τον «εγκέφαλο» του σκανδάλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:34