search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:41
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοκινεζική σύνοδος κορυφής – Τι θα πουν Τζο Μπάιντεν και Σι Ζιπίνγκ

18.03.2022 09:42
biden_Xi
Photo: Gage Skidmore - Flickr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφού έχει κλιμακώσει εντυπωσιακά την ρητορική εναντίον του Ρώσου ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν, εμπλέκει στην ειρηνευτική προσπάθεια τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζιπίνγκ.

Το εντυπωσιακό «γαϊτανάκι» ανάμεσα στους τρεις ισχυρότερους πολιτικούς του πλανήτη αν και σε πρώτη ανάγνωση είναι διελκυστίνδα, μπορεί να δικαιολογεί ελπίδες, αφού γίνεται σε μία στιγμή που η λογική δείχνει να έχει υποχωρήσει, δίνοντας την θέση της στην πολεμική υστερία.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο για πρώτη φορά μετά από μήνες. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το ραντεβού, αν λάβουμε υπόψη την εκτίμηση του πρώην αρχηγού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σερ Άλεξ Γιάνγκερ, ότι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη  που μπορεί να «εκλογικεύσει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο Σι Ζιπίνγκ.

Η ανακοίνωση της επικοινωνίας Μπάιντεν-Σι Ζιπίνγκ έγινε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, λίγες μέρες αφότου το Πεκίνο έδειξε να διστάζει να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ρωσία, όπως τουλάχιστον «διαβάζει» η Δύση την κινεζική στάση.

Η επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας «εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να κρατήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας», δήλωσε η Ψάκι, προσθέτοντας: «Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κρατών και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Τι έχει προηγηθεί και τι μπορεί να έρθει

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Σι Ζιπίνγκ γίνεται λίγες μέρες την επτάωρη συνάντηση που είχαν στην Ρώμη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, Γιάνγκ Ζιετσί. Στη συνάντηση αυτή ο Σάλιβαν λέγεται πως προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του για «δυνητικές επιπλοκές και συνέπειες» για την Κίνα αν το Πεκίνο υποστηρίξει την Ρωσία.

Η τελευταία φορά που ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Σι ήταν τον Νοέμβριο, όταν είχαν μία διαδικτυακή συνάντηση διάρκειας τρεισήμισι ωρών. Στη συνάντηση αυτή ο Μπάιντεν – σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο – εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, την κινεζική στάση έναντι της Ταϊβάν και θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι ο ρωσικός αναθεωρητισμός μπορεί να ανοίξει την όρεξη και της Κίνας για την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει να εξοπλίσουν την Ταϊβάν, οι Κινέζοι υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία την συντριπτική υπεροπλία τους στην περιοχή, η ένταση συντηρείται σε μία συγκυρία κατά την οποία η διπλωματία δείχνει να υποχωρεί και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο η συζήτηση Τζο Μπάιντεν-Σι Ζιπίνγκ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Πολύ περισσότερο που γίνεται λίγες μέρες πριν έρθει στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει με τους ευρωπαίους συμμάχους του την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το δόγμα Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι οι δημοκρατίες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές απέναντι σε καθεστώτα όπως της Κίνας, τα οποία οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «αυταρχικά», πρέπει να αναθεωρηθεί εκ των πραγμάτων.

Το – έως τώρα – μονομερές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κίνα επανεξετάζεται μετά την απόφαση του Πούτιν να εμπλακεί στο ριψοκίνδυνο μέτωπο της Ουκρανίας. Πολύ περισσότερο όταν η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν μία ανοιχτή γραμμή συνεννόησης.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Aντέχουμε και διατηρούμε τον έλεγχο σημαντικών περιοχών

Πώς έγινε υπάλληλος της Amazon ο Τζέιμς Μποντ! (Photos/Video)

Τρείς μισθούς δίνει ο Elon Musk στους Ουκρανούς για να πολεμήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58