search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:56
MENU CLOSE

Η «συγγνώμη» του Μαρκ Ρούτε για τον ρόλο της Ολλανδίας στο εμπόριο σκλάβων: «Αισθανόμαστε βαθιά ντροπή και τρόμο» (video)

20.12.2022 12:22
rutte2012_new

Παραδέχτηκε τον ρόλο της Ολλανδίας στο εμπόριο σκλάβων και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ολλανδικού κράτους, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε.

«Επί αιώνες το ολλανδικό κράτος και οι εκπρόσωποί του διευκόλυναν, προστάτευσαν και κερδοσκόπησαν από την δουλεία», ομολόγησε ο Μαρκ Ρούτε.

«Το βιβλίο της ιστορίας μας έχει αρκετές σελίδες για τη δουλεία, που μας κάνουν, στον  21ο αιώνα, να αισθανόμαστε αποτροπιασμό, τρόμο και βαθειά ντροπή», πρόσθεσε, μιλώντας σε εκδήλωση των Ολλανδικών Εθνικών Αρχείων, τονίζοντας ότι αυτές οι σελίδες δεν παραγράφονται με μία απλή απολογία. «Δεν μπορούμε να σβήσουμε το παρελθόν, μόνο να το αντιμετωπίσουμε», είπε.

«Επί αιώνες το ολλανδικό κράτος και οι εκπρόσωποί του διευκόλυναν, προστάτευσαν και κερδοσκόπησαν από τη δουλεία», ανέφερε, «αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Την ίδια μέρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Ρούτε, επτά υπουργοί του και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης βρίσκονταν στο Σουρινάμ και σε έξι πρώην ολλανδικές αποικίες στην Καραϊβική, για να ζητήσουν συγγνώμη εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης για τον ρόλο του κράτους στο εμπόριο σκλάβων.

Η ολλανδική κυβέρνηση δέχτηκε επικρίσεις όταν γνωστοποίησε τις προθέσεις της να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για το εμπόριο σκλάβων και κάποιες οργανώσεις πήγαν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η καταλληλότερη ημερομηνία για να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν η 1η Ιουλίου, όταν συμπληρώνονται 150 χρόνια αφότου απαγορεύθηκε η δουλεία στην Ολλανδία. Όμως η προσφυγή τους απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι  αυτό είναι πολιτικό θέμα.

Ο Ρούτε παραδέχτηκε ότι «θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερες» ενέργειες μέχρι τώρα, αλλά πρόσθεσε ότι αυτός δεν είναι λόγος «για να μην γίνει τίποτα».

«Χρειάζεται να κάνουμε βήματα και έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συζήτηση για το παρελθόν της δουλείας», είπε.

Τον Οκτώβριο το κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία υποστήριξε τη διατύπωση δημόσιας απολογίας για τον ρόλο της Ολλανδίας στο εμπόριο σκλάβων, μετά από έρευνα σε πρώην αποικίες. Τους τελευταίους 18 μήνες οι δήμαρχοι του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ, της Ουτρέχτης και της Χάγης και η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχουν επίσης ζητήσει επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο που είχαν οι δήμοι και η τράπεζα στο εμπόριο σκλάβων.

Η ολλανδική κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός μουσείου για το εμπόριο σκλάβων και διάφορα προγράμματα για την ενημέρωση των πολιτών.

Στα 250 χρόνια του λεγόμενου «Χρυσού Αιώνα» της Ολλανδίας, η χώρα ενεπλάκη στο εμπόριο 600.000 σκλάβων από την Αφρική και την Ασία, αριθμός που αποτελεί το 5% των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων που σκλαβώθηκαν από Ευρωπαίους από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

Ο Ρούτε κατά το παρελθόν έλεγε ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη για τον ρόλο του ολλανδικού κράτους στο εμπόριο σκλάβων γιατί αυτό «θα είχε ως συνέπεια την πόλωση», αλλά παραδέχτηκε πως άλλαξε τρόπο σκέψης.

«Για πολύ καιρό δεν πίστευα ότι είναι εφικτό να αναλάβω την ευθύνη με ουσιαστικό τρόπο για κάτι που έγινε πριν από τόσα πολλά χρόνια και στο οποίο κανένας μας δε έχει εμπλοκή. Όμως έκανα λάθος, γιατί η καταπίεση επί αιώνες κι η εκμετάλλευση είναι παρούσες εδώ και τώρα: με τα ρατσιστικά στερεότυπα, τις διακρίσεις  και την κοινωνική ανισότητα»,  εξήγησε ο Ρούτε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα καταδίκη για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ένοχος για ακόμη έναν βιασμό και δύο σεξουαλικές επιθέσεις

Μουντιάλ 2022: Υποδοχή ηρώων για τους πάικτες της Eθνικής Αργεντινής (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί φοβούνται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία – Ο ρόλος της Υπερδνειστερίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:55