search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:55
MENU CLOSE

Νιγηρία: Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών του Μπενίν από τη γερμανική κυβέρνηση και η ένοχη σιωπή της Βρετανίας

21.12.2022 06:00
benin bronzes- nigiria 987- new
Photo: Twitter

Είκοσι-ένα πολύτιμα έργα τέχνης που λεηλάτησαν Βρετανοί στρατιώτες από το πρώην δυτικοαφρικανικό βασίλειο του Μπενίν πριν από 125 χρόνια παραδόθηκαν από την γερμανική κυβέρνηση στη Νιγηρία, εν μέσω δακρύων χαράς και οργής για την σιωπή της χώρας που ευθύνεται για τη λεηλασία.

Τα αντικείμενα αυτά είναι μέρος του θησαυρού που είναι γνωστός ως “τα χάλκινα του Μπενίν” και περιλαμβάνουν μία προτομή βασιλιά (όμπα) και έναν τελετουργικό θρόνο που αναπαριστά έναν πύθωνα. Ο θησαυρός λεηλατήθηκε από το Μπενίν στη διάρκεια τιμωρητικής εκστρατείας των Βρετανών το 1897, οι οποίοι στη συνέχεια πούλησαν τα αντικείμενα σε γερμανικά μουσεία στο Βερολίνο, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και την Κολωνία.

Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης όταν η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ πήρε στο χέρι το πιο εντυπωσιακό από τα αρχαία αντικείμενα και το παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού της Νιγηρίας, Λάι Μοχάμεντ, ο οποίος για να το παραλάβει φορούσε γάντια.

«Επιστρέφει εδώ που ανήκει», δήλωσε η Μπέρμποκ, καθώς παρέδιδε τη μάσκα-μινιατούρα της Ιγιόμπα – της μητέρας βασίλισσας – που είναι φτιαγμένη από ελεφαντόδοντο και διακοσμημένη με κίτρινες γυάλινες πέρλες και κόκκινα κοράλια.

Η οργή για τον ρόλο των Βρετανών στην αρπαγή των αρχαιοτήτων και την ένοχη σιωπή τους

Η επιστροφή των αντικειμένων προκάλεσε δάκρυα χαράς στη Νιγηρία, αλλά και οργή για την Βρετανία, που σιωπά, καθώς στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή χάλκινων θησαυρών από το Μπενίν. Η Βρετανία αρνείται πεισματικά να συζητήσει την  επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυών, παρόλο που έχει την ευθύνη για τη λεηλασία τους.

«Η Βρετανία έχει τα περισσότερα αρχαιολογικά αντικείμενα και νομίζαμε ότι αυτό θα την έκανε να ηγηθεί», δήλωσε ο Γκουντγουιν Ομπασέκι, κυβερνήτης της επαρχίας Έντο, που ανήκει στη Νιγηρία και η επικράτειά της είναι περίπου εκείνη του βασιλείου του Μπενίν. «Αυτοί (οι Βρετανοί) ήρθαν εδώ και κατέστρεψαν την αυτοκρατορία, αυτοί λεηλάτησαν αρχαιολογικούς θησαυρούς από εδώ και θα έπρεπε να ηγούνται της αποκατάστασης», πρόσθεσε ο Ομπασέκι.

Στην τελετή παράδοσης των αρχαιολογικών θησαυρών του Μπενίν ο υπουργός Πολιτισμού της Νιγηρίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η γερμανική πρωτοβουλία θα προκαλέσει συζήτηση και στη Βρετανία για την επιστροφή των θησαυρών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως, πρόσθεσε, μέχρι τώρα «έχω πέσει σε τοίχο».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε τη δημόσια συζήτηση για την επιστροφή αρχαιοτήτων που αφαιρέθηκαν από αφρικανικές χώρες στη διάρκεια της αποικιοκρατίας, επέστρεψε τον Νοέμβριο του 2021, στη γειτονική Δημοκρατία του Μπενίν (που δεν έχει σχέση με το πρώην βασίλειο του Μπενίν), 26 αρχαία έργα τέχνης που βρίσκονταν στις προθήκες του Μουσείου Μπρανλί.

Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε, το καλοκαίρι, την πρόθεση να επιστρέψει τον θησαυρό στη Νιγηρία, αντιμετωπίστηκε με επικρίσεις από τη βρετανική πλευρά. Ωστόσο αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισήμαναν ότι η δημόσια συγγνώμη που είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, για τον ρόλο της χώρας του στο εμπόριο σκλάβων,  είναι μία κρίσιμης σημασίας ενέργειας για τη συνολική επανεξέταση της στάσης των Ευρωπαίων κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.  «Αυτό δεν είναι το τέρμα της διαδικασίας, αλλά η αρχή», δήλωσε η Γερμανίδα βουλευτής των Πράσινων και Επίτροπος Πολιτισμού, Κλόντια Ροτ, «σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη διεθνή πολιτική κουλτούρα».

Από τα 179 έργα τέχνης από το Μπενίν που βρίσκονται στο μουσείο του Αμβούργου, το ένα τρίτο παραμένει στη βόρεια Γερμανία. «Είναι σημαντικό αυτό το κεφάλαιο της αφρικανικής ιστορίας να μπορούμε να το αφηγηθούμε και στη Γερμανία» δήλωσε η Μπάρμπαρα Πλανκεστάινερ, διευθύντρια του τμήματος Παγκόσμιου Πολιτισμού και Τέχνης στο Μουσείο του Αμβούργου.

Πάντως το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε άμεση ανάμειξη στην ιστορία της αποικιοκρατίας στην περιοχή που είναι σήμερα η Νιγηρία, έχει διευκολύνει τη συζήτηση για την τύχη των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τους αποικιοκράτες.

Διαβάστε επίσης:

Νέο σκάνδαλο στο Βατικανό: Σοκάρει η καταγγελία 58χρονης – Ιερέας, έμπιστος του Πάπα Φραγκίσκου, βίαζε μοναχές

Κινέζοι εργάτες: Μια ξεχασμένη σελίδα της αμερικανικής ιστορίας (Videos)

Μουντιάλ 2022: LIVE η παρέλαση της Αργεντινής και του Μέσι στο Μπουένος Άιρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:55