search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:31
MENU CLOSE

Eπεισόδια με Ρομά σε Ασπρόπυργο, Χαλκίδα, Ρόδο μετά τον θάνατο του 16χρονου – Φωτιές και οδοφράγματα (Video/Photos)

13.12.2022 18:59
roma_new

Νέος κύκλος έντασης καταγράφεται μετά τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό. Εντονες διαμαρτυρίες, οργή, αγανάκτηση από ομάδες Ρομά, ενώ πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, φωτιά ξέσπασε σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο, καθώς στο σημείο οι διαμαρτυρόμενοι καίνε λάστιχα, ενώ η φωτιά έχει φτάσει και στις γραμμές του Προαστιακού.

Μάλιστα εξαιτίας της φωτιάς οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούν να περάσουν από τον σταθμό στον Ασπρόπυργο. Έτσι αναγκάζονται να επιστρέψουν στους προηγούμενους σταθμούς.

Πρόκειται για τα δρομολόγια 1324 και 1325 της γραμμής Πειραιάς – Κιάτο του Προαστιακού. «Οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούν να περάσουν από το ΣΣ Ασπροπύργου εξαιτίας φωτιάς σε καταυλισμο και στις γραμμες. Επιστρέφουν στους προηγούμενους σταθμούς. Σε αναμονη η κυκλοφορία των επόμενων δρομολογίων της γραμμής», τονίζεται σε ανάρτηση του Hellenic Train στα social media.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη διακοπεί εκτάκτως 8 δρομολόγια λεωφορείων, ενώ έχει κλείσει και ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» από τις 18:00, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια που διακόπτονται σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές είναι τα εξής:

  • 723 Φυλή – Άνω Λιόσια
  • 733 Αχαρναί – Άνω Λιόσια
  • 709 Τοπικό Δροσούπολης
  • 712 Αχαρναί (Εργατικές Πολυκατοικίες – Άνω Λιόσια (Πανόραμα))
  • 728 Αχαρναί – Άγιος Πέτρος – Άγιος Ιωάννης – Πλάτωμα
  • 749 Οικισμός Γεννηματά – Σταθμός Προαστιακού
  • 752 Αχαρναί – Άγιος Ιωάννης – Άγιος Πέτρος
  • 805 Ασπρόπυργος – Νεόκτιστα

Επεισόδια σε Χαλκίδα και Θήβα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία των Ρομά στη Χαλκίδα με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου, που πυροβόλησε αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη.

Ρομά στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώνονται προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης, αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου.

Σύμφωνα με το evima.gr περίπου τριάντα άτομα καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, ενώ άγνωστοι έσπασαν λίγο μετά τις 18.00 ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται παρκαρισμένο έξω από το περιφερειακό μέγαρο.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Νωρίτερα, Ρομά βγήκαν στους δρόμους στη Θήβα και έβαλαν φωτιές. 

Κινητοποιήσεις και στη Ρόδο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν δεκάδες Ρομά, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο δρόμος είναι κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φωνάζουν συνθήματα και ζητούν δικαιοσύνη.

Πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για τον θάνατο του 16χρονου

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους και διαμαρτύρεται για την ανθρωποκτονία του 16χρονου, με συνθήματα όπως «16 χρονών νεκρός για 20 ευρώ βενζίνη».

Συγκένρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν το απόγευμα της Τρίτης (13/12) μέλη συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κινητοποίηση συμμετέχουν μέλη φοιτητικών συλλόγων και εργατικών σωματείων. Οι διαμαρτυρόμενοι, με πλακάτ, πανό και σημαίες στα χέρια, φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνεται προς το ΥΜΑΘ μέσω των οδών: Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου.

Πορεία για το θάνατο του 16χρονου Ρομά πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα.

Στο τέλος της πορείας άτομα που βρισκόταν στην «ουρά» της εκτόξευσαν πέτρες και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αντέδρασαν με ρίψη δακρυγόνων.

Για λίγη ώρα έμεινε κλειστή η οδός Κορίνθου και άνοιξε μόλις ηρέμησαν τα πνεύματα.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Φιλιππίδη: Δοτικός, ήρεμος, με άψογες συνεργασίες σύμφωνα με μάρτυρες υπεράσπισης

Κλειστός ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο»

Γιάννης Διακογιάννης: Η «εικόνα παραίτησης» μετά τον θάνατο της Ρίκας Βαγιάνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:30