search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:37
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί φοβούνται ρωσική επίθεση στη Μολδαβία – Ο ρόλος της Υπερδνειστερίας

20.12.2022 06:00
Tank_new

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπείας της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος να εκδηλωθεί νέα ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του τον επόμενο χρόνο και πρόσθεσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω της Ουκρανίας, που θα της δίνει πρόσβαση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, που βρίσκεται μέσα στη Μολδαβική επικράτεια.

Οι δηλώσεις του Αλεξάντρου Μουστεάτα, που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, αποτελούν στην ουσία επανάληψη των ανησυχιών που έχουν εκφράσει υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίοι εκτίμησαν προ ημερών ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα μεγάλη επίθεση τον επόμενο χρόνο.

«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα επιχειρήσει νέα προώθηση προς το έδαφος της Μολδαβίας, αλλά πότε θα κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μουστεάτα στο Μολδαβικό τηλεοπτικό δίκτυο TVR-Moldova.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η υπηρεσία του πιστεύει πως η Ρωσία επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για να στείλει δυνάμεις στην Μολδαβία και είναι πιθανό να ξεκινήσει μία επιχείρηση στους πρώτους μήνες του 2023, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο. Κατά την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Μολδαβίας οι ενέργειες της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από τη πορεία της εισβολής στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πρακτορείο Reuters ζήτησε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση.

Η Μολδαβία, που βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας, έχει πολύ περιορισμένες αμυντικές δυνατότητες και στο έδαφός της υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Υπερνειστερία, μία επαρχία που έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Μολδαβία και επί τρεις δεκαετίες εξαρτάται από την στήριξη της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντρου Μουστεάτα η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω ουκρανικού εδάφους που θα συνδέει τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, με τις δυνάμεις που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία.

Ο  Ουκρανός στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι δήλωσε στο Economist την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέα δύναμη 200.000 ανδρών για μεγάλη επίθεση που μπορεί να εκδηλωθεί από τα ανατολικά, νότια, ή ακόμα και από τα βόρεια, μέσω Λευκορωσίας, ακόμα και στις αρχές Ιανουαρίου. Κατά τις εκτιμήσεις των Ουκρανών η πιθανότερη περίοδος για την εκδήλωση της νέας ρωσικής επίθεσης είναι η άνοιξη.

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να σύρει στον πόλεμο την Λευκορωσία του Λουκασένκο, έκανε λόγο για «ανοησίες».

Η Μολδαβία, που επιδιώκει πιο στενές σχέσεις με την Δύση, όπως και η Ουκρανία, έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Liberation: Τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη του Κατάρ από το Μουντιάλ (Photos/Video)

Βρετανία: O πρίγκιπας Ουίλιαμ πήγε… χωρίς την Κέιτ σε γάμο της πρώην του (Video)

Qatargate: «Πράσινο φως» στο αίτημα έκδοσης της συζύγου του Παντσέρι στο Βέλγιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:34