search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:58
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι φοβάται και σε τι ελπίζει η Μολδαβία (Photos/Videos)

25.03.2022 06:00
moldova-235-new
Photo: Flickr

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η γειτονική Μολδαβία, μία χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, υπέβαλε αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Γεωργία και την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για να διαχειριστεί το κύμα των προσφύγων, αλλά εμμένει με προσήλωση στο δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας.

Αντίθετα από την Ουκρανία, που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η Μολδαβία τηρεί πιο προσεκτική και ισορροπημένη στάση: «Ναι» στην ευρωπαϊκή ταυτότητα, «όχι» στην πρόσδεση στο άρμα κάποιας στρατιωτικής συμμαχίας- δηλαδή  «όχι στο ΝΑΤΟ».

Ο δρόμος προς την ΕΕ είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως «είναι πολύ σημαντικό και συμβολικό βήμα της χώρας για να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα», όπως δήλωσε στο Al Jazeera ο Γιάνις  Μάζεϊκς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Μολδαβία.

Συνταγματικά κατοχυρωμένη η στρατιωτική ουδετερότητα

Η στρατιωτική ουδετερότητα προβλέπεται από το Σύνταγμα και πολλά στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης τονίζουν την σημασία της ουδετερότητας, κάτι που είναι κρίσιμο, τόνισε ο Ντένις Τσένουσα, Μολδαβός αναλυτής στο Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών, προσθέτοντας:  «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Ρωσία ότι η Μολδαβία δεν θέλει να είναι ο επόμενος στόχος».

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει οΤσένουσα, η κυβέρνηση έδινε έμφαση στην διατήρηση της ειρήνης, τώρα η συζήτηση γίνεται για την ουδετερότητα. «Αυτό είναι πιθανώς ένα σημείο καμπής, στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα για μη σύνδεση με το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Παράλληλα  η Μολδαβία στέλνει και ένα μήνυμα στην Δύση, αναφορικά με την ιδιαιτερότητά της αναφορικά με θέματα ασφάλειας.

Η επιμονή της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν μία από τις αφορμές που επικαλέστηκε η Ρωσία για την εισβολή, καθώς η Μόσχα θεωρεί την διεύρυνση της συμμαχίας προς τα ανατολικά ως απειλή για την ασφάλειά της.  Η Μολδαβία αντίθετα δεν έχει κανένα σχέδιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα της Υπερδνειστερίας

Η διατήρηση αυτής της ουδετερότητας είναι σημαντική και για τις εσωτερικές ισορροπίες, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας. Μίας λωρίδας γης στα ανατολικά που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Μολδαβία, κι όπου από το 1992 εδρεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Με την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία, με το 5,8% του πληθυσμού να είναι Ρώσοι και με την ρωσική γλώσσα να χρησιμοποιείται από το ένα τρίτο του πληθυσμού, η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μία νέα κρίση.

Μπορεί η Υπερδνειστερία να αναγνωρίζεται διεθνώς ως  τμήμα της Μολδαβίας, αλλά μετά τον πόλεμο του 1992 δημιουργήθηκαν άλλα δεδομένα και πλέον η Ρωσία επηρεάζει έντονα τις πολιτικές ισορροπίες στην Μολδαβία μέσω της Υπερδνειστερίας.

«Συνεχίζουμε να ζητούμε ειρηνική επίλυση της κρίσης και θα κάνουμε το παν για να βρούμε και να εφαρμόσουμε διπλωματική, ειρηνική πολιτική λύση», δηλώνει ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, που ζητά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Μολδαβοί υποστηρίζουν τις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ, αλλά λένε «όχι» στην σύσφιξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ.

Οι φόβοι των Μολδαβών

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Μολδαβούς, αφού γνωρίζουν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σταματήσει τους Ρώσους αν είχαν σκοπό να καταλάβουν την χώρα τους. Αλλά η Ρωσία δεν έχει δείξει τέτοιες διαθέσεις.

«Οι Ρώσοι μπορεί να μην σταματήσουν στην Οδησσό,  αλλά να έρθουν στην Υπερδνειστερία και στην Μολδαβία» λέει ο Βλάντ ένας 30χρονος ερευνητής στη Μολδαβική Ακαδημία Επιστημών. Η Οδησσός βρίσκεται μόλις 60 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη παραμεθόρια κωμόπολη της Μολδαβίας, την Παλάνκα.

Αλλά οι περισσότεροι Μολδαβοί λένε πως η Ρωσία δεν έχει λόγο να επιτεθεί στην χώρα τους. «Δεν νομίζω πως οι Ρώσοι θα ακουμπήσουν την Μολδαβία. Τι να θέλουν εδώ, τα κρασιά μας; Όχι. Νομίζω πως θα σταματήσουν στον Δνείστερο», λέει οΓκεόργκε, ένας 63χρονος νυχτοφύλακας στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Ένας «σερίφης» που μπορεί να δώσει λύση…

Εντούτοις ο πρώην υπουργός Άμυνας, Βιτάλι Μαρινούτα  δήλωσε στο Euronews ότι «η ένταση είναι κλιμακούμενη και γι αυτό υπάρχει λόγος ανησυχίας», εξηγώντας ότι το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να μελετήσει σενάρια επίθεσης στην Οδησσό από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία με παράλληλη υποστήριξη από τις ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία.

Σε αυτή την περίπτωση η Μολδαβίαθα γίνει μέρος της κρίσης. Εκτός και αν «επικρατήσει η λογική των οικονομικών συμφερόντων της εταιρίας Sheriff Holding Company η οποία ελέγχει de facto την Υπερδνειστερία», όπως λέει ο Μαρινούτα.

Η Sheriff, που εδρεύει στο Τιρασπόλ,  έχει μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και βενζινάδικων, αρκετές βιομηχανικές μονάδες και μία ποδοσφαιρική ομάδα. Στην ουσία ελέγχει μονοπωλιακά την αγορά της Υπερδνειστερίας συμβάλλοντας κατά το ένα τρίτο στον προϋπολογισμό της περιοχής. Ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας, ο Βίκτορ Γκούσαν, πρώην μέλος  των μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ένωσης, θεωρείται ο πιο ισχυρός άνδρας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Αμπράμοβιτς: Η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε να δώσει 30 εκατομμύρια λίρες στην Τσέλσι

Το σχέδιο για προμήθεια – «μαμούθ» της ΕΕ με φυσικό αέριο των ΗΠΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 2 στους 3 Έλληνες διαφωνούν με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία – Τι πιστεύουν για τη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:56