search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:57
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει ΝΔ στο κάδρο της ευρωδιαφθοράς λόγω Σπυράκη – Η επίθεση Τσίπρα από Βρυξέλλες

16.12.2022 10:21
tsipras1612_new

Από αλλού περίμεναν στο ΣΥΡΙΖΑ την άμεση ένταξη της ΝΔ στο κάδρο της διαφθοράς, από αλλού ήρθε.

Στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες διατυπώνουν την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός δε φοβάται μόνο το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, αλλά και την ανάμιξη της ΝΔ στο QatargGateκαθώς υπάρχουν υπόνοιες και για τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον γαλάζιο Μαργαρίτη Σχοινά.

Τελικώς, χθες (15/12) έσκασε η βόμβα της Γενικής Εισαγγελίας που ζήτησε την άρση ασυλίας για την Μαρία Σπυράκη και την Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Πρόκειται για υπόθεση διαφορετική από το Qatargate καθώς αφορά υποψίες για απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ειδικότερα την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες (15/12) με ανακοίνωσή του ζήτησε από τον Μητσοτάκη την αποπομπή της Μαρίας Σπυράκη, αναφέροντας στην ίδια ανακοίνωση την Εύα Καϊλή, κάνοντας μια έμμεση σύνδεση: «Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ», σημείωνε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, με εμφανή τη θέση της Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ότι πρόκειται για «Δούρειο Ίππο» της ΝΔ όπως έχει πει και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά τα λοιπά στην ανακοίνωση γινόταν λόγος για την κινητοποίηση των βελγικών αρχών οι οποίες «δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη».

«Οι άριστοι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».

Λίγο νωρίτερα άλλωστε το ποιος «διασύρει» τη χώρα εντός κι εκτός συνόρων υπήρξε το αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες πως «στην προσπάθειά του να πλήξει την Κυβέρνηση, διασύρει την Ελλάδα διεθνώς εμφανίζοντάς την με τα μελανότερα χρώματα και δυσφημεί τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας».

«Να ρίξει μία ματιά στα ρεπορτάζ των μεγαλύτερων Μέσων του κόσμου τους τελευταίους πέντε μήνες, για να καταλάβει ποιος είναι αυτός που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών, τις παρακρατικές πρακτικές και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας», συνέστησε από την άλλη πλευρά ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

«Καρφιά» και εκκλήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χθες (15/12) το πρωί έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στην προσύνοδο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής, αλλά και μετά το πέρας αυτής.

Στις δηλώσεις αυτές χρέωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την υπόθεση Καϊλή, «καρφώνοντας» τις προνομιακές της σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ελληνική κυβέρνηση, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά επιχείρησε την «διεθνοποίηση» της οπτικής της αντιπολίτευσης για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, λέγοντας από την έδρα της ΕΕ ότι

· Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος «για τους λάθος λόγους», ένα «αδιανόητο σκάνδαλο υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και ένα πρωτοφανές ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο πλαίσιο του οποίου ερευνώνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πρωταγωνιστεί η ελληνίδα ευρωβουλευτής η οποία πέραν όλων των άλλων σε αντίθεση με το κόμμα της, τηρούσε αρνητική στάση στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA

· Στην Ελλάδα διακυβεύονται σημαντικές αξίες που αφορούν στη Δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο οι προοδευτικές δυνάμεις εν όψει των εκλογών σε λίγους μήνες δίνουν τη μάχη για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης εν γένει. Σε αυτή τη μάχη ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, οι προοδευτικές δυνάμεις θέλουν την στήριξη των ευρωσοσιαλιστών.

Αιχμές για το λόμπινγκ και στήριξη στις προτάσεις Ανδρουλάκη

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κάνει συγκρίσεις της κινητοποίησης των αρχών σε Ελλάδα και Βέλγιο προκειμένου να υπογραμμίσει στο εγχώριο και το ευρωπαϊκό ακροατήριο τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα σε ένα τόσο σημαντικό σκάνδαλο.

Στις δηλώσεις του πάντως άφησε αιχμές και για τον… «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» λέγοντας πως

· η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας τα στραβά μάτια σε πλούσιες χώρες όπως το Κατάρ,

· «όλοι γνωρίζουμε πως οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του λόμπινγκ. Μη κάνουμε ότι δε καταλαβαίνουμε». Υπογράμμισε πως το θέμα είναι να διασφαλιστούν θεσμικές δικλείδες που θα αποτρέπουν τέτοια θλιβερά φαινόμενα διαφθοράς.

Επιπλέον στήριξε τις δύο προτάσεις που είχε πριν λίγες μέρες διατυπώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου λέγοντας πως «οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ώστε, μεταξύ άλλων, να απαγορευθεί η εργασία ευρωβουλευτών σε λόμπι μετά την αποχώρησή τους από το ευρωκοινοβούλιο και να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου της κινητής και ακίνητης περιουσίας ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι σε θετική κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Οικόπεδο-φιλέτο 7 στρεμμάτων αγόρασε στην Πάρο (Video)

Φυσικό αέριο: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ – Τι θα γίνει με την τιμή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει μια συναντίληψη με την Αίγυπτο για τα θαλάσσια σύνορα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09