search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:08
MENU CLOSE

Μπάιντεν: Θα απαντήσουμε αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα – Να εκδιωχθεί η Ρωσία από την G20

24.03.2022 20:03
BIDEN-2434-NEW

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ” δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε ότι αν χρησιμοποιήσει, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε! Θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησής μας θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάιντεν εξέφρασε την “ελπίδα” ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα «είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση» παρά με την Ρωσία.

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί» για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες.

«Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ουκρανία και περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

«Στόχος του Πούτιν η διάλυση του ΝΑΤΟ»

Στόχος του Ρώσου Προέδρου από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε “αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου” τόνισε.

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επανεκλογή του. Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση  είναι η ενότητα, τόνισε. Όπως σημείωσε, στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο του έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες. Κύριος στόχος του, συνέχισε, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν.

Από την αρχή λοιπόν ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για το λόγο αυτό ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα“σημείωσε. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα συζητήσουν για την Κίνα με τους ηγέτες της ΕΕ. 

Διαβάστε επίσης:

Κυρώσεις σε Ρωσία: Γιοτ ολιγάρχη έχει «κολλήσει» στη Νορβηγία – Το πλήρωμα ψαρεύει για να φάει

ΕΕ: Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής – Ποιοι τάσσονται κατά των νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Νέο βίντεο από το χτύπημα των Ουκρανών σε ρωσικό αποβατικό πλοίο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:07