search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:32
MENU CLOSE

Ρωσία: Δεν θέλουμε να εισβάλουμε στη Μολδαβία

26.04.2022 18:09
kremlin-235-new

Η Ρωσία δηλώνει σήμερα, μετά τον συναγερμό που σήμανε στη Μολδαβία, ότι θέλει να «αποφύγει» να σύρει την αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Μολδαβία ανησυχεί ότι η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό σημείο ανάφλεξης στον πόλεμο μετά από δύο ανεξήγητες εκρήξεις σε δύο ημέρες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας ανέφερε ότι εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο ραδιοφωνικών εκπομπών στο χωριό Mayak 30 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας Tiraspol γύρω στις 7 το πρωί της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, εκρήξεις έπληξαν ένα κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες ασφαλείας της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας που συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία. Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες που να συνδέουν τις εκρήξεις, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού συγκάλεσε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά τη σύσκεψη, η Σαντού είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι προσπάθειες κλιμάκωσης συνδέονται με τις δυνάμεις εντός της Υπερδνειστερίας, οι οποίες είναι υπέρ του πολέμου και ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Υπερδνειστερία να παρασυρθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είπε «θα θέλαμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο».

Αυτή η θεωρία τροφοδοτήθηκε από σχόλια που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τον Ρώσο διοικητή Rustam Minnekayev , ο οποίος είπε ότι η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πέρασμα στην Υπερδνειστερία ως μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Μετά την έκρηξη της Δευτέρας, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ανέφερε σε δήλωση στα ΜΜΕ ότι στόχος του περιστατικού «είναι να δημιουργηθούν προσχήματα για την ένταση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία δεν ελέγχεται από τις συνταγματικές αρχές».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας «καλεί για ηρεμία και, μαζί με τους αρμόδιους εθνικούς θεσμούς, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή».

Αξιωματούχοι στην Υπερδνειστερία ανακοίνωσαν ορισμένα νέα μέτρα ασφαλείας, όπως στρατιωτικά σημεία ελέγχου και την ακύρωση της ετήσιας παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου, αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δηλώνει ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό οδηγούν στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό θα μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

«Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση»..

Η πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή ήταν μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους αυτού να αυξήσουν τις εντάσεις και το Κρεμλίνο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία.

Η Υπερδνειστερία είναι ένα αποσχισμένο κράτος που θεωρείται τμήμα της Μολδαβίας αλλά δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κισινάου. Η οικονομία της υποστηρίζεται από τη Μόσχα και ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν εκεί.

Αρκετοί ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει επίθεση προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, δεδομένου ότι η εκστρατεία της επικεντρώνεται στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καλεί τη Μόσχα και το Κίεβο να συνεργαστούν για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Σκληρές εικόνες: Οι τελευταίες στιγμές της Χαλίνα Χάτσινς, μετά τον πυροβολισμό του Άλεκ Μπάλντουιν (videos)

Τσερνόμπιλ: «Μη φυσιολογικά» τα ποσοστά ραδιενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:31