search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:08
MENU CLOSE

Υπερδνειστερία: Μια ιστορία από τα παλιά – Ο «Σερίφης» την έκανε γνωστή στην Ευρώπη (Photo/Videos)

27.04.2022 06:00
transnistria_new

Για κάποιους είναι ένα νέο μέτωπο, γι άλλους (που διαβάζουν τη διεθνή επικαιρότητα) είναι μια ιστορία από τα παλιά. Ο λόγος για την Υπερδνειστερία, στην Μολδαβία.

Έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατί τις τελευταίες μέρες έγιναν εκρήξεις- κάποιες από τις οποίες κατέστρεψαν ραδιοτηλεοπτικές κεραίες που αναμεταδίδουν το σήμα ρωσικών καναλιών.

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και ισχυρίστηκε ότι εάν πέσει στα χέρια των Ρώσων η Ουκρανία, τότε το Κρεμλίνο θα στείλει στρατιώτες και στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

«Κακά νέα: Αν πέσει η Ουκρανία, αύριο ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Τσισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία μετά βεβαιότητας θα εγγυηθεί την στρατηγική ασφάλεια στην περιοχή. Όμως χρειάζεται να δουλέψουμε σαν ομάδα», ανέφερε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, καλώντας τους Μολδαβούς να συνταχθούν με την Ουκρανία για να μην βρεθούν απέναντι στον ρωσικό στρατό.

 Η μανιχαϊστική αντίληψη της Ουκρανίας – «με εμάς ή με αυτούς» – δεν αφήνει περιθώριο στην ουδετερότητα και προφανώς επιτρέπει πολλές αναγνώσεις για το ποιος εξυπηρετείται αυτή την στιγμή από πιθανή ανάφλεξη στην Υπερδνειστερία.

Γιατί η περιοχή προκύπτει ως μία νέα πιθανή εστία έντασης;

Η Υπερδνειστερία που κατοικείται από ρωσόφωνους αποσχίστηκε από την Μολδαβία το 1990. Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ οι ρωσόφωνοι ενεπλάκησαν σε πόλεμο με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Μολδαβίας.

Η Ρωσία, που διατηρούσε στρατεύματα στην περιοχή, ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό των συγκρούσεων και έτσι η Υπερδνειστερία έγινε άλλη μία από τις «περιοχές με παγωμένες συγκρούσεις» στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η Υπερδνειστερία είναι μία φτωχή περιοχή που εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ονομάστηκε έτσι από τον ποταμό Δνείστερο, που την χωρίζει από τον υπόλοιπο Μόλδοβα. Έχει δικό της νόμισμα και στρατό περίπου 7.500 ανδρών.

Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ουκρανίας και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως έμβλημα το σφυρί και το δρεπάνι.

Στην Υπερδνειστερία ζουν 420.000 άνθρωποι και πολλοί έχουν πάνω από ένα διαβατήριο. Περίπου 220.000 έχουν και υπηκοότητα Μολδαβού, 240.000 έχουν ρωσική υπηκοότητα και 130.000 ουκρανική.

Ο «Σερίφης» από το Τιρασπόλ

Για κείνο που είναι γνωστή είναι η ποδοσφαιρική ομάδα Σέριφ, από το Τιρασπόλ, η οποία κέρδισε την Ρεάλ Μαδρίτης στο πλαίσιο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι. Στον αγώνα αυτόν, που έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 πολυτιμότερος παίχτης είχε ανακηρυχθεί ο Έλληνας τερματοφύλακας Γιώργος Αθανασιάδης. Η Σέριφ αγωνίζεται στο μολδαβικό πρωτάθλημα, αν και εδρεύει στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία.

Η Σέριφ του Τιρασπόλ ανήκει στην εταιρία Sheriff Holding Company, η οποία ελέγχει de facto την Υπερδνειστερία», όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας, Βιτάλι Μαρινούτα.

Η Sheriff, που εδρεύει στο Τιρασπόλ,  έχει μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και βενζινάδικων, αρκετές βιομηχανικές μονάδες και την ποδοσφαιρική ομάδα. Στην ουσία ελέγχει μονοπωλιακά την αγορά της Υπερδνειστερίας συμβάλλοντας κατά το ένα τρίτο στον προϋπολογισμό της περιοχής. Ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας, ο Βίκτορ Γκούσαν, πρώην μέλος  των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης, θεωρείται ο πιο ισχυρός άνδρας στην περιοχή.

Τι λέει το Κίεβο, τι απαντά η Μόσχα

Η Μόσχα διατηρεί ειρηνευτική δύναμη 1500 ανδρών στην περιοχή και άλλους 1400 στρατιώτες που φυλούν μία τεράστια αποθήκη όπλων από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία προκαλεί φόβους στο Κίεβο ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την περιοχή ως βάση για επίθεση στη δυτική Ουκρανία.

Κι εδώ ακριβώς έρχονται «και δένουν» οι προειδοποιήσεις του συμβούλου του Ζελένσκι ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία. Δηλαδή το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει μια περιοχή που ελέγχεται από την Ρωσία και τους ρωσόφωνους κατοίκους της ήδη από το 1990!

Μήπως τελικά άλλους σκοπούς εξυπηρετούν οι εκρήξεις στις κεραίες που αναμεταδίδουν ρωσικά κανάλια στην Υπερδνειστερία; Πάντως οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έγινε κι άλλη επίθεση εναντίον στρατιωτικής μονάδας και κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι ευθύνεται για την ένταση αυτή.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για την ένταση στην Υπερδνειστερία, και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θέλει να αποφύγει το σενάριο κατά το οποίο θα καταστεί υποχρεωτική μία ρωσική επέμβαση στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Η Gazprom κλείνει την κάνουλα φυσικού αερίου στην Πολωνία που αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια

Μητσοτάκης – Κάρολος: Τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της Τουρκίας μετά την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06