search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:58
MENU CLOSE

Έντονη αντίδραση Σι Τζινπίνγκ σε Μπάιντεν για τα αντίποινα στη Ρωσία – «Υποφέρουν άνθρωποι από τις σαρωτικές κυρώσεις»

18.03.2022 17:03
biden-china-1232new

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν, ότι συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις όπως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν να προχωρήσουν στο στάδιο της αντιπαράθεσης και οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, είπε ο Σι στον Μπάιντεν σε βιντεοκλήση.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι.

Ο Σι είπε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο, και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη, ανέφερε το Reuters.

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει όχι μόνο να οδηγήσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να καταβάλουμε προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία», φέρεται να είπε o Σι στη βιντεοκλήση.

«Ο κόσμος δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος», παραδέχτηκε ο Σι. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι κορυφαίες προτεραιότητες τώρα είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, να σταματήσουν οι μάχες και να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σι στον Μπάιντεν.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το «καίριο θέμα» της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε ο Σι.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος για το περιεχόμενο της συνομιλίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περιέγραψε στον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, «τις επιπλοκές και τις συνέπειες» που θα έχει το Πεκίνο εάν παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς επιτίθεται σε πόλεις της Ουκρανίας και αμάχους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου και του Αμερικανού ηγέτη επικεντρώθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συμμάχων σχετικά με αυτήν την κρίση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε λεπτομερώς τις προσπάθειές τους για την πρόληψη και, στη συνέχεια, την απάντηση στην εισβολή, μεταξύ άλλων με την επιβολή κόστους στη Ρωσία.

Περιέγραψε τις επιπλοκές και τις συνέπειες εάν η Κίνα παρέχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Θυμός για τις κυρώσεις από τον Κινέζο ηγέτη

Ο Σι Τζινπίνγκ επέκρινε έντονα, σύμφωνα με τους FT, τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει στη Ρωσία ως απάντηση στον πόλεμο και οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εάν συνταχθούν με τη Μόσχα.

«Οι σαρωτικές και αδιάκριτες κυρώσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να υποφέρουν οι άνθρωποι. Εάν κλιμακωθούν περαιτέρω, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, τα οικονομικά, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, ακρωτηριάζοντας την ήδη μαραζωμένη παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας αμετάκλητες απώλειες», είπε ο Σι.

Η κλήση μεταξύ των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 9:03 π.μ. της Παρασκευής. Είναι η πρώτη γνωστή συζήτησή τους εδώ και μήνες, είπε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

Η συνομιλία έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η Κίνα έχει εκφράσει κάποια διάθεση να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα σκοπεύει να παράσχει στη Ρωσία αυτή τη βοήθεια, δήλωσαν στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Αυτό είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε η Ψάκι.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απώλεια για τη Ρωσία – Σκοτώθηκε ο διοικητής της επίλεκτης ομάδας αλεξιπτωτιστών

Πούτιν: Σε κατάμεστο στάδιο η ομιλία του – Δεσμεύτηκε ότι η «αιματοχυσία στο Ντονμπάς» δεν θα μείνει ατιμώρητη (Photos/Videos)

Μπορίσοφ: Εξακολουθεί να κρατείται ο πρώην πρωθυπουργός – Έρευνα στο σπίτι του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51